Türkiye İstatistik Kurumu, 2016 yılı Eylül ayı İşgücü İstatistikleri'ni açıkladı.
Türkiye genelinde işsiz sayısı artıyor. 15 yaş üstü işsiz sayısı 2016 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 420 bin kişi artmış, 3 milyon 523 bin kişi olmuş.
Eskişehir'de de bu artışı hissetmek mümkün.
Ekonomik sorunları anlamak için zaten uzman olmaya hiç gerek yok. Kalabalığın içine karıştığınızda sohbetlere, telefon konuşmalarına kulak kabartın.
Esnafın genel olarak işleri kötü. Herkes yaklaşan bir ödemesinin derdinde… 'İşler iyi gidiyor' diyen birilerine rastlamak, neredeyse imkansız.
Seyyar Tuhafiyeciler Ve İşportacılar Odası Başkanı Ali Sefa Şen, Şener Çetin'e yaptığı yılsonu değerlendirmesinde, 2016 yılından oldukça umutlu olduklarını ama istedikleri verimi alamadıklarını söyledi. Şen ayrıca 2016 yılında kentimizde 46 esnafın kepenk kapattığı bilgisini de verdi.
'İnşallah ekonomi artık düzelir diye ümit ediyorum' diyen Ali Sefa Şen'in dileği umarım gerçekleşir. Zira esnaflık yapanlar zaten hak verecektir, işler gerçekten kesat. Herkesin cepten yediğini ifade edenlerin sayısı oldukça fazla…
Kıraathanelerin toplumun nabzını tutmak adına en ideal yerlerden biri olduğunu hepimiz biliyoruz. Artık kahvehanelerde de veresiye dönemi başladı. Kahveci esnafı vatandaşın cebinde çay parası olmadığını söylüyor. Tarife üzerinden çay satabilen zaten yok, çay ortalama 75 kuruşa veresiye satılıyor.
Gider kapılarının sonuna kadar açıldığı, masrafların kat kat arttığı kış mevsimi ile birlikte vatandaş umudunu giderek yitiriyor.
Dolar bozdurma kampanyaları duyarlı esnaftan destek görse de vatandaş bırakın doları, Türk Lirası bulamıyor ki!
Öte yandan Eylül 2016 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı yani sigortasız-kaçak işçilerin oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,2 puan azalarak yüzde 34,6 olarak gerçekleşmiş.
Bu demek oluyor ki sigortasız, güvencesiz, sağlıksız şekilde çalışmayı göze alabilenlerin de sayısı artmış durumda. İnsanlar iş bulursa şükreder, sigorta falan arayamaz hale gelmiş olsa gerek.
Ayrıca değinmezsem olmaz; son bir yıl içinde üst üste her şeye gelen zamlar sayesinde asgari ücrete yapılan iyileştirmeyi kimse hissedememiştir herhalde.
Sonuç olarak ekonomi uzmanı olmaya gerek yok… 2016 doların rekordan rekora koştuğu, avronun zincirlerini kırdığı, altının havasından yanına yaklaşılmadığı, faizlerin acımasızca yükseldiği bir yıl olarak kayıtlara geçecek.
Sevgili Ali Sefa Şen ve toplumun en büyük kısmı umarım 2017'den umduğunu bulur. 2017 umarım vatandaş için bereketi ile gelir…