Sevgili okurlar;
İslam aleminin 5 büyük gecesinden 4'üncüsü 30 Nisan Pazartesi gecesi yani Şaban ayının 14'üncü gecesi Berat Kandilidir.
Bu gecenin önemini şu şekilde açıklayalım. Peygamber Efendimiz bu gece sabaha kadar ibadet ederdi. Bunu gören eşi Hz. Aişe validemiz 'Ya Rasulallah Allah Teala'nın en sevgili kulusun, buna rağmen niçin kendini bu kadar yoruyorsun?' Peygamber Efendimiz şöyle cevap verdi: 'Ey Eyaişe ben şükredici bir kul olmayayım mı? Eyaişe sen bu gecede ne olduğunu bilir misin?' Hz. Aişe tekrar sordu. Bu gecenin diğer gecelerden üstünlüğü nedir? Ya Rasulallah.'
Peygamber Efendimiz, şöyle cevap verdi: 'Bu sene doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu sene öleceklerin (sene içinde) isimleri bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip edilir. Kim ne kazanacaksa sene içinde bu gece taksim edilir. Bu gece herkesin ameli ve işleri Allahü Teala'ya arz olunur. Berat kelimesi borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi manalara da gelir.
Berat Kandili Allah'ın ekstra rahmet lütuf ve marifetiyle tecelli ederek kullarına bağışlanma, kapıları ardına kadar araladığı müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri, normal zamanlardan kat kat fazla mükafatlandırdığı, müstesna bir zaman dilimidir.
Berat kelimesinin aslı beraettir. Berat sözlükte bir zorluktan kurtarmak ve beri olmak demektir.
Bu geceye bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece, günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşması nedeniyle de rahmet gecesi gibi adlar verilmiştir.
Bu geceye ait özel bir ibadet şekli olmayıp çokça namaz, Kuran ve dua ile meşgul olmak cemaate karışarak topluca edilen topluca edilen dualara amin demek, bununla birlikte çocuklarımızı da alarak camiye koşarak, onları da camiye, cemaate ve ibadete alıştırmak, Müslümanların güzel adetlerindendir.
Kaderimizin yazıldığı bu geceyi yüce Yaradana dua ve niyaz ile kutlamak ne kadar güzel bir adet ve harekettir. Bu gece arkadaşlarımıza ve özellikle ailemize sevgi ve şefkatle yaklaşarak onların kalbini kırmamak ne büyük bir özelliktir.
Yüce Yaradan bu gece tüm İslam aleminin ve kendimizin yazısını kendine kul olarak yazılanlar saygısına yazsın sevdiği kullara arasına biz günahkar kullarını da katsın.