• Sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin yatırım teşvik belgesi aranmaksızın İmalat sanayinde kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 2019 yılına kadar KDV istisnası getiriliyor.
  • Organize Sanayi Bölgeleri ve küçük sanayi sitelerince yapılan ve yaptırılan; altyapı yatırımları ile küçük sanayi sitelerince işyeri yapımına yönelik kendilerine yapılacak mal teslimi ve hizmet ifalarında KDV'den istisna öngörülüyor
  • 16 yaş ve üzeri bazı araçların hurdaya ayrılmadı karşılığında araç sahiplerine yeni araç alımlarında 10 bin TL'yi geçmemek üzere ÖTV indirimi getiriliyor.
  • 2020 sonuna kadar ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenleri için 12 ay süreyle; gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği teşviki getiriliyor.
  • İşverenlere 100 TL asgari destek uygulamasına 2018 yılında da devam edilecek.
  • Vergi yükü sabitlenerek asgari ücretin yıl içinde azalması önleniyor.
  • Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı tutarları nemalandırılacak ve nemalarıyla birlikte ödenecek. İki ay kadar olan cayma süresi üç katına kadar arttırılacak.
  • Çiftçi ve esnafa verilecek Hazine faiz destekli kredilerin kamu katılım bankalarınca da verilebilmesi ve buradan doğacak gelir kayıplarının hazine bütçesinden karşılanması öngörülüyor.
  • Akkuyu nükleer güç santrali projesi ve Japonya ile yapılacak nükleer santral yatırımlarının stratejik yatırımlar için öngörülen teşvik ve desteklerden yararlandırılması öngörülüyor.
Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın vergi teşviklerini içeren ve TBMM ye sevk edilen yeni torba yasası hakkında yaptığı yazılı açıklamadan satır başları bunlar. Cumhuriyet gazetesi derleyip paylaşmış okurlarıyla. Yasa taslağını inceleyince maalesef yine işverenlerin korunduğu yine işverenlere fazlasıyla teşvikler getirildiğini görüyoruz. Zaman zaman buradan ifade etmeye çalıştığımız ücretlilerin sırtında kambur haline gelen vergilerde ise yine en ufak bir düzenleme yok! Adeta altta kalanın canı çıksın deniliyor. Ekonomist değiliz elbette ama geçmişte yaşananları bilince en azından bu yasanın ekonomiyi rahata erdirmeyeceğini anlayabiliyoruz. Büyüme hızının artmayacağını, işsizliğin azalmayacağını, ithal bağımlılığın aratarak devam edeceğini hep beraber yaşayarak tekrar tekrar göreceğiz. Umarım biz yanılırız! Sonuç olarak hükümet yetkililerine emeği ile geçinenler şunu deseler yeridir; 'yaşadığımız bu sistemde bu teşvikleri yapmak zorunluluğu doğduğunu birilerini tatmin etmek için mecburen yaptığınızı anlayabiliyoruz ama her daim yanınızdayız diyerek ağzına bir parmak bal çaldığınız biz ücretlilere kaşık ile verip kepçe ile almayı ve onları aslında hiçe saymayı hiç mi hiç anlayamıyoruz!...' Evet ben de hiç anlayamıyorum!..