30 Mart 2014'te Kazım Kurt Odunpazarı Belediye Başkanlığını kazandı. O gün Kurt'un aldığı 95 bin 489 oyun sayımı Adalet Sarayı'nda yapılırken, kendisiyle ilk röportajı Es TV için canlı yayında ben yapmıştım. Adliye önünde saat gecenin 1'ine gelirken soğuk havada gerçekleşen bu röportajda sormuştum, 'Artık Odunpazarı Belediye Başkanı olduğunuzu söylemek mümkün, neler hissediyorsunuz, Odunpazarı'nı neler bekliyor' diye.
Başkan Kazım Kurt hayata geçirilecek projeler ve hizmetlerle ilgili oldukça heyecanlıydı. Kurt özetle, 'Odunpazarı bölgesi akşam saatlerinde canlılığını yitiren, karanlığa gömülen bir yer haline geldi. İlk önce bunu değiştireceğiz. Küçük Sanayi Sitesi'nin olduğu alan, Odunpazarı'nın yeni cazibe merkezi olacak. Eskişehir'i tek merkezlilikten kurtarmak adına, görünüşü ve işleyişi açısından da değişimin şart olduğu bu bölgede dönüşümü sağlayacağız. Odunpazarı halkı sosyal hayata karışmak için şehrin diğer ucuna gitmek zorunda kalmayacak. Bu dönüşümle Küçük Sanayi Sitesi'nin bulunduğu alan nezih bir görünüme kavuşacak. Odunpazarı bu karanlık görüntüsünden kurtulacak' diye konuşmuştu.
Aradan geçen neredeyse 3 yıllık süreçte, Başkan Kurt'un hedeflediği bu değişim için pek çok girişimi oldu. Belediye Meclisi'nde yaşanan tartışmaları, projenin içinin boş olduğu gerekçesi ile kabul görmediği oturumları hep birlikte takip ettik.
Şimdi tüm bu sürecin sonunda nihayet uzlaşma dönemine geçildi. Kazım Kurt'un resmi olarak görevi bile devralmadığı, henüz 'resmi olmayan sonuçlara göre' başkanlığı kazanmasının netleştiği ilk andan itibaren hedefinde olan bu proje için çok çaba sarf ettiğini, büyük önem verdiğini anlamak zor değil.
Kurt, söz konusu alanda Odunpazarı Belediyesi'ne kendisinden önce verilen bu yetkiyi kullanmak istediğini de açıklamıştı. O, kendisinden öncekiler gibi görev süresini 'etliye sütlüye karışmadan' tamamlamak istemiyor. İlçenin en geleceği için bu adımı atmak istiyor.
Basit bir hizmette bile toplumun tamamını memnun etmek neredeyse imkansızken, Kazım Kurt böyle bir dönüşümü gerçekleştirmeyi isteyerek kendi adına risk almıştır.
Bunu da kendisine geçtiğimiz Ağustos'ta sormuştum, 'Risk aldığınızı düşünüyor musunuz' demiştim. Kurt bu soruya, 'Ben risk alıyorum. Bir vatandaşın işyerini yıkmanın ne kadar zor bir şey olduğunu biliyorum. Ama şehrin menfaatleri Sanayi Çarşısı'nın mutlaka buradan kalkmasını zorunlu kılıyor. Eskişehir'de gezin, kime sorarsanız sorun! 'Sanayi Çarşısı orada iyi mi, güzel ve estetik bir görüntüsü var mı, sizi rahatsız ediyor mu' diye sorun. Bu dönüşümü gerçekleştirmek durumundayız. Bundan da fayda doğacak ve bir nema varsa bu mülk sahiplerinin hanesine yazılmalı diye düşünüyoruz' demişti.
Ben Küçük Sanayi Sitesi'nde bu dönüşümün gerçekleşmesi gerektiğine yürekten inanıyorum. Odunpazarı'nda büyümüş bir Eskişehirli olarak tek merkezli şehir yapısından kurtulmamız lazım diye düşünüyorum. Hava karardığından insanların geçmeye korktuğu bu karanlık, tenha yerlerin aydınlanması gerektiğini biliyorum. Belediyenin de hak sahiplerinin kazanımlarını samimiyetle gözeterek bu işi yapacağını umuyorum.
Son olarak; iş uzlaşma sürecine kadar gelmişken, konunun tüm muhatapları artık daha yapıcı olmalıdır. Bu dönüşümün önüne sadece 'köstek' olmak amacıyla engel çıkarmak, Eskişehir'e ve bölge insanına kötülük etmek olacaktır. Meseleye siyasi parti gözetmeden herkesin 'Şehrin menfaatleri' odağından bakmasını istiyorum. Eleştirilerin daha yapıcı ve uzlaşıcı tavırla dile getirildiği, dönüşümün ise sadece Oto Sanayi'de değil, olaylara bakış açımızda da gerçekleşmesini diliyorum.