1 Kasım seçimleri bitti. Allah'a şükür kayda değer pek fazla özellikle şehrimizde her hangi bir olay yaşanmadı. Seçimden sonra herkeste bir hava, ben çok çalıştım öyle kazandı, yok ben topluca dua ettirdim onun için kazandı. Yani ortada bir galibiyet olunca tabiri caiz ise herkes gülü kendinin attığını ilan ediyor. Ama biz esas noktaya gelelim.

Hem Kur'an-ı Kerim'e hem de geçmiş tarihimize bu tür olaylara bir bakalım. O zamanın komutanları ve halkı nasıl davranmışlar inceleyelim. İşte Kur'an-ı Kerim'den Fetih Suresi 10. Ayet 'Ey habibim sana biat edeler aslında Allah'a biat etmişlerdir. Ve Allah'ın eli (kudreti) onların elleri (Güçleri) üzerindedir.' Burada maksat fetih döneminde Hz. Muhammed'e AS. biat edenler güç ve kudretin kendilerinde olduğunu, beyan ederek veya öyle düşünerek yüce yaratanı devre dışı bırakmak istemiş olabilirler ama Allah bu ayet ile onlara esas muzaffer kılanın kendisi olduğunu hatırlatıyor.

En başta olanlar ile en sonda olanlar her muzafferiyetin esas sahibinin Allah olduğunu bilmelidir. Hiç kimse üstünlük taslayarak veya böbürlenerek bu benden oldu dememelidir.

İkinci konu ise tarihin kaydettiği en büyük sözlerden biridir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiğinde atı ile maiyetiyle ilerlerken, kendisini görünce 'Padişahım gururlanma, benim duam olmasa sen bu fethi yapamazdın' diyenlere verdiği cevap ise; 'Bire lala tamam senin duan var ama (kılıcını göstererek) bunun hakkını da unutmayın' der.

Şimdi bu kazananların etrafında birçok gayguycu birikecek ve biz böyle çalıştık da bu oldu yoksa yarı yolda kalacaktın diyeceklerdir. Onlara ben de bunu hatırlatmak isterim. Allah'ın gücü bütün güçlerin üstündedir. Ve o yüce yaradan böyle taktir ettiği için böyle olmuştur. Tabii ki sebep olanlar da vardır ama onlar aklıselim sahibi iseler güç ve takdirin Allah'tan olduğunu bilmeleri lazım.

Yanıldığımız noktalardan biri de Allah rızkımızın kefilidir ama iki ayet vardır ki onları yazmadan geçemeyeceğim.

1. Ayet: Allahüteala 'Ey kullarım sebebe tabi olun (uyun)

2. Ayet: İnsanoğlu için ancak gayreti kadar (çalıştığı kadar) vardır.

Bu itibarla tüm bu ayetleri bir tarafa bırakıp tembel tembel oturup Allah bana rızkımı verir demek cehaletin daniskasıdır. Onun için (İki günü bir olan ziyandadır) hadisini rehber alarak her gün daha fazla çalışmamız gerekmektedir.