Orta doğu coğrafyasında yaşayan insanların binlerce yıldır çok değer verdiği bir besin maddesi olan hurma, ülkemizde genellikle ramazan ayında fazlaca tüketilmektedir. Halbuki içerdiği faydalı mineraller, besin ögeleri ve vitaminler nedeniyle hurma her zaman düzenli olarak tüketilmesi gereken bir meyvedir. Taze ve kurutulmuş olarak tüketilebildiği gibi hurma suyu konsantresi, hurma şurubu, hurma pekmezi, sirke, organik asitler, marmelat olarak da tüketilebilmekte, ayrıca pastacılıkta katkı maddesi olarak da kullanılmaktadır. Hurma, tadının yanın sıra besleyici özelliği ile tercih edilen besindir. Hurma meyvesinin % 85 gibi büyük bir kısmı etli kısımdır. Geri kalan kısmı ise çekirdektir. Hurma meyvesinin içeriğinde %81 oranında karbonhidrat, % 0,2-0,5 oranında yağ ve % 5 oranında protein bulunmaktadır, ayrıca lif yönünden de zengindir. Proteini çok kaliteli olup, 23 değişik aminoasit içermektedir. Hurma sahip olduğu bu proteinle hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı vücudu korumakta, hücreleri yenilemekte ve vücut sıvısını dengelemektedir. Hurma şeker bakımından zengindir, oranı meyvenin olgunluğuna göre değişmektedir. Hurmanın şeker içeriği çok yüksek olmasına karşılık, glisemik endeksi düşüktür. Hurma A, B1, B2, B3, B5, B6 ve folik asit (B9) içermektedir. A vitamini göz problemleri ve gece körlüğünü engellemekte, göz sinirlerini güçlendirmektedir. Bunların yanı sıra kulak uğultusu ve duyma sıkıntısına karşı faydalıdır. Ayrıca sindirim sisteminde oluşan ülserleri iyileştirmede, soğuk algınlığının giderilmesinde ve böbreklerde, mesanede, akciğerlerde, mukus zarlarında oluşan enfeksiyonlara karşı vücudun korunmasında yararlı olmaktadır. Hurma sahip olduğu B1 vitamini ile sinir sisteminin sağlıklı olmasını, karbonhidratların enerjiye çevrilmesini, protein ve yağların vücuttaki diğer ihtiyaçlar için kullanılmasını sağlamaktadır. İçinde bulunan B2 vitamini ise göz yorgunluğunun giderilmesine, kataraktın önlenmesine yardımcı olmakta, deri dokusu, tırnak ve saçların oksijen kullanımına destek verip kepekleri gidermekte, vücudun enerji sağlaması ve hücrelerin yenilenmesi için protein, karbonhidrat ve yağların yakılmasına yardımcı olmaktadır. B1 ve B2 vitaminleri birlikte karaciğeri güçlendirmektedir. Hurma ile çam fıstığı yendiğinde karaciğer temizlenmekte ve safra taşı yok edilmektedir. B6 içeriği ile kasların çalışmasını sağlayan hurma, B1 ve B6 vitaminleri ile zihni ve sinir sistemini dinlendirmektedir. İçerisinde bol miktarda bulunan folik asit ise kan hücresi ve amino asitlerin yapımına ve hücre yenilenmesine katkı yapmaktadır.
Hurma insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için hayati önem taşıyan çok sayıda mineral içermektedir. Bir tane hurma ile bir bardak süt, insanın günlük vitamin ve mineral ihtiyacını büyük ölçüde karşılayabilmektedir. Potasyum, bor, kalsiyum, kobalt, bakır, flor, demir, magnezyum, manganez, fosfor, sodyum, selenyum ve çinko hurmanın içerdiği mineraller arasındadır. Muzdan çok daha fazla potasyum içeren hurma, bu mineral ile vücuttaki su dengesini korumakta, zehirli atıkları vücuttan attırmakta, kan basıncının düşmesine ve beyne daha fazla oksijen gitmesine ve böylece berrak düşünmeye yardımcı olmaktadır. İçerdiği kalsiyum ile bebek ve çocuklarda sağlıklı büyüme ve gelişmeyi destekler. Kalsiyum vücutta kemiklerde ve dişlerde yer almaktadır. Kalsiyum ve fosfor iskelet oluşumu ve kemik yapısının dengelenmesi için önemli etmenlerdir, sırt ağrıları, mafsal ağrıları ve kemik hastalıklarına da iyi gelmektedir. Hurmanın kasların gelişmesinde, kalbin düzenli çalışmasında, gebelik ve doğumdan sonra süt yapımında önemi vardır. İçinde bulunan fosfor beyin ve zihin yorgunluğunu gidermektedir. Kemik ve dişlerin yapısında yer alan magnezyum diğer minerallerle birlikte sinir uyarımı ve kas çalışmasında önemli rol oynamaktadır. Hurma dişlerin çürümesini engelleyen flor ile kanseri engelleyen selenyuma da sahiptir. İçerdiği çinko minerali ise vitamin A nın hücrelere taşınması, yaraların iyileşmesi, tad alma, bağışık sisteminin güçlenmesi, öğrenme artışı, bebek ve çocukların büyüme ve gelişimi ve kandaki yağların taşınmasında önemlidir. Sahip olduğu bakır minerali vücut dokusunun yenilenmesinde, kemik yapısının sağlam olmasında, protein sentezlenmesi ve enerji üretiminde görev almaktadır. Hurmanın yüksek demir ve mineral içeriği ile gebelikte iyi bir besin olmasının yanında doğum sonrası kanamayı engelleyebildiği, anne sütünün salgılanmasını başlatıcı etkiye sahip olduğu konusunda bilgiler bulunmaktadır. İyi bir lohusa gıdası ve bebek mamasıdır. Antioksidan içeriği fazla olan hurmanın prostat kanserinde de faydalı olduğu bilinmektedir. Yaramaz çocuklar için sinir yatıştırıcıdır. En iyi göğüs ilacıdır. Balgam söktürür, boğaz ağrısı ve bronşite iyi gelir, mesane ve böbrek iltihabını giderir, suyu böbrek taşlarını parçalar, meyve ve çekirdeklerinden elde edilen özü böbrek hasarını azaltmada etkilidir. Hurmadaki şeker ve melatonin bağırsak sisteminin hızlanmasına etkili olmaktadır.
Hurma ishal olanlarda su, tuz, potasyum ve glikoz kaybını engellemekte, basura ve mide kramplarına iyi gelmektedir. Hurma çekirdeği fitohormonlar açısından zengindir ve kırışıklıkları azaltmaktadır. Hurma çekirdeğinden üretilen ilaçlar karın şişliğine, bağırsak gazlarına ve toksinlere iyi gelmekte ayrıca mantar tedavisinde mikrop kırıcı olarak kullanılmaktadır.
Çağımızda şişmanlık, kolesterol yüksekliği ve şeker hastalığı önemli sağlık sorunlarıdır. Glisemik endeks açısından hurma bu sağlık sorunlarına uygun bir besin olarak gözükmekle birlikte, ağırlığının yüzde 50'sinin şeker olduğunu ve dolayısıyla kalori içeriğinin de yüksek olduğu unutulmamalıdır. Fazla miktarlarda tüketilmesi halinde günlük enerji ihtiyacından daha fazla kalori alınması söz konusudur. İnsanın günlük enerji ve mineral ihtiyacını karşılayabilmesi ve şeker hastalarında da güvenle kullanılabilmesi açısından dikkat edilerek tüketilmesi gerekir. Günde iki adet yemek uygun olmaktadır. Akşamları bir bardak suya konulan hurma, sabah aç karnına yenip, suyu da içilirse kabızlık problemlerini azaltmaktadır. Oruç hurma ile açıldığında içerdiği şeker sayesinde halsizliği gidermekte ve kan şekerini düzenlemektedir.