Sevgili okurlar; Ramazan ayının gelmesiyle, faz olan bu ibadeti layıkıyla yerine getirebilmek için okurlarımızdan gelen sorulara bu satırlarda cevap vermeye çalışalım. Bugün de orucundan şüphe edip orucum bozuldu mu, bozulmadı mı? Diye tereddüde düşenlerin hislerine tercüman olalım.

Orucu bozan şeyler:

Ramazan ayında oruçlu olduğunu bildiği, İmsak Vakti geçtiği ve oruca niyet etmiş olduğu halde faydalı bir şey yemekle, içmekle yani gıda veya deva olarak yenilmesi adet olan veya keyf ve zevk veren bir şey ağızdan mideye sokmakla veya cinsi münasebette bulunmak ve bulundurmakla, oruç bozulur ve kefaret gerektirir. Bu tarife göre sigara içmek hem orucu bozar hem de kaza ve kefaret gerektirir. Çünkü dumandaki katı maddeler, tükürük kanalıyla mideye gider ve orucu bozar. Hacamat, gıybet gibi orucu bozmadığını iyi bildiği bir şeyden sonra orucunu bozsa hem kaza hem de kefaret gerektirir. Kefarete gelince, bunun cezası mübarek ramazan ayının Hürmet Perdesini yırtmanın karşılığıdır. 4 mezhebe göre bile bile orucu bozmanın cezasıdır. Bir de hata ederek bozma var. Mesela abdest alırken boğazına su kaçsa veya zor ile orucu bozdurulursa, burnuna sıvı ilaç, kolonya veya duman (başkasının içtiği sigara) yahut ağacı amber ile tütsülenip dumanını çekerse, şırınga ederse, kağıt, taş, maden parçası, pamuk, pişmemiş pirinç, darı, mercimek tanesi gibi gıda ve ilaç olmayan şey yutarsa, zorlayarak ağız dolusu kusarsa, dişin kanayan yalnız kanı ve tükürükle eşit kanı yutarsa, güneş doğduğunu bilmeyerek yerse, güneş battı zannederek orucu bozarsa, oruçlu olduğunu unutup yerse, orucu boldu sanarak bilerek yemeye devam ederse, uyurken ağzına su akıtılır veya cinsi münasebette bulunur ise niyet etmeden oruç tutarsa, ramazanda sabaha kadar niyet etmeyip sonra niyet etse bile yani kuşluk namazı vakti sahurdan sonra oruç tutmazsa, bunların hepsinden oruç bozulur ve bayramdan sonra bir günü için yalnız bir gün kaza etmek gerekir. Kefaret lazım olmaz.

Boğaza yağmur, kar kaçsa oruç bozulur, kaza gerekir. Kucaklayıp sarılıp öperse cünüp olursa bozulur ve kaza lazım olur. Cünüp olmadı ise bozulmaz. Mastürbasyon ve istimra ile cünüp olunca yalnız kaza lazım olduğunu (Hindiyye Bahr) ve (Dürül Muhtar) kitaplarının sahipleri böyle bildiriler.

Yarın inşallah daha geniş şekilde devam edeceğiz.