Eskişehir'in ilk kadın milletvekili Ayşe Aliye Köksal'dır. Köksal 1973-1977 yılları arasında CHP Eskişehir milletvekilliği yaptı.

REKOR DEMİREL'DE
Köksal'dan sonra Eskişehir'de uzun yıllar (12 Haziran 2011 seçimlerine kadar) kadın milletvekili seçilmedi. Peki Ayşe Aliye Köksal'dan sonra ilk seçilen kadın milletvekilleri kimlerdir? MHP'li Ruhsar Demirel ve AK Partili Ülker Can 12 Haziran 2011 seçimlerinde milletvekili seçildiler. Köksal'ın seçilmesinden 38 yıl sonra Eskişehir'in kadın milletvekillleri oldular. Demirel, 7 Haziran 2015 seçimlerinde tekrar milletvekili seçilerek, bir ilki başardı. Demirel Eskişehir'de iki defa üst üste seçim kazanmış ilk kadın milletvekilidir. Köksal'ın seçilmesinden tam 42 yıl sonra 7 Haziran 2015'te Gaye Usluer CHP'den milletvekili seçildi. Usluer 1 Kasım 2015 seçimlerinde de yine milletvekili seçildi. Usluer CHP'den üst üste iki defa seçilen ilk kadın milletvekili oldu. Demirel'in rekorunu egale etti.

ÜÇÜ SEÇİLİRSE
TARİH YAZILACAK

24 Haziran seçimlerinde CHP'nin üç kadın milletvekili adayı var. Jale Nur Süllü 2'nci, Nuray Akçasoy 3'ncü ve Sibel Yeşildal 6. sıradan milletvekili adayı. Emine Nur Günay'da AK Parti'nin 3'ncü sıra milletvekili adayı. Süllü, Akçasoy ve Günay 24 Haziran'da milletvekili seçildikleri takdirde Eskişehir açısından bir ilk gerçekleşecek. Eskişehir'de ilk defa bir seçimde üç kadın milletvekili seçilmiş olacak. Bu gerçekleşirse, CHP'de de bir ilk yaşanmış olacak. CHP Eskişehir'deki bir seçimde ilk defa iki kadın milletvekili aynı anda seçilmiş olacak. 24 Haziran 2018 seçimleri Eskişehir'de kadınlar açısından ilklerin yaşandığı bir seçim olacak. Köksal ve Usluer'den sonra Süllü ve Akçasoy CHP'nin Eskişehir'de seçilmiş üçüncü ve dördüncü milletvekilleri olacak. Ülker Can'dan sonra AK Parti'nin Eskişehir'de ikinci kadın milletvekili olan Günay, 24 Haziran'da bunu tekrar başarması halinde partisinde bir ilki gerçekleştirecek. AK Parti'nin Eskişehir'de iki defa üst üste seçim kazanmış kadın milletvekili olacak. 24 Haziran ilimizde kadınlar açısında ilklerin yaşandığı bir seçim olacak...



*****

6 NOLU BANKIN SIRRI

Bilmem farkında mısınız? Eskişehirlilerin hala Doktorlar Caddesi olarak bildiği İsmet İnönü Caddesi'nde tam da Sağlık İşhanı'nın önünde bulunan bir bank var. Bu yeri adeta sahiplenen bir grup yaşlı delikanlı buraya '6 Nolu bank' adını koymuş. Tabi bu 'yalnızca simgesel' bir isim. Asıl vurgulanması gereken buraya gelen insanların kurduğu gönül birlikteliği. Hemen her gün 'öğleden sonra biraya gelen' bu güzel beraberliğin öncülüğünü başta 'Doğan Sunerli, Mehmet Özay Artan olmak üzere Kayıhan Çağlayanoğlu, Ünal Tozçöken, Kürşat Tan, Rıdvan Şardağ, Mahmut Günaydın' gibi isimler yapıyor. Bu kadronun çoğunluğu Eskişehir'de 'amatör futbola damga vurmuş' kişiler. Yani sahalarda kazandıkları fair-play (adil oyun) ruhunu buraya da taşımışlar. Değerlerimizin giderek unutulduğu şu günlerde, bu arkadaşların 'konukseverliği ve içtenliği' kısa sürede herkesin ilgisini çekmeye başladı. Tanışık olmaları önemli değil, herkesi 'bu bankta ağırlayıp onlara çay ikram etmeyi, sohbet etmeyi gelenek haline' getirmişler. Ayrıca mutlaka özçekim yaparak bu fotoğrafları da sosyal medyadan paylaşmayı ihmal etmiyorlar. Şehrin 'birçok önemli ismi' bu banka uğramadan, çay içmeden geçmiyor. Çok seviyeli sohbetleri var. Ortak konuları futbol, özellikle de Eskişehir-spor. Siyaset yok denecek kadar az. Ancak ulusal konularda son derece bilinçli ve duyarlılar. En büyük özellikleri de hepsinin 'Atatürkçü olması ve Cumhuriyet değerlerine' büyük saygı duymaları. Bu arkadaşların 'kısa sürede nasıl bir sevgi halesi oluşturduklarını merak edenler' 6 nolu banka uğrayıp abartmadığımı yakından görebilirler. Ve insanlarımızın uzunca bir süredir karpuz gibi ikiye bölündüğü süreçte 6 nolu bankın sırrını bende merak eder oldum. Hüner 'acaba bankta mı', yoksa çoktandır hasret kaldığımız 'sevgi ve hoşgörüde mi', ne dersiniz?



****

NOSTALJİ

CHP'LiLERiN CAHiT BABASI

Yıl 1986, 32 yıl önce. Yer: Büyük Otel altındaki pasajın içinde bulunan Ekrem Restoran.

'HALK BENİ SEVİYOR'

Eskişehir'e gelen Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı merhum Erdal İnönü, SHP yöneticileriyle akşam yemeği yiyor. Tarihi fotoğrafta, İl Başkanı Zeki Ünal, eski CHP İl Başkanı merhum Avukat Cahit Denker, Parti yöneticileri merhum Avukat Demircan Arıkan, merhum Ahmet Özaydın ve Mustafa Taşlak yer alıyor. Bu ziyaretten 1 yıl sonra (1987) yapılan Genel Seçimlerde Zeki Ünal SHP Eskişehir Milletvekili seçildi. Demircan Arıkan 'Halk beni seviyor' sözü ile Eskişehir sol siyasetinin unutulmaz ismi oldu.
SÜLLÜ'NÜN BABASI
1970'li yıllarda CHP'nin efsane İl Başkanı olan Cahit Denker, çok iyi bir hatipti. Espritüel bir kişiliği vardı. Partililerin 'Baba' diye hitap ettiği bir kişiydi. Çok iyi bir partiliydi. Denker,1990 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Denker, CHP Eskişehir Milletvekili Adayı Jale Nur Süllü'nün de babasıdır. Jale Nur hanımda uzun yıllardır babasının izinde Çağdaş bir Cumhuriyet Kadını olarak Eskişehir'e hizmet etmeyi sürdürüyor. O günlerde Ekrem Restoran Salon Şefi olan Mustafa Taşlak yıllardır CHP yönetimlerinde aktif görev alıyor. Cahit Denker'e Demircan Arıkan'a, Ahmet Özaydın'a Allah'tan rahmet diliyorum.




*****

FOTO ŞAKA



Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal: Yıldırım Başkanım, odamda babamın fotoğrafı yok, sizinki var.

Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören: Halil sen boşuna benim fotoğrafımı odana asmazsın. Benden bunun karşılığında ne isteyeceksin, merak ediyorum.

Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal: Ben ne diyeyim ki? Ağanın eli tutulmaz. Transfer yapmam için Federasyondan 30 milyon, kendi cebinden 10 milyon gönderirsen vallahi bu duvarı senin fotoğrafınla kaplarım.

****

FIKRA

SİZİ BÜTÜN GÜN BEKLEDİM


Trafik kuralı ihlali yapan kimsenin çıkmadığı uzun bir nöbetin sonunda polis, nihayet aşırı hız yapan bir aracı durdurdu. Sürücü camı açtı. Ruhsat ve ehliyetini uzattı. Polis ceza makbuzunu cebinden çıkarırken keyifle gülümsedi:
— Sizi bütün gün bekledim.
Sürücü nasıl olsa cezamı öyle ya da böyle çekeceğim rahatlığıyla, iç çekerek
karşılık verdi:
— Anlıyorum memur bey. Elimden geldiği kadar hızlı gelmeye çalıştım ben de.
Polis, dakikalar süren gülmesi kesilmeyince adama eliyle git, git işareti yaptı ve adam cezadan kurtuldu.