Temel durakta uzun bir bekleyişten sonra gelen minibüsten işaret parmağını kaldırarak durmasını ister. Şoför iki elinin parmaklarını yukarıya kaldırarak kımıldatır.
Temel kızar, sağ elini yumruk yapar, başparmağını işaret parmağı ile orta parmağının arasından çıkarıp şoföre gösterir.
Bu harekete kızan şoför zınk diye durur, arabadan iner, Temel'e çıkışır:
'Neden böyle terbiyesizce bir hareket yapıyorsun?'
Temel karşılık verir:
'Sen niye parmaklarını öyle sallayarak bana lale diyorsun?'
Şoför, sertçe açıklar:
'Ben sana lale demedim ki; minibüs kalabalık, yer yok dedim.'
Temel de kendi hareketinin anlamını açıklar:
'Ben de sana, beni araya sıkıştırıver dedim.'

***

Konuşurken jest ve mimiklere başvurmayı, el ve parmak hareketleriyle iletişim kurmayı pek severiz. Gözün birini kırpar, eli açar, başı hafif sallayarak hal hatır sorarız mesela. Karşılığı da kalp hizamıza hafifçe dokunarak veririz.
Soğan cücüğü gibi yukarıda birleşen parmak uçlarıyla takdirine mazhar olduğumuz büyüklerin, kızgınlık derecesini yüzümüze yönelen işaret parmağının sallanma şiddetinden anlarız.
Yumruğun iç yanına diğer avuç içiyle indirilen şaplak haklı çıktığımız anlamındadır.
Öfkeyle soslanarak kullanılan, sıkılı yumruktan değnek gibi çıkan orta parmak, karakolda ya da hastanede sonlanacak bir iletişimin habercisidir genelde.

***

Aynı düşünceyi taşıyan kitleleri bir araya toplayan siyasi el ve kol işaretleri, dünyada ve ülkemizde de çeşitleriyle kullanılmaktadır.
En bilineni 'V' şeklinde oluşturulan 'zafer işareti'dir. Bu gün en çok sol gruplar ve HDP tarafından kullanılsa da, kökeni İkinci Dünya Savaşı'nda Hitler'e karşı zafer kazanacağından emin olan Churchill'e dayanmaktadır. Yıllar içerisinde evrim geçirerek günümüzde 'barışın simgesi' olmuştur.
Havaya kaldırılmış sıkılan yumruk da sol/devrimci grupların isyanının dilidir.

***

Ülkemizde kullanılan ilk siyasi el işareti, Demokrat Parti'nin 'Yeter, söz milletin!' mesajlı, 'dur' anlamındaki el işaretidir herhalde.
Milli Görüş'ün ilk partisi Milli Nizam'ın sembolü, dünyada İslami akımlara ait yukarı doğrultulan işaret parmağını, günümüzde BBP'li Alperenler sahiplenmiştir. 'Hep ileri!' sloganıyla yere paralel tutulan versiyonu ise, Çiller ürünüdür.
Başparmağın yukarıya doğru tutulduğu sosyal medyanın meşhur 'beğen' (like) işareti, siyasete Erbakan Hoca'nın Refah Partisi'yle girmiştir.
Özal'ın eğilimleri birleştiren baş üstünde kenetlenmiş elleri de, literatürde önemli yer tutar.

***

Günümüzde en geçerli, rant ve mevki kapılarını açan 'anahtar işaret',
Mısır'daki Müslüman kardeşler (İhvan) örgütünden kopya edilen, avuç içindeki başparmak, yukarıya açılan dört parmaktan oluşan 'rabia' işaretidir.
En bilinen ve etkin kullanılanı, Alparslan Türkeş'in benimsettiği; baş, orta ve yüzük parmaklarının birleşerek kafayı, işaret ve serçe parmakların açılarak kulakları oluşturduğu simge, 'bozkurt işareti'dir.
Metal müzikseverlerin az farklısını kullandığı 'devil horns' işaretinin bozkurt işaretiyle ilgisi yoktur.

***

Sayılabilecek başka işaretler de var. 'Sağırlar dünyasında iletişim' benzeri bu işaretlerin çoğu tedavülden kalksa da, bazıları hala geçerli.
Günlük hayatımızda kullanılan işaretlerden oluşan 'parmaklı siyaset dili' bazen muhabbeti arttırırken, bazen öfkeye neden olmakta.

***

Bazı çevrelerde farklı anlama gelse de; baş ve işaret parmakları çember oluşturacak şekilde 'tamam' işareti yapılır ya;
Kimse yanlış anlamasın!
'Tamam' demenin esas yolu seçmen sandığıdır.