1963 Aralık ayının son haftası. Dünya Noel'i kutluyordu. Rumlar Kıbrıs Türklerine karşı silahlı saldırılara başladılar. Olaylarda yüzlerce Kıbrıslı Türk yaşamını kaybetti.
'Banyo küvetinde çocukları ile öldürülen anne fotoğrafı' Barbarlık Müzesi'nde ve belleğimizde acı bir iz olarak yer aldı.
Tarihe 'Kanlı Noel' diye geçen olaylara Türkiye'nin tepkisi çok büyük oldu.
'Ordu Kıbrıs'a' diye sloganlar atılıyordu.
Rum tarafının saldırılarına devam etmesi üzerine Türkiye Kıbrıs'a çıkarma yapmak için hazırlıklara başladı. Jetlerimiz uyarı uçuşları yaptı.
Türk –Yunan Savaşı'nın eşiğine gelinmişti.
İsmet İnönü Başbakandı.

'ÇİZMEM YOK AKLIM VAR'
O yıllarda denizden askeri çıkarma yapma gücümüz oldukça zayıftı.
ABD Başkanı Johnson gönderdiği mesajlarla Başbakan İnönü'yü bunaltıyordu.
1964 baharında Kıbrıs krizi tüm şiddetiyle sürerken, gazeteciler Kurtuluş Savaşı'nın başarılı komutanı İsmet Paşa'ya ısrarla bir soru yöneltiyorlardı;
'Paşam, çizmelerinizi ne zaman giyeceksiniz?'
Paşa Baba'nın yanıtı gecikmedi; 'Çizmem yok, aklım var(!)'

'YUNANİSTAN'I TÜKÜRÜĞÜMÜZLE BOĞARIZ' AMA…
İsmet İnönü, iki ülkenin nüfusuna bakarak 'Yunanistan'ı tükürüğümüzle boğarız, 24 saatte Atina'dayız' havalarında (!) Türk- Yunan savaşı çıkarmaya çalışanlara 'ünlü' derslerinden birini daha verdi.
Paşa'ya göre; 'Askeri bir başarısızlığa uğramaktansa meseleyi siyasi yönden halletmeye çalışalım. Siyasi yenilgiye uğrasak dahi askeri yenilgiye uğramak kadar zararlı olmaz.'

GÜÇLÜ LİDER KİME DENİR?
İnönü, 1964 yılında 'kaypak' politikalarına kızdığı Müttefiklerimize unutulmaz 'tarihi' uyarısını yapar;
'Kıbrıs'ta bu haksız durum devam eder, müttefikler bizi yalnız bırakır, NATO yanımızda olmaz, Türk azınlık ezilmeye devam ederse Batı'nın bu savunma sistemi yıkılır, yeni şartlarla yeni bir sistem ve dünya kurulur, Türkiye de bu yenidünya içinde yerini bulur…'
1964 baharında bir Türk –Yunan Savaşı'nı Başbakan İsmet İnönü'nün liderlik özelliği önlemiştir.
İleri görüşlü, isabetli karar verebilme yeteneği, olaylar karşısında duygularına hakim olabilme gücü bir çok krizin aşılmasını sağlamıştır.
O'nun döneminde Köy Enstitülerinin kurulması, çok partili hayata geçişin sağlanması aydınlanma ve çağdaşlık mücadelesindeki Türkiye için çok önemli atılımlardır.
Lozan'ın mimarı İsmet İnönü, başarılı askeri ve siyasi çizgisinin yanında çok dürüst bir insandı.
'Bir memlekette namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memlekette kurtuluş yoktur' sözü O'nun ve ailesinin yaşamının bir özetidir.

ÇOCUKLARI BABASIZ BIRAKMADI….
2. Dünya Savaşı'nda 70 milyondan fazla insan ölmüştür. Hitler'in Almanya'sı, Mussolini'nin İtalya'sı, Stalin'in Rusya'sı, Churchill'in İngiltere'si ve diğerleri bazen 'tekliflerle' ama genelde 'tehditlerle' Türkiye'yi kendi yanlarında savaşın içine çekmek istediler.
İnönü 'kimin yanında girersek girelim' bu savaştan hiçbir şey elde edemeyeceğimizi ama çok şey kaybedeceğimizin farkındaydı.
Bu yüzden izlediği kararlı tarafsızlık politikası ile tarihin en kanlı savaşından Türkiye'yi uzak tutmayı başarmış, milyonlarca insanımızın ölümüne engel olmuştur.

6 OCAK'TA METRİS TEPE'Yİ GEÇEMEDİLER
96 yıl önce 6 Ocak'ta işgalcileri İnönü'de durdurdular. (Umarım hatırladınız...)
Metris Tepe'yi aşıp Eskişehir'e giremediler.
Bazıları çabuk unutuyor ama... Biz O'nu da unutmadık Gazi'yi de. Unutmayacağız da
O'na Paşa Baba derdik.
Üniversite yıllarında O'nu gördüğüm ve dinlediğim için kendimi çok şanslı hissediyorum.
O ülkenin yaşadığı her krizde güvenebileceğimiz ulu bir bilgeydi.
Keşke sağ olsaydı ve yine O'na danışabilseydik…

'HADİ CANIM SENDE..!'
2. Dünya Savaşı yıllarında yaşanan zorlukları 'temcit pilavı' gibi ortaya getirip 'kendince' politik hesaplar yapanların, tarihimizde böyle bir şahsiyete sahip olduğumuz için gurur duymaları, eleştiri yaparken de bin defa düşünüp yutkunmaları gerekir.
Paşa Baba bu gün hayatta olsaydı ve hala 80 yıl öncesinin seferberlik günleri ile kendisi üzerinden siyaset yapıldığını duysaydı; Ne yanıt vereceğini duyar gibiyim;
'Hadi canım sende…'
Ulusal Kurtuluş Mücadele'mizin başarılı komutanı, Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'yü vefatının 43. yılında saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.