Seçim süreci gerginliğinin toplumumuzu sarmaladığı günler yaşıyoruz.
Bu gerginliğe bir de ' Partilerin milletvekili aday listeleri tartışmaları…' eklenince, duygusal tepkiler/yorumlar ortalığı kasıp kavuruyor…
Duygusal fırtınaların böyle delicesine estiği durumlarda, ben kültür/sanat limanına sığınarak aklımı duygusal sapmalardan korumaya çalışırım...
Bugün sizlerle Mihalıççıklı (Malıçlı) iki hemşerimizin piyasaya yeni çıkmış iki kitabıyla ilgili değerlendirmelerimi paylaşmak istiyorum.
*******
AV. AHMET VURAL: 'ORTAK AKLIMIZA NE OLDU?'
Av. Ahmet VURAL, 'Ortak Aklımıza Ne Oldu? – 2017 Anayasası Türkiye'yi Nereye Götürüyor?' isimli kitabını, on gün önce yaptığı imza günü etkinliği ile okurlarla buluşturdu.
Yason Yayınları tarafından basılan kitap 166 sayfadan oluşuyor.
Yazar bu kitapta, 'ülkemiz Anayasasında 2017 yılında yapılan değişiklikleri' 6 bölüm altında irdeliyor ve şöyle bir sonuca ulaşıyor:
' Koca bir devletin kaderi, tek bir kişinin aklına böylesine bırakılamaz. Bu tam bir akıl tutulması, tam bir geriye gidiştir…'
Av. Ahmet VURAL, 1944 yılında Mihalıççık Ahurözü Köyü'nde doğmuş. 1971 yılından beri avukatlık yapıyor.
Kendi deyimiyle, 'Ömrünün yarısı 'siyasetin ve hukukun içinde' geçmiş bir insan…'
Bizim Ahmet VURAL ile yaşam çizgimiz '1970'li yıllarda Mihalıççık'ta çakıştı.'
O yıllarda ben Mihalıççık TÖB- DER Şubesi'nde yöneticilik yaparken, Ahmet VURAL da MHP Mihalıççık İlçe Başkanlığı yapıyordu…
Siyasal çatışmaların zirve yaptığı yıllardı o yıllar…
Ama biz siyasal kulvarlarımız çok farklı olmasına rağmen, en zor dönemlerde bile birbirimize saygıda kusur etmedik.
Sanıyorum, önce doğup büyüdüğümüz yöre olan 'Malıç sevdası', sonra da olgunlaşan 'Eskişehir sevdamız' ve 'Memleket sevdamız'; ortak bir aklın karşılıklı saygı çizgisinde bizi buluşturdu…
Ahmet VURAL'ın 2014 yılında basılan ilk kitabı 'Kendim Olabilmek', anılarla yüklüydü ve bence ana teması 'Bireyin özgürleşmesi…' idi.
'Ortak Aklımıza Ne Oldu?' kitabında ise 'Aklın özgürleşmesi…' sorgulanıyor.
Bu bağlamda özgürlükleri bilimin, demokrasinin ve sanatın aydınlattığı yollarda geliştirmek çok önemli…
Daha da önemlisi, demokratik parlamenter yapımızın güçlenebilmesi için 'uzlaşma kültürümüzü' daha da geliştirmemiz gerekiyor.
Bu duygu ve düşüncelerle Sayın Av. Ahmet VURAL'ı kutluyorum. Hukuk, siyaset ve yazın ortamında daha özgürce yaşanacak nice sağlıklı yıllar diliyorum.
*******
'BİR ÖMÜR Kİ YILMAZ BÜYÜKERŞEN'
Eğitimci Yazar Mehmet Sadık BOZKURT, son bir ay içinde ülkemizin yazın dünyasında en çok konuşulan isimlerden birisi oldu.
Çünkü yazarın 7 Nisan 2018 günü piyasaya çıkan 'Bir Ömür ki Yılmaz Büyükerşen' isimli kitabı çok özel ve çok güzel.
Bilim ve Sanat Yayınları'ndan çıkan kitap 200 sayfadan oluşuyor.
Kitap, son yıllarda Türkiye'nin en popüler insanlarından birisi olan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN'in yaşamının seçkilerinden oluşmuş bir biyografi.
Yazar, Cervantes'ten Konfüçyus'a ve Rönesans'a uzanan girişlerden sonra; Yılmaz Hocanın çocukluğu, gençliği, öğrenciliği, gazeteciliği, sanatçılığı, rektörlüğü süreçlerindeki yaşamından süzdüğü seçkileri bir öykü tadıyla kitaba dökmüş.
Yılmaz BÜYÜKERŞEN'in Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yaptıkları ise doğru tespitler ve yerinde değerlendirmelerle anlatılıyor. Bence Yılmaz Hocanın Eskişehir'e katkılarını şu cümle çok güzel özetliyor.
' Yıllar öncesinde eline aldığı güzel sanatlar fırçasını kente bir sürmüş, pir sürmüş; Eskişehir değil, Estetikşehir olmuş burası!'
Sözün özü, Yılmaz BÜYÜKERŞEN'i iyi, doğru ve güzel anlatan bir kitap.
Kitabın yazarı Mehmet Sadık BÖZKURT, Eskişehir doğumlu. Ailesinin kökleri bizim Mihalıççık Kayı Köyü'ne dayanıyor.
Mehmet Sadık, yıllarca çeşitli okullarda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptıktan sonra emekli olan ama kendisini sosyal yaşamdan emekli etmeyen üretken bir eğitimcidir.
Mehmet Sadık BOZKURT'un daha önce yayımlanmış 'Noktalama Yazım, Türkçe Dilbilgisi Terimleri, Memleket Çok Laftan Battı, Jestinize Rest, Güldüşün, Uzun Lafın Kısası, Kentin Işıkları, Aysel Tarihe Tanık Hayat' isimli kitapları ve çeşitli gazetelerde yer alan çok sayıda köşe yazısı var.
Birkaç gün önce Mehmet Sadık ile ayaküstü yaptığımız bir görüşmede, 'Bir Ömür ki Yılmaz Büyükerşen kitabının birinci baskısının bitmek üzere olduğunu, genişletilmiş ikinci baskıya hazırlandığını…' söyledi.
Mehmet Sadık BOZKURT'u yürekten kutluyorum, başarılarının devamını diliyorum.
Yıllardan beri Yılmaz BÜYÜKERŞEN hakkında yazılan çeşitli makaleler, kitaplar ve yapılan belgesellerle hocamızın 'üniversite' ve 'belediye başkanlığı' alanlarındaki başarıları kamuoyuna çok güzel yansıtıldı.
Ancak bence Yılmaz Hocanın 'Siyaset alanındaki başarılarının…' da siyaset bilimi uzmanlarınca çok iyi irdelenmesi gerekiyor.
Çünkü orada 'Siyasette hem tabanla hem de tavanla iyi ilişkiler kurabilmenin gizemli başarısının özgün örnekleri yatıyor…'
Değerli Hocamız Yılmaz BÜYÜKERŞEN'e de daha nice başarılı ve sağlıklı yıllar diliyorum.
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…