Bir mazeretten dolayı, oruç tutamayan bir Müslüman'ın bu orucu nasıl kaza edeceği İslam fıkhında açık olarak beyan edilmiştir.
Kaza orucu, peşpeşe tutulduğu gibi ayrı ayrı günlerde de ara vererek tutmak mümkündür. Aralıklı tutarken araya başka ramazan girerse önce bulunduğu ramazanın orucunu tutar eğer ölünceye kadar ramazan orucunu veya kazaya kalan oruçlarını tutamayacak kişi, iyi olmasından ümit kesilen kişi, orucunu yine de gizli yemelidir. Zengin ise her gün için bir fıtra yani bir kişinin rahat doyacağı gibi bir günlük yiyecek karşılığı bir meblağı isterse bir kişiye isterse birkaç kişiye verebilir. Ramazanın başında veya sonunda toptan da verebilir. Fidye vermeden ölürse ve vasiyet ederse o zaman geçmiş oruçları için fidye verilebilir. Şayet fakir ise bu fidyeyi vermez, sadece dua eder.
Hasta ve yaşlı olanlar yani zayıf düşenler, sıcak veya soğuk mevsimlerde tutamazlarsa uygun olan mevsimde kaza edebilirler.
Oruç tutunca namazı ayakta kılamayan kişi namazını oturarak kılabilir. Ramazan günü orucu bozarsa, çocuk akıl baliğ olursa, buluğa ererse, kafir oruç günü Müslüman olursa, misafir iken niyetlenmediği halde kendi şehrine gelirse, kadın temiz olursa o vakit akşama kadar oruçlu gibi hareket etmesi efdaldir. Misafir ve kadın o günü daha sonra kaza etmeleri gerekir.
Orucun bir de kefareti vardır. Orucun kefareti için dini kaynaklar şöyle der: 'Eğer gücü yetiyorsa bir köle azad eder. Köle azad edemeyen ardı ardına 60 gün oruç tutar. 60 gün sonra tutamadığı her gün için bir gün oruç tutar.'
Üst üste iki ramazan kefareti olan kişi veya bir ramazanda iki kefareti olan kişi birinci kefareti yapmamış ise ikisi için yalnız bir kefaret yapar. Eğer birinci kefareti daha evvel yapmış ise ikinci kefareti de yapar. Bir kefaret orucuna başlandığı zaman yine mazeretsiz bozulursa veya kefareti tutarken tekrar ramazan gelirse yeniden bu kefaretin 60 gün tutulması gerekir. Onun için kefaret orucuna, bayram ve ramazan günlerine rastlamayacak şekilde başlamak lazımdır. Kısa orucun kazası kefareti böyledir.
Ramazan geldi dayandı
Camiler nura boyandı
Top atıldı kandil yandı
Cümlemiz buna inandı