Görünüm'de dün kaleme aldığım 'AK Parti 5 CHP 1' başlıklı yazımda 3 Kasım 2002'den 24 Haziran 2018'e kadar yapılan altı seçimi değerlendirdim. AK Parti Eskişehir'de girdiği 6 genel seçimin beşinde birinci çıkarken, CHP sadece bir kez (7 Haziran 2015) AK Parti'yi geçebildi.

BİR İZMİR DEĞİLİZ
CHP çok partili seçimlere geçtiğimi 1946'dan bugüne dek bir kez Eskişehir'de birinci çıktı. Yani Türkiye'nin en köklü partisi CHP sadece bir kez (7 Haziran 2015) Eskişehir'de birinci çıktı. Merhum Bülent Ecevit'in partisi DSP iki kez (1995-1999) Eskişehir'de birinci parti oldu. Yılmaz Büyükerşen, Ahmet Ataç'ın aldıkları oylara, kazandıkları seçimlere bakarak kimse Eskişehir için 'Sosyal Demokrasinin Kalesi' demesin. Çünkü değiliz. Eskişehir bir İzmir değildir. İzmir'de hem yerel hem de genel seçimlerde CHP hep önde çıkıyor. Eskişehir'de bu tablo yaşanmıyor. Eskişehir 'Sosyal demokrasinin değil, merkez sağın' kalesidir. 1946'dan günümüze yapılan seçimlere bakıldığında bu durum apaçık ortaya çıkıyor. İlk yapılan 1946 seçimlerinde Eskişehir'de Demokrat Parti birinci çıktı. 7 milletvekilinin 6'sını Demokrat Partililer alırken, CHP 1 vekil çıkardı. 1950-1954-1957 seçimlerinde de Demokrat Parti Eskişehir'de ezici bir üstünlüğü vardı. Bu üç seçimde açık ara önde çıkan Demokrat Parti hepsinde 7 milletvekilinin tamamının çıkardı.

AP BEŞ KAZANDI
27 Mayıs 1960 darbesinden sonra yapılan 1961 seçimlerinde Demokrat Parti'nin devamı olan Adalet Partisi birinci çıktı. Üç milletvekilini Adalet Partisi (AP) alırken, CHP 1946'dan sonra Eskişehir'de milletvekili çıkardı. İki milletvekili CHP'nin oldu. Bir milletvekilini de Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi çıkardı. 1965-1969-1973-1977 seçimlerinde de Adalet Partisi Eskişehir'de birinciliği kimseye bırakmadı. 1965-1969-1973'de dörder milletvekili çıkardı. CHP 1965-1969'da iki, 1973'de üç milletvekili çıkardı. 1977 seçimlerinde Eskişehir milletvekili sayısı beşe düşürüldü. Adalet Partisi 3, CHP 2 milletvekili çıkardı. 1980 darbesi sonrasında Türkiye'de olduğu gibi Eskişehir'de de Anavatan Partisi rüzgarı yaşandı. 1983-1987 seçimlerinde ANAP birinci parti oldu. 1983'de ANAP 3, Halkçı Parti 2, 1987'de ANAP 3, Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) 2 milletvekili çıkardı. 1991 seçimlerinde Demokrat Parti ve Adalet Partisi'nin devamı olan DYP birinci parti çıktı. Sol partiler bu seçimde milletvekili çıkartamadı. Beş milletvekilinin üçünü DYP, ikisini de ANAP aldı. 1995 seçimlerinde merhum Bülent Ecevit'in partisi yüzde 24,8 ile birinci parti oldu. DYP yüzde 23,1 oy aldı. DSP ve DYP ikişer milletvekili çıkardı. Anavatan Partisi ve Refah Partisi birer milletvekili çıkardı. Merhum Necmettin Erbakan'ın partisi Eskişehir'de ilk defa milletvekilini bu seçimde çıkardı.

İYİ PARTİ VİTRİNİ DEĞİŞTİRMELİ
1999 seçimleri öncesinde Teöristbaşı Abdullah Öcalan yakalanmıştı. Bu olay iktidarda olan DSP'ye olumlu yansımıştı. DSP yüzde 36,2 ile Eskişehir'de birinci parti oldu. DSP'nin en yakın rakibi MHP yüzde 17,4 oy aldı. DSP 3, MHP, DYP ve ANAP birer milletvekili çıkardı. MHP bu seçimde ilk defa Eskişehir'den bir milletvekili çıkardı. Ülke genelinde baraj altında kalan CHP bu seçimde yüzde 6,6 oranında oy alabildi. 1946'dan bugüne Türkiye'de 20 seçim yapıldı. Bu seçimlerin büyük çoğunluğunu Demokrat Parti ve devamı olan Adalet Partisi ve DYP kazandı. Demokrat Parti'nin önü 1960, Adalet Partisi'nin önü 1980 darbelerinde kesildi.
Aynı misyonun temsilcisi DYP'nin önü de '28 Şubat Postmodern darbeyle' kesildi. Demokrat Parti girdiği dört seçimde de Eskişehir'de birinci parti oldu. Adalet Partisi (AP) de girdiği beş seçimde de birinci çıktı. AK Parti 24 Haziran seçimlerinde birinci çıkarak, AP'yi yakaladı. DSP, ANAP 2, DYP ve CHP birer seçimde birinci çıktılar. Eskişehir'de yapılan 20 seçimin 17'sini sağ partiler kazandı. Sol partiler sadece üç seçim kazandı. AK Parti'ye soğuk bakan merkez sağ seçmenleri alternatif olmadığı için CHP'ye oy veriyordu.
Çünkü bu seçmenler 'DP barajı aşamaz. Oyumumuz boşa gitmesin' diyordu. İYİ Parti bu seçmenlere bir alternatif oldu. İYİ Parti Lideri Meral Akşener Genel Merkez ve il teşkilatlarının vitrinine merkez sağın sevdiği isimleri koyması halinde eski DYP ve Anavatan'ın oylarını toplar. Eskişehir'deki oylarını en az yüzde 20'ye çıkarır. CHP'nin oyları yüzde 25'in altına düşer...

--------------------------------------------
SEYİTGAZİ'DE GÖZLEME ZİYAFETİ

21 yıl önce. Yıl: 1997. Yer: Seyitgazi. İlçede yapılan bir açılış sonrası protokol üyeleri sıcak gözlemeleri ayran eşliğinde yiyor.

MEKANI CENNET OLSUN
Fotoğrafta dönemin DSP Eskişehir Milletvekilleri Necati Albay, Mahmut Erdir, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Soydaş, Seyitgazi Belediye Başkanı Süleyman Arif Ünal, DYP İl Başkanı Halis Barlas yer alıyor. Necati Albay ve Mahmut Erdir 1995-1999, 1999-2002 yıllarında iki dönem Eskişehir Milletvekilliği yaptılar. Erdir 4 ay gibi kısa süre Tarım Bakanlığı yaptı. Genel Başkanı merhum Bülent Ecevit gibi çok dürüst bir insan olan Albay dün 78 yaşında vefat etti. Albay ailesine baş sağlığı diliyor, acılarını paylaşıyorum. Allah rahmet eylesin. Mekanı Cennet olsun.

ÜNAL 25 YIL BAŞKANLIK YAPTI
Orhan Soydaş 1994-1997 yıllarında Tepebaşı Belediye Başkanlığı yaptı. Tepebaşı bölgesinde sevilen bir isimdi. 1997'de Aydın Arat'ın ani vefatından sonra Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 18 ay başkanlık yaptı. Bu sürede kendini fazla gösteremedi. 1999 yerel seçimlerinde DSP adayı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in karşısında ağır bir yenilgi alarak başkanlık koltuğunu bıraktı. Süleyman Arif Ünal 1984'den 2009 yılına kadar tam 25 yıl Seyitgazi Belediye Başkanlığı yaptı. 2009'da kendi isteğiyle aday olmadı. Girdiği 5 seçimi de kazanan Ünal'ın Seyitgazi'ye çok büyük hizmetleri oldu. Ünal, 25 yıl ile Eskişehir'de en uzun süreli belediye başkanlığı yapan tek isim. Türkiye'de ise üç isimden birisi…
-----------------------------------------
FOTO ŞAKA

Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman:
Nabi Bey, ödül törenimize katıldığınız için bu güzel eseri size takdim ediyorum.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı: Muammer Bey, bırak bu eseri de 24 Haziran'da AK Parti'ye oy verdin mi? Onu söyle.
Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman: Numan Kurtulmuş'un hatırına son seçimlerde oyumu AK Parti'ye veriyorum.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı: : AK Parti'nin sırtından eğitimde saltanat kurmuş. İstediği kişiyi müdür atamış. Adam hala Numan Kurtulmuş'un hatırından bahsediyor. Korkarım yarın CHP adayları ziyarete geldiğinde onlara da 'Mehmet Bekaroğlu hatırına CHP'ye oy verdim' der.
-------------------------------------------
FIKRA
BİR DAHA DENE EVLADIM

Kızının hamile olduğunu öğrenen anne haykırır;
-Kimden peydahladın söyle! Kız bir telefon açar, bir süre sonra evin kapısına bir Ferrari yanaşır. İçinden yakışıklı, uzun boylu bir delikanlı iner ve durumu anlatır;
-Efendim, ben konumum gereği kızınızla evlenemem ama çocuk kız doğarsa, 1 milyon dolarlık hesap ve triblex villa. Erkek doğarsa 10 milyon dolarlık hesap, 1 fabrika, birde villa. Ama düşük yaparsa... Tam o sırada kızın babası lafa girer, -Düşük yaparsa bir daha dene evladım.