Odunpazarı ve Eskişehir için son zamanların en önem taşıyan projelerinden bir tanesi yeniden şehrimizin gündemine oturdu. Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin tanıtılmasının ardından bu süreçte ikinci devre de başlamış oldu.
Projenin tanıtılmasının ardından Belediye Başkanı Kazım Kurt'a geri dönüşlerin nasıl olduğunu sordum. Dün Sonhaber'de manşetten okudunuz. Kurt, hak sahiplerinden gelen tepkilerin gayet olumlu olduğunu ifade ederek 'Bazı görüşmelerimizden almış olduğumuz dönüşler bu projenin kabul gördüğünü ortaya koyuyor. Yani ilk günden yüzde 80'ler oranında destek aldığını tahmin ediyorum' demişti. Zaten söz konusu alanın ne durumda olduğunu düşününce, bu dönüşümü herkesten önce isteyecek olanların da sanayi esnafı olması gayet normaldi.
Söyleşimizde Kazım Kurt'a, belediye meclis toplantısında projeye 'hayır' diyeceklerini belirten Ak Partili meclis üyelerini de hatırlattım. Kazım Kurt bu kez 'Kendilerinin 'Uzlaşır gelirseniz kabul ederiz' şeklinde taahhütleri var, beyanları var. Biz o taahhüt nedeniyle bu yola girdik. Şimdi, biz uzlaşıp geldikten sonra 'Hayır, kusura bakmayın. Biz bunu onaylamıyoruz' derlerse, onları tarihe şikayet ederiz. AKP'nin bu kararı da tarihin yargılayacağı sayfalarda yerini alacaktır' demişti.
Kazım Kurt bu söyleminde birçok kişiye göre haklıydı. Çünkü geçtiğimiz sene Büyükşehir Belediye Meclisi toplantılarında bu konu uzun ve sert şekilde tartışmalara neden olmuştu. AK Parti kanadı ise 'Projenin içini doldurun, vatandaşla uzlaşın' çağrısında bulunarak projeyi reddetmişti.
Bu gelişmeler üzerine konuyu AK Parti tarafının zaman zaman en sert, bazen de en mizahi siyasetini yapan Volkan Doğan'a sordum. Volkan Doğan'ın değerlendirmesi hükümet partisinin Odunpazarı İlçe Başkanı olarak son derece önemliydi.
Peki, içi doldurulmuş proje ile hak sahipleriyle de uzlaşmayı başarabilirse, AKP Kazım Kurt'un projesine destek verecek mi? Soruyu sorduğum Volkan Doğan buna içtenlikle cevap verdi. O cevabı da bugünkü manşetimizde okudunuz.
Şimdi gelelim sonuca… Odunpazarı'yla ilgili hemen her konuda karşı karşıya gelen bu iki önemli siyasetçinin, ortak bir kaygısı var. Biri CHP'li, diğeri AKP'li iki sert siyaset yapmayı seven isim, aslında aynı paydada buluşuyor.
Projeyi hayata geçirmenin önemli olduğunu vurgulayan Kazım Kurt, 'Bir vatandaşın işyerini yıkmanın ne kadar zor bir şey olduğunu biliyorum. Ama şehrin menfaatleri Sanayi Çarşısı'nın mutlaka buradan kalkmasını zorunlu kılıyor. Bu dönüşümü gerçekleştirmek durumundayız. Bundan da fayda doğacak ve bir nema varsa bu mülk sahiplerinin hanesine yazılacak. Rant vatandaşın olacak. Herkesle tek tek helalleşerek anlaşacağız' diyor.
Diğer tarafta projeye 'evet' diyeceklerini söyleyen Volkan Doğan da bunu ne şartla yapacaklarına dikkat çekiyor. Doğan, 'Kiracılar ve hak sahipleri ile uzlaşırlarsa, herkesin mutlu olduğu bir projeyi biz AK Parti olarak onaylarız. Vatandaş 'tamam' derse biz 'Eyvallah' deriz. Oradaki hem kiracıların hem de mal sahiplerinin memnun olacağı bir proje ortaya çıktığı takdirde Ak Partililer bu projeyi onaylayacaktır. Herkes mutlu olduktan sonra bu projeyi onaylamak bizim de en büyük mutluluğumuz olacaktır' diyor.
Bu projenin hayata geçmesini göreve geldiği günden bu yana isteyen Kazım Kurt ile Kurt'un görev süresince başına en çok bela olan isim Volkan Doğan bugün aynı kaygıda buluşmuş durumda. CHP'li Odunpazarı Belediye Başkanı da AKP'li Odunpazarı İlçe Başkanı da muhatapların hakkını almasını öncelikle önemsiyor. Her ikisi de bu meseleye aynı hassasiyet noktasından bakıyorken, ben bu işin artık büyük bir sekteye uğrayacağına inanmıyorum.
Hak sahipleri de isterse 'Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi' oradaki 5-6 mahalleye, Odunpazarı'na, Eskişehir'e hayırlı olsun!