Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel okullara devam eden öğrencilere eğitim ve öğretim desteği ödemesi yapıyor.
2017-2018 eğitim ve öğretim yılında özel okullarda öğrenim görecek öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilmesine ilişkin tebliğ yayınlandı.
Buna göre destek verilecek okul türleri, destek tutarları belirlendi;
Ana sınıfı : 3.060,00 TL
İlkokul : 3.680,00 TL
Ortaokul : 4.280,00 TL
Lise : 4.280,00 TL
Temel Lise : 3.680,00 TL
Önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında destek verilecek 75 bin öğrenci ile birlikte toplam 340 bin özel okul öğrencisine eğitim ve öğretim desteği verilecek.
Başvurular önümüzdeki hafta başlayacak.

YANLIŞ BEYÂN DİZ BOYU…
Eğitim öğretim desteği alınabilmesi için bazı koşullar var.
Ailenin toplam gelir seviyesinin azlığı en çok puan getiren koşullardan biri. Öğrencilerin eğitim öğretim dönemindeki başarılarına da puan veriliyor.
Bu beyanların tümünün onaylı belgelerinin okul yönetimine verilmesi gerekiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, Maarif Müfettişleri ve Sayıştay Denetçileri tarafından yapılan denetimlerde, bazı velilerin ve özel okulların gerçek dışı beyanlarla haksız eğitim- öğretim desteğinden faydalandığı tespit edildi.

SIKI DENETİM VE CEZA
Gerçeğe aykırı gelir beyan eden veliler, bu beyanları sisteme eksik ve yanlış giren veya öğrencilere ilave puan veren çok sayıdaki özel okul yetkilisi hakkında cezai işlem uygulandığı açıklandı.
Haksız teşvik verilen öğrencilerin destek ödemeleri Bakanlık tarafından kesildi. Yapılan haksız ödemeler gecikme zammı ile birlikte velilerden tahsil edilecek.
Gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve sahteciliğe göz yuman özel okulların kurum açma izinleri iptal edilecek.

HAKSIZLIKLAR ÖNLENDİ Mİ?
Eğitim desteği verilecek öğrencilerin seçiminde her ne kadar öğrencinin ailesinin maddi durumu, ailede okuyan öğrenci sayısı, başarı durumu değerlendiriliyor olsa da 'kaçak' çok fazla.
Maalesef kayıt dışı ekonominin yüksek olduğu ve insanların gerçek dışı beyanlarda rahatça bulunabildiği bir ülkede yaşıyoruz.
Çok yüksek aylık gelire sahip bazı kişiler gelirlerini kağıt üzerinde düşük. Hatta zararda gösteriyor. Dürüst beyanda bulunanlar ise adeta cezalandırılıyor.

BU DESTEĞİN DAR GELİRLİ VATANDAŞA FAYDASI VAR MI?
Bu destek,özel okullardaki öğrenci sayılarının artmasında etkili olmuştur. Çocukları özel okulda okuyan velileri mali açıdan oldukça rahatlatmıştır.
Ancak bazı vatandaşlara göre ise böyle bir destek çok gereksizdir.
'Dar gelirli vatandaşlarımıza bu miktarda destek verilse bile geri kalanı ödeyemeyecekleri için çocuklarını özel okula gönderme şansları hiç yok.
Bu nedenle devlet eğitim desteğini kamusal eğitim alanına vermelidir. Böylece devlet okulları hem fiziki anlamda hem de nitelikli eğitim açısından gelişirler' düşüncesinde olanların sayısı hayli fazla.

'ALLAH'TAN KORKMAZ ÇOCUKLARDAN UTANMAZLAR…'
Yüksek gelir grubunda yer aldığı halde sahte ve hileli beyanda bulunarak başka çocukların haklarını gasp edenlere ve bu duruma çıkar kaygıları ile göz yumanlara, çanak tutanlara söylenecek çok söz var.
Yıllarca soyulan, sömürülen, derdini dinleyecek, hakkını savunacak kimse bulamayan Anadolu'nun mazlum insanı çaresizliğe isyanını 'Allah'tan korkmaz, kuldan utanmazlar; Hakkımı sizlere helal etmiyorum.' diye ifade eder.
Bu sözün üstüne başka söze gerek var mı?