Avrupa Birliği 2003 yılından beri Türkiye'de ortaokul ve liselere 'hibe' parasal destekler vererek 'Comenius Programı' adı verilen bir proje uyguluyor. Bu proje 'Erasmus+ Programı' olarak devam ediyor.
Comenius Projesi'ne Eskişehir'den de çok sayıda ortaokul ve lise katıldı.
Ancak 'neler olduysa!' geçtiğimiz günlerde bu projeye katılan tüm özel ve resmi okullara soruşturma açıldı.
Hangi yıl olursa olsun proje kapsamında yer alan okullar sıkı bir soruşturmadan geçiriliyor.
İddialar ve soruşturulan konular gerçekten üzüntü verici.
'Comenius Programı'nın temel amacı; Avrupa ülkeleriyle işbirliği yaparak eğitimde kaliteyi artırmak ve kültürel diyaloğu sağlayarak dil öğrenimini teşvik etmektir.
Ortak bir proje konusunda anlaşan ülkelerin öğrenci ve öğretmenleri yaklaşık iki yıl boyunca bir hafta on günlük sürelerde birbirlerinin misafiri olurlar. Öğrenciler daha önceden belirlenen ailelerin yanında kalırlar. Ortak gezi gözlem ve etkinlikler düzenlenir.


IRKLAR VE DİNLER BARIŞA ENGEL DEĞİLDİR OLMAMALIDIR
Bu program kapsamında yapılan faaliyetlerin masrafları 'belgelendirmek' şartı ile AB tarafından 'Euro' olarak karşılanmaktadır.
Bir özel okulun yöneticiliğini yaptığım dönemde katıldığımız bu programları yakından tanıdım.
Hollanda, Finlandiya, Almanya, Romanya… gibi Avrupa'nın birçok ülkesinin öğrencileri, öğretmenleri, yöneticileri ile tanıştık, okullarını gezdik, derslerini dinledik. Ülkelerin kültürel ve eğitim yapılarını tanıma, karşılaştırma fırsatını yakaladık.
Bu çalışmalarda en az bir yabancı dil bilmenin gerekliliğini bir kez daha anladık.
Kendi maddi olanakları ile yurtdışına gitme şansı olmayan çok sayıdaki öğrenci ve öğretmen bu program sayesinde birçok farklı ülkeyi görme ve yeni kültürleri tanıma olanağına kavuştu.
Birbirlerini daha önce hiç tanımayan öğrencilerin ve öğretmenlerin beraber paylaştıkları günlerden sonra ayrılırken birbirlerine sarılarak ağlaşmalarını gördükçe dünya barışı ve insanların kardeşliği ile ilgili umutlarımız tazelendi.


NELER SORUŞTURULUYOR ?
Şimdi gelelim soruşturmalara…..
Günlerdir programa katılan yöneticilerin, öğretmenlerin, öğrencilerin hatta velilerin ifadeleri alınıyor.
Soruşturmalarda bilgilerine başvurulan veliler, öğretmenler bizi arayarak, e-mail atarak hem üzüntülerini bildiriyor hem de bazı iddiaları dile getiriyorlar.
Bize ulaşan bilgilere göre bu program kapsamında proje ortaklığı yapan okullarda sıkıntı yaratan, incelenen konular aşağıdaki başlıklarda toplanıyor;
  • Proje kapsamında yapılan harcamalar usulüne göre yapıldı mı? Sonuç bilançoları neden tamamlanmadı?
  • Proje kapsamında yurtiçi ve yurtdışı organizasyonları yapmak için bazı şirketlerle anlaşan ve bu şirketlere büyük ölçüde ödeme yapan okullar var mı? Bazı şirketlerin FETÖ ile bağlantıları olabilir mi ?
  • AB'nin ödemelerine rağmen yurtdışına götürülen öğrencilerin velilerinden ayrıca para talep edildi mi?
  • Bu proje kapsamında yakın akrabalarını yurtdışına götürenler var mı?
  • Tek başına ve yanına sadece bir öğretmen alarak 'toplantı var, müdürler katılacak' diyerek proje parası ile defalarca yurtdışına giden müdürler var mı?
Bu proje çalışmalarında Eskişehir'deki okul yöneticilerimizin büyük bir çoğunluğunun usulüne uygun titiz ve özverili çalışmalarını yakından biliyorum.
İşini düzgün yapmayanlardan yasa ve yönetmelikler çerçevesinde hesap sorulması ise tüm eğitimcilerin ortak dileği.


'YKK PROJESİ…'
Bu tip programlarda asıl amaçtan uzaklaşılıp sadece 'bedava' yurtdışı seyahati hedeflenince bazı kişiler 'zata mahsus' yeni 'projeler!' üretiyorlar.
Eskişehirliler Yazıişleri Müdürümüz Ayhan Aydıner'in ortaya çıkardığı olayı hatırlayacaktır; Milli Eğitim'de bir Şube Müdürü devlet memuru statüsünde olmayan akrabasını Avrupa Birliği Projesi'nde görevliymiş gibi göstererek gri pasaport aldırmaya ve Almanya'ya göndermeye çalışırken belirlendi.
Evrakta sahtecilik yaptığı için Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması gereken şube müdürüne sadece kınama cezası verildi.
Şimdi sıkı durun;
Bu arkadaş şu anda bir ilimizin İl Milli Eğitim Müdürü…
Proje dediğin böyle olur arkadaş(!)… 'YKK PROJESİ'
Yani 'Yandaşları Koruma ve Kollama Projesi!!!'
Tüm hızıyla ve başarıyla(!) sürüyor…