Yeni yıl yaklaşırken, milyonlarca çalışan 2017 asgari ücret rakamını merak ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni ücret için üç kez toplandı.
2017 asgari ücret rakamı netleşemedi. Üç kez toplanan komisyon 29 Aralık'ta yeniden bir araya gelecekmiş. Bu toplantıda rakamın netleşmesi bekleniyormuş.
Toplantılarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş 2016 başında 1300 TL'ye yükseltilen asgari ücretin yeni yılda 1600 TL olmasını talep etti.
DİSK, asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılmasını talep ederken, 2017 yılı için asgari ücretin en az 2 bin lira net olmasını istiyor.
İşçi kesiminin 1600 TL'lik talebine karşın işverenler, geçen yılki artış nedeniyle zam yapılmasını istemiyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise taraflardan 'gerçekçi' taleplerde bulunmalarını istemişti.
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu temsilcileri yapılan son toplantıda 'ağır', 'orta ağır' ve 'hafif işlerde' çalışan bir işçinin net yaşam maliyetine ilişkin rakamları komisyon ile paylaşmış.
Bir işçinin aylık net yaşam maliyeti 'ağır' işlerde bin 668 lira 90 kuruş, 'orta ağır' işlerde bin 485 lira 30 kuruş, 'hafif işlerde' ise bin 379 lira 40 kuruş olarak açıklanmış.
Komisyon, ülkemizin en az para kazanan kesimine ne kadar zam yapılacağını defalarca toplanmasına rağmen belirleyemese de hükümet 2017'nin vatandaşın aleyhine olan artışlar konusunda gayet net adımlar attı.
Vergi, harçlar ve cezalar 2017'de yüzde 3,83 artacak. Taşıt vergisinden, pasaporta, ehliyetten, trafik cezalarına kadar birçok kalemde artış yaşanacak.
Cep telefonlarından alınan Özel iletişim vergisi 47,7 liraya yükselecek.
Kırmızı ışıkta geçme ve hız sınırını aşmanın cezası 206,5 lira olacak.
Motorlu taşıtlardaki ÖTV oranlarını değiştiren düzenleme de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Motor silindir hacmi 1600 cc'yi geçmeyen araçlarda ÖTV oranı yüzde 45'ten yüzde 60'a çıkarıldı.
Böylelikle ülkemize giriş fiyatı 45 bin TL olan bir araç, 22 bin 500 TL ÖTV, 8 bin 100 TL KDV, 4 bin 50 TL ÖTV'nin KDV'si ile birlikte daha satış bayisi kar koymadan 79 bin 650 TL'ye geliyor.
Sıfır araç alırken ödediğimiz Gümrük Vergisi, ÖTV, KDV, Taşıt Alım Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Plaka, Ruhsat, Noter harcı derken ödediğimiz vergiler uzayıp gidiyor.
Hal böyle olunca da hükümetimiz sanırım 'Yerli araç üretsek bu kadar kar edemeyiz' diye düşünüyor olabilir.
Doğalgaza, elektriğe, ulaşıma, benzine, motorine, sigaraya, alkollü içeceklere yapılan zamlara değinip de içinizi iyice karartmasam iyi olacak.
Dört kişilik ailenin açlık sınırının bin 432 TL, yoksulluk sınırının 4 bin 665 TL, bir kişinin geçim maliyetinin ise bin 762 TL olduğu güzel ülkemde, asgari ücrete yapılacak zam şimdiden hepimize hayırlı olsun.