Cumhurbaşkanı Erdoğan New York Times'a makale yazdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Kötülüğün dünyanın her yerinde pusuya yattığı bir dönemde, uzun zamandır müttefikimiz olan ABD'nin Türkiye'ye karşı attığı tek taraflı adımlar sadece ABD'nin çıkarlarına ve güvenliğine zarar verir. Çok geç olmadan, Washington ilişkilerimizin asimetrik olabileceği yanlış düşüncesini bir kenara bırakmalı ve Türkiye'nin alternatiflere sahip olduğunu kabul etmelidir. Bu tek taraflılık ve saygısızlık trendini tersine çeviremezlerse yeni dost ve müttefikler aramaya başlayacağız.
ABD, Türkiye'nin egemenliğine saygı duymaya başlayıp, milletimizin karşı karşıya olduğu tehlikeleri anladığını ispatlayamazsa ortaklığımız riske girebilir. Türkiye zaman belirledi ve ABD dinlemezse bir kez daha kendi göbeğini kendi kesecek'' değerlendirmesinde bulundu.

***

Makaleyi kısaca aldım çünkü asıl üzerinde durmak istediğim konu özgür basın, özgür gazetecilik.
ABD ile aramızda gerilim olmasına rağmen, bizim ülkemizin cumhurbaşkanı onların ülkesinin bir gazetesinde makale yazabiliyor. New York Times'a Türkiye'nin hakkını savunabiliyor.
ABD halkı makaleyi neden yayınladın diye sorgulamıyor. Gazeteyi vatan haini ilan etmiyor. Yada makaleyi sansürlemiyor.
Kendimden de örnek vermek gerekirse, SonHaber gazetesinde, farklı görüşlere sahip, güzel işler yapan kişilerden bahsediyorum, yayınlanıyor. Neden yazıyorsun diye beni sorgulamıyorlar. Gazeteciliğin etik kuralları da bunu gerektirir.
Fakat gerçekleri ortaya çıkarmaya çalışanlar çoğunlukla karşılarında kendilerini susturmak isteyen güçleri buluyor.
Dünyanın pek çok ülkesinde bağımsız gazeteciler, baskılara göğüs germek zorunda. Sansüre uğruyor, 'vatan haini' ilan ediliyor, tehdit alıyorlar.
'Basın özgürlüğünün kısıtlandığı ülkelerde gazeteciler, hapse girme, kötü muameleye maruz kalma hatta öldürülme gibi risklerle karşı karşıya. Dünyanın birçok ülkesinde basın özgürlüğü ya yok veya ciddi derecede kısıtlanmış durumda.'
'Kitle iletişim araçlarının özgür olabildiği ölçüde toplum da özgür olabilecektir' Özgür bir Dünya olabilmek için elele verip basın özgürlüğü elinden alınmış gazeteciler için mücadele edelim.