Eskişehir Ticaret Odası (ETO) seçimleri 7 Ekim Cumartesi günü Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nde yapılacak. Başkanlık için üç aday yarışacak. Mevcut Başkan Metin Güler, Erdoğan Tekgöz ve Ayhan Sezer seçimde adaylar.

YEDEK ÜYELER İSTİFA ETTİRİLDİ
ETO'nun 16 bin üyesi kendi komitelerinde verecekleri oylarla ETO Meclis Üyelerini seçecek. ETO'da 40 Meslek Komitesi var. Güler, Tekgöz ve Sezer bu meslek gruplarında listeler çıkaracak. 21 meslek komitesinde seçimleri alan ETO'nun yeni başkanı olacak. Harun Karacan 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde AK Parti'den Büyükşehir Adayı olduktan sonra ETO Başkanlığından istifa etmişti. Ayrılması zorunlu olmadığı için ETO Meclis Üyeliği görevini bırakmadı. 30 Mart Yerel Seçimlerinde Harun Karacan ile birlikte ETO Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Önder ve Nuri Temizsoy görevlerinden istifa etmişlerdi. Önder ve Temizsoy'un yerine yedekten yönetim kurulu üyeleri gelmesi gerekiyordu. Yedekten gelen iki üyenin katılmasıyla yönetim kurulu kendi arasından yeni ETO Başkanını seçmesi gerekiyordu. Bunun olması halinde O günlerde ETO Meclis Başkanlığı görevini yürüten Metin Güler ETO Başkanı seçilemezdi. Güler'in başkan olabilmesi için tüm yedek yönetim kurulu üyeleri istifa ettirildi. Meclis'te Önder ve Temizsoy'un yerine iki asil ve 10 yedek yönetim kurulu üyesi için seçim yapıldı. Meclis'te büyük hakimiyeti olan Harun Karacan Grubu tek liste ile seçime girdi. 88 meclis üyesi oy kullandı. Metin Güler ile Halil İbrahim Ara asil yönetimi kurulu üyesi seçildiler. 10 kişilik yedek yönetim kuruluna da şu isimler seçildi; 'Özgür Alp, Bülent Şarlar, Aytekin Sakaklı, Fatih Keskin, Fatih Düş, Mustafa Şahin, Şükrü Bahadır Madenüs, Hüseyin Gürol, Murat Destici ve Sedat Şentürk.'

KARACAN SEÇTİRDİ
Bu seçimlerden sonra ETO'da 10 kişilik Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu; 'Süleyman Kutlu, Ahmet Zeyrek, Ali Şemseddin Koşar, Birol Dindar, Hakan Işık, Kerem Can Apaydın, Kaya Topaloğlu, Nalan Urlu, Metin Güler ve Halil İbrahim Ara.' Bu yönetim kurulu kendi arasından ETO Başkanını seçti. Tek aday çıktı. Metin Güler ETO'nun yeni başkanı seçildi. Yeni Yönetim Kurulu asil listesine giren Halil İbrahim Ara ile Süleyman Kutlu ETO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldular. Başkan olan Metin Güler'in yerine yönetim kurulu asil üyeliğine 1. Sıra yedek üye Özgür Alp geldi.
Yönetim Kurulu'nda olmayan Metin Güler 18 Aralık 2013'te bu operasyonla ETO Başkanı seçildi. Harun Karacan destek vermeseydi bu operasyon yapılamazdı. Güler ETO Başkanı asla seçilemezdi. Yerel seçimlerde iyi oy almasına rağmen, Büyükerşen'e karşı seçimi kaybeden Karacan ETO Meclis Üyeliğine devam etti. Bu durum Meclis'te çift başlılık yarattı.

GÖZ GÖZE GELMEDİLER
ETO Meclisi'nin Temmuz 2014'te yapılan toplantısında Harun Karacan'ın 'sağ kolu' olan Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Önder'in kürsüye çıkarak, sert sözleriyle Metin Güler'e deyim yerindeyse posta koyuyor. Önder konuşurken Harun Karacan beraberindekilerle birlikte gövde gösterisi yapar şeklinde salona giriyor. Önder'e yanıt veren Metin Güler, 'Bunu burada değil de, keşke bana söyleyebilseydiniz' diyor. Karacan ile Güler mecliste değil birbirlerini selamlamak, göz göze gelmemeye özen gösteriyor. Bu toplantı sonrasında Metin Güler ile onu ETO Başkanı seçtiren Harun Karacan arasında iktidar savaşı yaşandı. Peki yıllardır yol arkadaşlığı yapan bu ikilinin arası neden bozuldu? Karacan kendi sayesinde ETO Başkanı olan Metin Güler'i yönetmek istediği, Güler'in de onun sözünü dinlemediği için aralarının bozulduğu kulislerde hep yüksek sesle seslendirildi. Karacan 1 Kasım 2015'te milletvekili seçilene kadar Meclis Üyesi olarak hep Güler'e muhalefet etti. Şu bir gerçek ki Harun Karacan Metin Güler'in ETO Başkanı olmasını istemiyor. Bundan dolayı Erdoğan Tekgöz'ü ETO Başkan adayı olarak çıkardığı şu günlerde ETO kulislerinde dillendiriliyor.

ONUN KADAR ŞANSI VAR
Tekgöz'ün aday olmasıyla birlikte Metin Güler Grubu'nda bazı çatlaklar oluştu. Kongrede Güler'i destekleyeceğini söyleyen bazı Komite liderlerinin Tekgöz'ün aday olmasıyla fikirlerini değiştirdiği gözlemleniyor. 'Adaylığını geç açıkladı' diye eleştiri oklarına hedef olan Tekgöz'ün aslında Başkanlık adaylığına daha önceden hazırlandığı ortaya çıktı. 7 Ekim'e kadar tüm üyelere ulaşacak planlı bir çalışma yürütecek. Ayhan Sezer'in adaylığını zayıf bulan Metin Güler'de üyeler üzerinde seçim çalışması yapmadı. Sezer'in karşısında 'seçimi rahat kazanırım' diye düşünen Güler'in, Tekgöz'ün aday olmasıyla paniklediği öne sürülüyor. İşadamlığından daha çok MHP'li kimliğiyle öne çıkan Ayhan Sezer gerçekten iyi bir insan. Siyasette ve demokratik kitle örgütlerinde Sezer gibi insanlara gerçekten çok ihtiyaç var. Ancak ben Sezer ve ekibinin ETO seçimlerini kazanacağına ihtimal vermiyorum. Seçim mevcut Başkan Metin Güler ile Erdoğan Tekgöz arasında geçecektir. Metin Güler iktidar avantajını kullanacak. Tekgöz ise ETO'ya ivme kazandıracak projeleriyle Güler'le yarışacak. ETO'da çekişmeli bir seçim bekliyorum. Başkan Metin Güler kadar Tekgöz'ünde kazanma şansının olduğunu düşünüyorum...

NOSTALJİ
26 yıl önce. 1991 Haziran ayı. Ankara'da Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Olağan Kongresi yapılıyor. Erdal İnönü-Deniz Baykal arasında yaşanan üçüncü kongre. CHP Eskişehir Kurultay delegeleri kongre salonunda SHP Eskişehir Milletvekili Zeki Ünal, SHP İl Başkanı merhum Kemal Metin, Beylikova Belediye Başkanı Hasan Tezel, Merkez İlçe Başkanı Nihat Çuhadar, Mihalıççık İlçe Başkanı Veli Özen Deniz Baykal ile birlikteler. Kongreyi yine Erdal İnönü kazandı. Üçüncü tur oylamada İnönü 534, Baykal 451 oy aldı. SHP'nin 44 kişilik parti meclisine Baykal listesinden 16, İnönü listesinden ise 28 kişi seçildi. Bu kongreden dört ay sonra 20 Ekim 1991'de yapılan seçimlerde 8 yıllık Anavatan Hükümeti iktidarı kaybetti. DYP-SHP Koalisyon Hükümeti işbaşına geldi.



FOTOŞAKA

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu:
Haruncuğum Eskişehir'de çok Emirdağlı ve Afyonlu var. Sen değil de ben Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olayım. Vallahi kesin kazanırım.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan: Veysel Bey, bence siz adaylığının üzerine bir bardak soğuk su için. Yıllardır Eskişehir'e bağlanmak isteyen Emirdağlılar hiç Afyonlu Bakana oy verir mi?

FIKRA

TELEFON FATURASI
Baba: 'Yahu bu korkunç bir fatura. Ben bu telefonu asla kullanmıyorum, Hep çalıştığım şirketteki telefonu kullanıyorum.'
Anne: 'Aynen ben de... Akşama kadar çalıştığım bankada elimin altında telefon. Ne yapayım bunu?'
Oğlan: 'Vallahi ben de şirketimin bana verdiği cep telefonuyla bütün görüşmelerimi yapıyorum.'
Kız: 'Yani, benim de şirket hattım var. Ev telefonunu hiç kullanmam ki..'
Herkes evdeki hizmetçiye döner ve ters ters bakmaya başlar..
Hizmetçi : 'Eee... Problem ne o zaman?
Sanırım hepimiz iş telefonlarını kullanıyoruz...'