Lozan Antlaşması'nı eleştirmeye kalkanlar 'her nedense' Hatay'ın çok zor koşullarda anavatana katılmasını görmezden geliyorlar.
Atatürk'ün ömrünün son yılında en çok uğraştığı konuların başında Hatay konusu geliyordu.1. Dünya Savaşı sonunda, Fransızlar tarafından işgal edilen Hatay'a Suriye sınırları içerisinde idari özerklik verildi.

KIRK ASIRLIK TÜRK YURDU DÜŞMAN ELİNDE BIRAKILAMAZ
Fransa 1936'da yönetimi altındaki Suriye'ye bağımsızlık vermeyi kararlaştırıp Hatay'ı da Suriye'ye bırakmak isteyince, ortalık karıştı.
Atatürk'ün Hatay'ın geleceğini, Fransızların keyfine (!) bırakmaya hiç de niyeti yoktu.
Çünkü O'nun Hataylılara bir sözü vardı…

TABANCANI BELİNE TAK VE BURAYA GEL
Atatürk, bir akşam Sabiha Gökçen'e, 'Üniformanı giy. Tabancanı beline tak ve buraya gel. Bu akşam çok önemli bir görev vereceğim' dedi. Ata, bunu söylerken, Gökçen'e, 'Hatay konusundaki fikrin nedir?' diye sordu. Gökçen de, 'Eskiden Girit için söylenirdi. Annemden dinlemiştim. 'Girit bizim canımız, feda olsun kanımız!' Aynı şeyi Hatay için düşünüyorum' dedi.

GÖKÇEN SALONU SİLAHLA BASTI
Atatürk ve beraberindekiler, akşam Ankara'nın ünlü lokantası Karpiç'e gittiler.
Fransız Büyükelçisi ile elçilik erkanı da oradaydı. Yemek devam ederken aniden ortaya fırlayan Sabiha Gökçen, şunları söyledi;
'Fransa'nın oyununa gelerek Hatay'ı başkalarına bırakmayacağız. Hatay bizim, canımız feda olsun.'
Gökçen, sözlerini tamamlar tamamlamaz, silahını çekip, havaya üç el ateş etti.
Herkes donmuş kalmıştı. Atatürk, polislere 'görevinizi yapınız' dedi. Bunun üzerine Sabiha Gökçen tutuklandı.
Hakim karşısına çıkan Gökçen, milli duyguları galeyana geldiği için bu eylemi yaptığını söyledi. Yasa gereğince, 24 saat hapis cezasına çarptırıldı.
Mesaj yerine ulaşmış ve Fransa, Türkiye'nin kararlılığını bir kez daha görmüştü.

SAVAŞ YAPARAK DA ALABİLİRDİ…
Hatay'ın 'savaş yapmadan' ana vatana ilhakı Atatürk'ün siyasî ve askerî dehasının sonucudur. Ülkeyi savaşa sokmadan, can kayıpları yaşanmadan, siyasi ve askeri stratejiler ustaca uygulanarak başarıya ulaşılmıştır.
Önce bağımsız devlet haline getirilen Hatay 1939'da anavatana bağlandı. Maalesef Atatürk Hatay'ın ana vatana katılımını göremeden vefat etti.

KORİDORUN SONUNDAKİ HEDEF; HATAY…
'Üst Akıl' Ortadoğu'da yağmaladığı petrolü kendi kontrolünde Akdeniz kıyılarına ulaştırmak istiyor. Bu nedenle Irak ve Suriye'nin kuzeyinden Akdeniz'e kadar uzanan koridor oluşturma planı adım adım ilerliyor.
'Stratejik dostumuz' ABD destekli Kürt koridorunun Akdeniz kıyısındaki ucu ise Hatay'a çıkıyor.
Tam da bu noktada tarihsel diyalektiği unutanlara iki hatırlatma yapalım;
Birincisi; 'Emperyalizm kesmeyeceği devenin önüne ot koymaz.'(Yerli-yabancı işbirlikçilere duyurulur.)
İkincisi; Koridorun ucunda Hatay hayali kuranlar varsa; bu hayallerinden vazgeçsinler.
Çünkü; Hatay bizlere Atatürk'ün emanetidir.

GEÇEN HAFTADAN İZLER
CHP İl Milli Eğitim Komisyonu'nun daveti üzerine katıldığım toplantıda taslak öğretim programları ile ilgili analiz ve düşüncelerimi komisyon üyelerine anlattım. Çoğunluğu deneyimli eğitimcilerden ve öğrenci velilerinden oluşan komisyonun eğitim sorunlarına bilinçli, heyecanlı, çağdaş yaklaşımlarından mutluluk duydum.
İlköğretim ve ortaöğretimdeki tüm derslerin öğretim programlarının taslaklarını öğretmenler bile tam inceleme fırsatı bulamadılar. Bu nedenle taslak programların önümüzdeki yıl pilot uygulaması yapılmadan kesinlikle uygulanmaması gerekiyor.
MEB tarafından açılan web sayfasına iletilen eleştiri ve dileklerin dikkate alınacağını düşünmek istiyoruz. Ancak 20 Şubat'ta taslakların son şeklini alacağı ve kitap yazımlarına başlanacağı açıklandığına göre bu önemli konunun 'oldubitti' yapıldığı düşüncesi daha ağır basıyor.