Sevgili Okurlar:

Ramazan ayı geldi. Herkes kendine göre hazırlıklar yapmaya başladı. Bu arada benim dikkatimi çeken en önemli konu, yazılı basında birçok yazar çıktı hem de o kadar çok uzun yazıyorlar ki ben bile meslek arkadaşlarımın yazdıkları yazıları okumaktan sıkılıyorum. Mesela bir arkadaşımız Ramazan köşesinde fıkıh kitabından o kadar çok sayfa almış ki yazarlıkla hiç alakası yok.

Yıllardır gazete okurum yazıların hem kısa hem de özet olması en güzelidir. Peki, Ramazan'da ne yapmalı? Öncelikle sağlığı sıhhati yerinde olanlar mutlaka vücudunun zekatı olarak, kadın olsun erkek olsun oruç tutmalı. Hem sıhhatli olup hem de oruç tutmamak Allah katında büyük bir vebaldir, yani günahtır. Bunun yanında oruçlu bir kimsenin yanında alenen oruç yemek ayrıca bir günahı gerektirir. Oruç tutan kimseler kendilerine herhangi bir sataşma olduğunda 'Ben oruçluyum' demesinde hiçbir sakınca yoktur.

İftar yemeklerine gelince. Genelde eski Ramazanlarda zenginler fakirlere yemek verirdi. Ama şimdi bakıyoruz ki davetlerde genelde zenginler tercih ediliyor. .Benim İstanbul'da öğrenciliğimde Beylerbeyi-Beykoz boyunca tüm konaklarda davetçi kapıya çıkıp, yalıda hazır olan iftar sofralarına yoldan geçen geç kalmış kişileri 'Buyurun iftarı bizde yapalım' diye davet ederlerdi ve üzerlerinde aşçı kıyafeti olurdu. Ama geçtiğimiz yıl aynı günleri yad etmek üzere yalıların yanından geçerken bırakın mübadilleri tüm kapıların üstüne 'DİKKAT KÖPEK VAR' levhasını gördüm ve üzüldüm. Vakitte hemen iftara yakındı. Bunda yalı sahiplerinin haklı nedenleri de var. Çünkü terör belasından herkes rahatsızdı ve böyle davranmak da haklı idi. Özellikle şehrimizin değerli kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve odalar davetlerde devlet bürokratlarını ve zenginleri tercih eder duruma geldiler. Bu ise Ramazan ve iftarla ne kadar örtüşmektedir bilinmez. Zekat ve fitre konusuna gelince onu da ileriki haftalarda, vatandaşın anlayacağı şekilde bu satırlarda inşallah okurlarımıza ulaştırmaya gayret edeceğiz. Her şeye rağmen yine de İslam'a, özellikle Türk milletine hayırlara vesile olsun.