Tazesi yaz aylarında, konservesi, kurutulmuşu, dondurulmuşu kış aylarında tüketilebilen yani her mevsim sofraya girebilen bamyanın çok sayıda faydası bulunmaktadır. Bamyada bulunan ve bazı kimselerin bu sebzeye ilgisini azaltan müsilaj etkili maddeler ve reçineli zamklar insanın sindirim sistemini düzenler, mide, bağırsak yüzeyini kayganlaştırır, besinlerle alınan kanserojen maddelerin bağırsak yüzeyi ile temasını azaltarak kanser yapabilme kabiliyetini aza indirir, tahriş edici maddelerden koruyarak sindirim sistemini rahatlatır. Toksik maddeleri vücuttan uzaklaştırıp toksin seviyesini düşürür, kabızlığı, gaz oluşmasını ve şişkinliği engeller, bağırsakta probiyotik diye adlandırılan iyi bakterileri besleyerek, yayılımını artırır. Bamyadaki bu maddeler, kolestrole bağlanarak vücuttan fazla kolestrolün atılmasını sağlarlar. Sindirim sistemini nötralize ederek ülser oluşmasının da önüne geçebilmektedir.
Antioksidanlar bakımından en zengin yeşil sebze olarak bilinen bamya, A vitaminince zengindir, beta karoten, lutein, ksantin, oksidanlar ve flavonoidler de içermektedir. Bu antioksidanlar retinayı koruyarak katarakt gelişimini engellemekte, göz sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. A vitamini burun, boğaz, akciğer ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı korumayı sağlamakta, cilt ve mukozanın sağlıklı kalmasını sağlamakta, güneşin zararlı etkilerini azaltmaktadır. Beta karoten A vitamininin fonksiyonu yanında hücreleri hasarlara karşı koruyarak kanserojenlerin etkilerini azaltmaktadır. Bamya içeriğindeki B1, B3, B5, B6 , folik asit, C ve K vitamini yanında demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum , manganez mineralleri için de iyi bir kaynaktır. Eksikliğinde depresyon, konsantrasyon yokluğu, hafıza kaybı gibi mental bozukluklara yol açan ve bamyada bulunan B1 vitamini karbonhidratlar ve yağlardan enerji elde edilmesini de sağlamaktadır. Işıktan ve havadan etkilenmeyen, sadece pişirme suyuna geçen B3 vitamininin eksikliğinde ise yorgunluk, depresyon ve hafıza kaybı oluşabilmektedir.
Sahip olduğu vitaminler nedeniyle stresi ve depresyonu azaltan, sinir sistemini korumaya yardımcı olan bamya, aynı zamanda halsizliği de azaltmaktadır. İçerdiği B5 vitamini ile vücudun strese karşı korunması yanında solunum ve sindirim sistemindeki alerjik reaksiyonları da azaltmaktadır. B6 vitamini ise enerji ve hemoglobin üretiminde rol almaktadır. Bu içeriğiyle metabolizmanın hızlı çalışmasına da yardımcı olan bamya iyi bir folik asit kaynağı olup, yaşlılar ve hamileler için iyi bir besindir. Bamya vücutta hücrelerarası çimento olarak bilinen kolajen dokunun gelişerek yaraların iyileşmesi, demir emiliminin artması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi içinde çok faydası olan bir sebzedir. Bamya güçlü bir kemik yapısı oluşmasına katkı yapabilmekte, kemik yapısının korumasına yardımcı olmaktadır. İçerdiği K vitamini kanı pıhtılaştıran maddelere katkı yapmakta, demir ise kansızlığı azaltmaktadır. Bamya potasyum içerdiği için idrar söktürücüdür, magnezyum ile kas kramplarını engellemekte, manganez ile sinir hücreleri ve kemik gelişimini sağlamaktadır. Bamyanın lif içeriği de yüksektir ve hem çözünür hem de çözünmez lifler içeren bamya, çözünebilir lifler ile toksinleri yok ederek, kalp hastalığı riskini azaltır, tokluk hissi yaratır, bağırsak temizliği yapar ve şekeri düşürmeye yardımcı olur. Bamyanın fazla miktarda ihtiva ettiği glutatyon ağız ve boğaz kanseri riskini azaltmaktadır. Güçlü bir antioksidan olan Quersetin bakımından zengin olan bamya kansere karşı koruyucudur. İçerdiği polifenoller önemli antioksidan olup, kansere karşı olduğu gibi, alzaymır'a, kalp rahatsızlığına ve damar tıkanıklığına kadar birçok kronik hastalığa karşı koruyucudur.
Kolestrolden ülsere, göz sağlığından toksinleri atmaya ve kilo vermeye kadar pek çok faydası olan bamyanın salyalı yapısını yok etmek için yıkanıp, kurutulup, baş kısmı konik şeklinde kesilip alındıktan ya bir gün soldurulur ya da limonlu suda bekletilip, limonlu bir suda pişirilir. Sindirimi kolay, kalorisi düşük ve faydası çok olması nedeniyle, her yaştaki insanın rahatlıkla tüketebileceği ve fazla tüketilmesinde sakınca olmayan bamya, sağlıklı beslenme için düzenli tüketilmesi gerekli olan bir sebzedir.