Ülke geneliyle birlikte Eskişehir'de de yaşanan işsizlik sorunu ile ilgili olarak geçtiğimiz hafta yapılan bazı açıklamalar vardı, dün de yazmıştım.
Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, 500 kişiye iş vermeye hazır olduklarını ancak insanların masa başı yüksek maaşlı iş aradıklarını, bu sebeple makine başında iş yapacak eleman bulamadıklarını ifade etmişti.
Ardından Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen dedi ki; Eskişehir'de işsizlik sorunu yok, iş beğenmeme sorunu var...
Bu görüşlerin aksini düşündüğümü zaten rakamlarla defalarca belirtmiş bir gazeteci olarak, belki de yanılıyorumdur diye düşündüm. Hatta olur ya belki rakamlar da yanılıyordur diye de yazdım.
Peki, ne diyordu rakamlar? 15 yaş üstü işsiz sayısı 2016 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 420 bin kişi artmış, 3 milyon 523 bin kişi olmuştu.
İşsizlik oranı ise yine geçen yılın kasım döneminde yüzde 12,1'e yükseldi. İşsizlik böylece Mart 2010'dan bu yana ilk kez yüzde 12'yi aşmış ve işsiz sayısı 3,7 milyonun üzerine çıkmıştı.
Türkiye İstatistik Kurumu yanılıyor olabilir ihtimali ile bir de vatandaşa soracağım demiştim. Ne de olsa millet her şeyin en doğrusunu bilir!
İşsizlik konusunda Eskişehirlilerin yani doğrudan vatandaşların ne düşündüğünü, ES TV'nin deneyimli kameramanlarından sevgili Engin Kale ile birlikte Hamamyolu'nda sorduk.
Cevapları cımbızlamadan, kırpmadan, kesip biçmeden olduğu gibi aktarıyorum. İşte, 'Eskişehir'de işsizlik var mı, ne düşünüyorsunuz' sorusuna aldığımız cevaplar.
Altuğ Ulucan: İşsizlik Eskişehir'de yoğun şekilde yaşanıyor. Çok değerli, pırlanta gibi çocuklar işsiz durumda. Şu an büyük bir sıkıntı var yani.
Erhan Kapar: Eskişehir'de işsizlik tabi ki var, olmaz olur mu. Bu sorunu birebir yaşıyorum zaten. Maalesef ben de bir işsizim. 5 aydan beri iş arıyorum. 10-15 yere başvurdum ama bir cevap gelmedi. Artık ümidim de tükeniyor.
Bilal Karataş: İşsizlik hat safhada, bunu bilmeyecek ne var. Her yerde öyle sadece Eskişehir değil ki... İşsizlik olmadığını söyleyenlere katılmıyorum. Görünen köy kılavuz istemez, herkes hayatın içerisinde yaşıyor ve görüyor. Özellikle üniversite gençliği... Çok zor durumdalar, iş yok güç yok.
Rıdvan Üstçekiç: Vallahi işsizliği görmek için kahvehaneleri gezerseniz, anlarsınız mutlaka. Çünkü kahvehaneler dolu. İşsizlik mutlaka var. Genelde de var Eskişehir'de de var. Kahvehaneler de bunun örneği yani.
İsmail Günyılmaz: Adam işi ya da maaşı beğenmezse çalışmayabiliyor. Olabilir, kendisine göre işsizlik sorunu olabilir. Ben bu yaşta iş buluyorum. Emekli maaşı yetmediği için bekçilik yapıyorum, inşaatlarda ufak tefek işler yapıyorum. Maaşım yetmediği için yapıyorum, onu da söyleyeyim yani.
Mehmet Başak: İşsizlik sorunu var tabi. Gençler için mutlaka var. İş sahası açılmıyor yıllardan beri. Mevcutların da kapasitesi düşük. Gençlerde de haliyle işsizlik sorunu var.
Cavit Özdil: Eskişehir'de işsizlik var. Var ama kalifiye eleman sıkıntısı da var. Gençlerin kendisini geliştirmesi lazım, tahsile önem verilmesi lazım. Mesleki eğitim çok önemli. Sıradan mesleklere iş buldum diyerek, kendi dalı haricinde yapmalarının da anlamı yok. Vasıfsız çalışmanın da işsizliğin önüne geçeceğine inanmıyorum.
Not: Yukarıda okuduğunuz 7 röportaj, Hamamyolu Caddesi çevresinde yaklaşık 15 dakikada yapıldı. Rakam 7 değil 70 olsa da sonucun değişeceğini sanmıyorum. Bizzat izlemek isteyenler de bu akşam saat 19.00'da ES TV Ana Haber Bülteni'ni takip edebilirler. İşsizlik sorunu ile ilgili anlaşılmayan noktaları kavrayabilmek adına belki faydası olur...