Tek gözü kapalı, uyur uyanık arası ayağa kalktım, sağa sola çarparak yüzümü yıkamaya gittim.
Annemin akşam yatmak bilmiyorsun, sabah kalkmak bilmiyorsun sözü kulaklarımda çınladı. Yüzümde sabah sabah bir tebessüm.
Valizimi bir an önce hazırlayıp çıkmalıydım.
Dolaptan birçok kıyafeti indirip, neleri yanıma alayım diye şöyle bir göz attım. Tam o esnada, makalemi yazmadığım aklıma geldi. Bütün kıyafetleri ortada bırakıp, hemen bilgisayarın başına geçtim.
Fazla da zamanım yoktu, hızlıca makaleyi yazıp, valizimin başına döndüm.
Sonunda evden çıkmayı başarmıştım, havaalanına geldim. Bir an yanıma kitap almadığım aklıma geldi, kendimi kötü hissettim, sanki bir uzvumu gece çıkarıp başucuma koymuştum, sabah takmayı unutmuştum. Öyle bir şeydi. Etrafıma bakındım, en yakın kitapçı için. Sonunda yaklaşık iki saat yolculuğu dolu dolu geçirecek bir şeyler buldum.
Bir şeyler buldum bulmasına da, ya bulamasaydım ya zamanım olmasaydı?
Birçok kişinin, kendisi için yaptığı ibadeti, birbirinin gözüne soktuğu bir evrende, Kuran'ın ilk emri 'Oku' emrine hizmet eden, okumaya teşvik eden kaç kişi var diye düşündüm.
'Rabbinin adıyla oku' ilme çağrı vardır. İlim öyle güçlüdür ki, kin ve nefret dolu yüreklere sevgi tohumları serper.
'Oku' emrinde, Kur'an-ı Kerim'i işine geldiği gibi yorumlamak yoktur, ne anlam ifade ettiğini bilmeden sabahtan akşama kadar Arapçasını okumak da değildir. Anlayarak okumak vardır.
Allah'ın adıyla okumaya başlayınca, diri diri mezara gömülen kız çocukları gerçek kimliğine kavuştu; sultan oldu. Cennetin ayaklarının altında olduğunu öğrendi. Bunu hala bilmeyenler olsa da.
Şimdiki 'Oku' kelimesinden insanlar çocukları için iyi bir gelecek hazırlama anlamı çıkarıyor.
Pırıl pırıl yaratıcı çocuklar, eğitimle düşünemez, sorgulayamaz hale getiriliyor.
'Oku' kelimesiyle kuranı anlamak öğretilmelidir.
İlim öğretilmelidir. İrfan öğretilmelidir.
Sorgulayan gençlik yetiştirilmelidir.

***

Örneğin şehrin her bir köşesine okumatikler konulmalı, özellikle havaalanı, metro gibi toplu taşıma araçlarının olduğu bölgelere.
Okumatiklerin birçok sekmesi olmalı din, bilim, sanat, spor, ve benzeri.. O gün ne okumak istiyorsa vatandaş, gideceği yola göre tercih yapmalı.
Yemek, paparazzi ve siyasilerin reklamlarıyla dolu olan billboardlarda bilgiye yönelik reklamlar olmalı. Otobüs koltuklarının arkası yanları hatta tavanında bile bilgi konulu yazılar olmalı.
Okuyan insandan zarar gelmez. Boş insanı şeytan doldurur, bu gün kime zarar versem diye düşünür. Kendisiyle bile çatışma halindedir.
Buzdağı gibi taşlaşmış insanları, ilimle irfanla eritmek gerek. Sevgiyle kalın.