Sevgili okurlar; içinde yaşadığımız bu dünya fanidir. Çünkü Ulu Allah bu alemi ve içindeki türlü çeşitli varlıkları geçici bir zaman için yaratmıştır. Bir gün göreceğiz ki dünyamız içindeki yaratıklarla birlikte yok olup gidecektir. Dağlar, taşlar, ovalar, gökler, canlı cansız her şey paramparça olacak ve bu dünyadan göçecektir.

İşte hesap bu tarihten sonra başlayacaktır. Her insanın dünyada iken iyi ve kötü olarak yapmış olduğu her şeyin yazılı bulunduğu amel defteri de o zaman açılacak. Bu defter ayrı ayrı her insan için ikişer yazıcı melek tarafından tutulur. Bu meleklerden biri sevapları, diğer ide günahları yazmaya memurdur. Hesap aleminde sahibine verilecek amel defterinde dünyada iken gizli açık yaptığı her şey bütün incelikleri ile mevcuttur.

Mizan (tartı) Ulu Allah Mahşer günü her kişinin sevap ve günahlarını adalet tartısına vuracaktır. Bu tartı sonunda kişinin günahları mı yoksa sevapları mı daha çok iyice anlaşılacaktır.

Esas konu ise işte bu hakikati kabul eden, (Çünkü kıyamet hesap, kitap, mizan Kur'an-ı Kerim ve hadis ile sabittir) kişi eğer akıllı ise her şeyin hesabını vermeye hazır olmalıdır. İdareci, yönetici, zengin, işveren, koca, komşu, aklınıza kim geliyorsa yaptığı işte bir gün mutlaka hesap vereceğini bilmelidir. Yoksa 'helal-haram ver Allah'ım aciz kulun yer Allah'ım' felsefesi ile hareket eden ve bu dünyanın gelip geçici olduğunu hesap etmeyen kişi akıbetini iyi düşünmelidir.

Bir makama gelirken hiçbir şeyi olmayan bir devlet ricali kısa zamanda çok zengin oluyorsa, bunun sebebini iyi araştırması lazım. Geride bıraktığı evlat ve torunları yarın Mahşer Günü ondan mutlaka davacı olacaktır. 'Niçin bize haram yerdirdin, neden buna ihtiyaç duydun, keşke kuzu yedireceğine kuru ekmek verseydin de haram lokma yedirmeseydin' diye o dehşetli günde ondan hesap soracaklardır.

Kıyamette, Kur'an-ı Kerim'e göre bazı kişilerin hesabı çok kolay olacaktır. Mesela 'O gün onların hesabı çok kolay olacaktır' ayeti ile kıldan ince kılıçtan keskin diye tarif edilen Sırat Köprüsü'nü şimşek hızıyla geçeceklerdir. Bu hesabı veremeyenler ise Sırat'ı geçemeyip Cehenneme gideceklerdir.

Özellikle devlet adamlarımızın, devlet memurlarımızın ve yetkili idareci pozisyonunda olanların bu hesap gününe çok iyi hazırlanması gerekir. Bizim de dileğimiz Mahşer Günü'nde hesap ve kitabımızın kolay olmasıdır.