Eskişehir'in en önemli markalarından, en belirgin simgelerinden Anadolu Üniversitesi'nin 2016 yılı değerlendirme ve faaliyet bilgilendirme toplantısı dün gerçekleştirildi. Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, bütün sene boyunca hayata geçirdikleri projeleri, yapmayı planladıkları işleri, akademik çalışmaları detaylı bir şekilde basın mensupları ile paylaştı. Bu çalışmalar zaten gazetelerde detaylıca mevcut olduğu için ben toplantının başka bir yönünü ele almak istiyorum.
Naci Hoca üniversitenin faaliyetlerini anlattığı konuşmasında akademik çalışmaların ve projelerin yanı sıra yerleşkelerde gerçekleştirilen birçok alt ve üst yapı hizmetlerini de paylaştı. Bunlar binlerce öğrencinin ve akademisyenin içinde yaşamını sürdürdüğü bir alanın genel hizmetlerinin yanı sıra asfalt, kanalizasyon, bina inşaatları, temizlik gibi pek çok alanı kapsıyordu. Özetle Rektör Gündoğan'ın tıpkı bir yerel yönetici, hatta daha net belirteyim, bir belediye başkanı gibi sorumlulukları ve hizmetleri de var.
Hal böyle olunca ben de kendisine zaten bir belediye başkanı gibi çalıştığını, zaman zaman da kulislerde adının siyaset ile anıldığını hatırlattım ve 'Acaba ilerleyen dönemlerde siyasi arenada sizi görecek miyiz' diye sordum.
Rektör Naci Gündoğan'ın cevabını aynen aktarayım. Gündoğan, 'Vallahi ben bir üniversite hocasıyım. Benim temel işim üniversite hocalığı. Tabi bu altyapı, üstyapı faaliyetleri bir zorunluluk... Bu benim bu alana çok meraklı olduğumdan dolayı yaptığım şeyler değil. Sadece ben değil tüm üniversite rektörleri, aslında belediye başkanı gibi çalışıyor. Yani şu kampüsteki kanalizasyonu, çöpü, asfaltı hepsini üniversite kendisi yapıyor. Belediye sadece ruhsat verme noktasında var. Onun dışında belediyelerin kampüslerin içerisinde herhangi bir şeyi yok. Tabi ki gelecek yıllar ne gösterir bilinmez ama ben şu anda Anadolu Üniversitesi'nin bir öğretim üyesiyim. Şu anda idari görevim var, rektörlük yapıyorum. Bu işi de hakkıyla yapmaya çalışıyorum inşallah. Ülkemize hizmet konusunda nerede bir görev bize düşerse her zaman yapmaya hazırız' ifadelerini kullandı.
Rektör Naci Gündoğan bu ifadeleri ile siyasete atılıp atılmayacağı hakkında ilk kez bu kadar belirgin konuşmuş oldu. Kendisi 'Ülkemize hizmet konusunda nerede bir görev bize düşerse her zaman yapmaya hazırız' sözleriyle de olası bir adaylık durumu için yeşil ışık yaktı ya da açık kapı bıraktı demek mümkün.
Prof. Dr. Naci Gündoğan 2013 yılından bu yana dünyada en çok öğrencisi bulunan üniversitelerden birinin rektörü… Bu görevi de başarı ile sürdürdüğünü söylemek mümkün. Anadolu Üniversitesi ismini olduğu yerden daha iyi noktalara taşıdığı da bir gerçek… Üstüne üstük Eskişehirli…
Bakalım bu açıklamalarının ardından yaklaşan seçim dönemleri ile birlikte Naci Hoca'nın ismi hangi partiler ile hangi koltuklara adaylıklar için anılacak? Ne de olsa Eskişehir siyasetinde 'Hocaların' (akademik açıdan) azımsanamaz bir yeri olduğu da muhakkak. Merakla bekliyoruz…