TEOG yerine uygulanan 'Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme' sisteminin ilk aşaması olan LGS veya 'Nitelikli Liselere Giriş Sınavı' öğrencilerde tam bir hayal kırıklığı ve moral bozukluğu yarattı.
Şimdi sıra niteliksiz(!) ya da sınavsız kayıt olunacak okullara yerleşmeye geldi.
Okulların eğitim niteliklerinin aynı kentteki mahalleler arasında bile farklılıklar göstermesi velilerde büyük bir telaş ve kaygıya yol açıyor.
MEB, Türkiye genelinde sınavla 'nitelikli' liselere yerleşmesi beklenen toplam 126 bin 510 öğrencinin dışında bırakılan yaklaşık 1 milyon öğrencinin 'Yerel Yerleştirme' ile evlerine en yakın ve istedikleri okullara yerleştirileceğini açıkladı. Ancak uygulama yöntemini bir türlü netleştiremedi.

ORTAOKULLAR LİSELERLE EŞLEŞTİRİLİYOR
Daha önce bu köşede açıkladığım; niteliksiz liselere 'çember sistemi ve beş zorunlu tercih' ile yerleştirme yapacağını duyuran MEB, bu sistem üzerinde yeniden önemli değişiklikler yaptı. Yapılan değişiklikler 'Yerel Yerleştirme Kılavuzu' olarak yayımlandı ve Bursa ili pilot il seçilerek uygulamaya geçildi.
'Yerel Yerleştirme Kılavuzu'na göre; ortaokulların liselerle eşleştirildiği
'Kayıt Alanları' oluşturuldu. Liselerin kontenjanları da bu eşleştirmelere göre belirlenecek.
Kayıtlar için 'Kayıt Alanı, Komşu Bölge, Bölge Dışı' olmak üzere üç kayıt alanı belirlendi.

YERLEŞME BASAMAKLARI NASIL OLACAK?
Tercih edilen bir lise için belirlenen 'Yerleştirme Kriterleri'ne göre;
  • Kayıt Alanı: Lise, öğrencinin ikamet ettiği kayıt alanında ise diğer kayıt alanlarındaki öğrencilerden öncelikli yerleşecek.
  • Okulda Bulunma: Kayıt alanında ikamet eden ve o kayıt alanındaki bir ortaokula giden öğrenci, kayıt alanında ikamet eden ancak o kayıt alanındaki bir okula gitmeyen öğrenciden öncelikli yerleşecek.
  • Tercih: Kayıt alanında ikamet eden ve aynı kayıt alanındaki bir ortaokula giden öğrenciler arasında ilk tercihlerine yazan öğrenciler öncelikli olacak.
  • Başarı Havuzu: Kayıt Alanı'nda ikamet eden ve aynı kayıt alanındaki bir ortaokula giden ve ilk tercihlerine yazan öğrenciler arasında Ortaokul Başarı Puanı üstünlüğü yerleştirmede öncelik nedeni olacak.
  • Devam - Devamsızlık: Kayıt Alanı'nda ikamet eden ve aynı kayıt alanındaki bir ortaokula giden, ilk tercihlerine yazan ve Ortaokul Başarı Puanı iyi olan öğrenciler arasında 8. sınıftaki devamsızlığı az olan öğrenci yerleştirmede öncelikli olacak.

İMAM HATİP VE MESLEK LİSESİDAYATMASI DEVAM EDİYOR
  • Öğrenciler, kendi kayıt alanlarından, komşu kayıt alanlarından ve diğer kayıt alanlarından (il içi ve il dışı) olmak üzere 10 tercih yapabilecekler.
  • 10 tercihin tümü tek bir okul türünden yapılamayacak.
Tercihlerde en az iki tür okula yer verilecek. Aksi takdirde tercihlerini kayıt edemeyecekler. Böylece Anadolu lisesine gitmek isteyen bir öğrenci bir imam hatip ya da bir meslek lisesi tercihi yapmak zorunda bırakılıyor.

ÖZEL OKUL VE İMAM HATİP OKULUNA GİDENE ÖNCELİK
  • Kayıt alanında oturmasına rağmen başka alandaki bir özel okula veya imam hatip okuluna giden öğrencilere 'öncelikle yerleştirme' hakkı veriliyor. Oysaki; kayıt alanında oturan ama diğer bir kayıt alanında bir ortaokula giden öğrencilere ise 2. öncelikli sıra veriliyor.
  • Yerleştirmelerde il içinde bir yerde oturan ve bölge dışında okuyanlara ise en son yerleştirme sırası veriliyor.
Yeni kılavuzda okul tercih sayısının artırılması, tercih sıralaması
yapabilmek için daha somut kriterlerin belirlenmesi gibi olumlu değişiklikler
gözleniyor. Ancak, iki tür okul seçilmesinin 'ısrarla' zorunlu tutularak öğrencilerin
imam hatip ya da meslek lisesi seçimine zorlanması aklımıza yine bir sorunun
takılmasına neden oluyor;
Bu yeni sistem değişikliği imam hatiplere ve özel okullara öğrenci
kazandırmak için mi yapıldı?