Sevgili okurlar,
Pişmanlık kelimesi insanoğlunun yaradılışından, yani ta Hz. Adem'in oğlu, Habil'in Kabil'i öldürmesiyle başlamıştır.
Günümüzde pişmanlık acaba nedir? İslam eserlerinde, özellikle yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de pişmanlıkla ilgili birçok ayet vardır. Biz burada can alıcı noktada Kur'an-ı Kerim'deki birkaç ayetten bahsedelim. Bir atasözümüz var: 'Son pişmanlık fayda etmez' diye işte öncelikle bunu anlamaya çalışalım.
Günahkar bir insan son nefesine kadar tövbe etmesi durumunda 'Allah Teala onun tövbesini kabul eder' buyruluyor. Ama Azrail canını almaya geldiği zaman o dehşeti görüp, can korkusundan dolayı tövbe etmeye kalkarsa işte bu tövbeyi Allah Teala 'Kabul etmem' buyuruyor. Şunu da hemen ifade edeyim ki ilk örnek olarak dün ya da arkadaş edindiğimiz kimselerin ahrette bize ne zorluklar vereceğini Kur'an işte böyle anlatıyor. Furkan Suresi 27.-28. ayetleri:
O gün zalim kimse (pişmanlıktan) ellerini ısırıp şöyle der: 'Keşke o peygamberlerle birlikte bir yol tutsaydım.' 28. ayette ise açık açık pişmanlığını dile getirerek 'Yazık bana keşke falancayı (kötü arkadaşı, batıl yolcusu) dost, arkadaş edinmeseydim.'
Yüce yaradan dünyada iken bizi kötü yola sevk edecek arkadaşlardan uzak durmamızı eğer onlardan uzak durmazsak yarın Ruzi Mahşerde çok pişmanlık duyacağımızı Kur'an'ında bize bildiriyor.
Bakınız Nebe Suresi 40. ayetinde: 'Biz yakın bir azap ile sizi uyardık, o gün kişi önceden yaptıklarına bakacak ve inkarcı kişi 'keşke toprak olsaydım' diyecektir.' Hatta bir rivayete göre, Tanrılık davasısnda bulunup, Kızıldeniz'de ordusu ile birlikte gark olan (boğulan) Firavun bile denizde boğulurken iman etmek istemiş ama yüce yaradan vakit çok geç olduğu için bunu geçerli saymamıştır. Bütün bunları şunun için yazıyoruz. Her koyun kendi bacağından asılır diye bizi yanlış yola sevk eden, devamlı günah ve isyan durumunda bulunan insanlarla arkadaşlık etmek kıyamet günü bize büyük bir pilmanlık verecektir. Buraya yine Kur'an'dan birkaç ayet alalım. Mümin Suresi 40. ayet: Allah dedi ki 'Az bir süre bekle onlar gerçekten pişman olacaklar.'
Şuara Suresi 157. ayet: Sonunda onu yine de kestiler ancak dünyada iken bile bir kimseyi tanımak için ona 'arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim' derler. Bir kul hatrına küçük dünya menfaatleri için tüm ebedi hayatımızı yok etmenin ve sonunda ne kadar pişmanlık duyacağımız hiçbir zaman zihinlerimizden çıkarmayalım.
Allah pişman olanlardan eylemesin.