Sevgili okurlar;
11 Aralık Pazar'ı Pazartesi'ye bağlayan gece Veladet (kutlu doğum) kandilidir. İslam aleminin 5 büyük kandil gecesinden ilkidir. Öncelikle bu kutsal gece hakkında kısaca bilgi edinelim.
Bu gece alemler şerefine halk edilen (yaratılan) Sevgili Peygamberimizin dünyaya gelişinin gecesidir. O yüce Peygamber 20 Nisan 571 tarihinde bir pazartesi gecesi Rabi-ul-evvel ayının 12'nci gecesi sabaha karşı dünyaya gelmiştir. Kainat ve beşeriyetin yüzyıllardır yolunu gözlediği o Peygamberler Peygamberi'nin doğumu işte bugündür. Onun dünyaya teşrifiyle İslam kayıtlarına göre bir takım olağanüstü hadiseler meydana gelmiştir. İşte bunlardan bazıları.
Dünyanın doğusunu ve batısını aydınlatan bir nur görüldü. Meşhur Save Gölü'nün suları bir andan çekiliverdi. Ateşe tapanların bin yıldır aralıksız yanmakta olan ateşleri, hiç sebepsiz sönüverdi.
Asırlardır, kupkuru olan Semave Vadisi seller altında kaldı. Gökyüzünden onlarca yıldız kaydı. Kisra2nın saraylarından 14 burç kendiliğinden yıkıldı. Kabe2deki putların pek çoğu baş aşağı devrildi. Şeytan ölesiye çığlık kopardı. Daha nice gizemli olaylar o gece meydana geldi. Doğum öncesi sancıda o hane adeta nurla doldu. Yıldızlar evin üstüne salkım salkım dökülecekmiş gibi aktı. Buna tüm Mekke halkı şahit oldu.
Bir ara annesi Amine Hatun'un kulağına müthiş bir ses geldi, korkudan eriyecek gibi oldu. Bir de ne görsün. Bembeyaz bir kumaş peydah oldu ve yanına geldi. Sonra da kanatlarıyla Amine'nin sırtını sıvazladı. İşte o anda ne korku kaldı ne de kaygı.
Yine başka bir nur gözüktü Amine'ye. Bu nur ile Şam'ın saray ve köşkleri gösterildi. Kendisine ak bir kase içinde şerbet sunuldu. İçer içmezde kendisini müthiş bir nur bulutu sardı. İşte tam o esnada doğum gerçekleşti. O esnada doğumu yaptıran Şifa Hatun gizemli bir ses duydu. Allah'ın rahmeti onun üzerine olsun diye; hatta rum diyarının bazı sarayları bile görünmüştü kendisine. Doğu ile batı arası da nurlara boğulmuştu.
Annesinin anlattığına göre, doğuda, batıda ve Kabe'nin üzerinde bir bayrak gördüm. Doğum tamamlandı. Yavruma baktım, henüz birkaç dakikalıktı. Alnını sacdeye koymuş, parmağını da göğe kaldırmıştı. Hemen bir ak bulut onu kapladı. Şöyle bir ses işittim. Doğuları ve batıları dolaştırın. Deryaları gezdirin. Ta ki mahlukat Muhammed'i ismiyle, sıfatıyla, suretiyle tanısınlar. Biraz sonra da bulut gözden kayboldu gitti.
Doğduğunda sünnetli ve göbeği kesilmiş idi. Sırtında iki kürek kemiği arasında, kalbinin hizasında peygamberlik mührü gördüler. Dedesi Abdülmuttalip, ismini Muhammed koymuştu. Övülen demekti. Zira onu Allah övmüştü. Melekler, insanlar ve cinler de övecekti.
İşte böyle kadri yüce bir gecede müminler ne yapmalı?
1) Kur-an'ı Kerim okumalı
2) Peygamber efendimize selavatü - selam getirmeli.
3) Kaza- nafile namazlar kılınmalı
4) Tefekkürde bulunulmalı
5) Geçmişim muhasebe ve murakabesi yapılmalı
6) Günahlara kalpten ve samimi olacak tevbe ve istiğfar edilmeli.
7) Bol bol zikir ve evrad okunmalı
8) Müminlerle helalleşmeli
9) Küskün ve dargın olanlar barıştırılmalı
10) Tüm vatan için dualar edilmeli
11) Üzerinde hakkı olanlar araştırılıp, helalleşilmeli
12) Kandil gecesi namazları cemaatle kılınmalı
13) Mümkün olursa kandil günü oruç tutulmalı