Sonucu aylardır beklenen Eskişehir Ticaret Odası (ETO) seçimleri tamamlandı. 40 Meslek Komitesinin 34'ünü kazanan Metin Güler seçimi kazandı.

2005'İN BİR BENZERİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan'ın desteklediği Erdoğan Tekgöz sadece 6 meslek komitesini alabildi. Diğer aday Ayhan Sezer ise 'sıfır' çekti. Metin Güler ve ekibi rakiplerine karşı gerçekten ezici bir zafer kazandı. Güler ve ekibini kutluyorum. Eskişehir'e, Eskişehir'in tüccarına çok güzel hizmetler yapacağına inanıyorum. 2009 yılında Harun Karacan'da Alaattin Çam'a karşı böyle bir zafer kazanmıştı. Çam komitesinden seçilememişti. Sadece iki komite dışında tüm komiteleri Karacan Grubu almıştı. Metin Güler'de o yıllarda Karacan Grubunun en etkili isimlerinden birisiydi.

GÖNLÜNDEKİ ADAYI DESTEKLEDİ
ETO seçimlerinde zaten Ayhan Sezer'in kazanma şansı hiç yoktu. Seçimden aylar önce bunu kendisine de söylemiştim. Kazanacağına belki de bir tek kendisi inanıyordu. İddialı şekilde çalışan Erdoğan Tekgöz, Karacan'ın desteğine rağmen seçimde büyük hüsrana uğradı. Bence Tekgöz, 'çarşı-pazar gezeceğine' komite komite çalışsaydı daha fazla meclis üyesi çıkarırdı. Ama yine de seçimi kazanamazdı. Aslında seçimin 'gerçek bir kaybedeni' var!

ONLARDA KAZANMIŞ OLDULAR
Peki seçimin kazananları kimler? Kazananı çok. Sadece Metin Güler kazanmadı. 'Harun Karacan'ın adayı kaybetsin. Karacan Eskişehir'de çok güçlenmesin' diye Metin Güler'in yanında saf tutanlarda kazandı. Peki ama kim bunlar? AK Parti'de Nabi Avcı'ya, Emine Nur Günay'a, Salih Koca'ya yakın isimler, vakıflar ve dernekler. Başta Özkan Alp, Hamid Yüzügüllü olmak üzere bazı AK Partili Belediye Başkanları, Mustafa Birsen'in başını çektiği AK Partili Belediye Meclis Üyeleri, CHP Teşkilatları, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt. Metin Güler kazanınca bu isimler, vakıflar ve dernekler de kazanmış oldu.



******

KARACAN'A 17. KOMİTE DARBESİ

ETO 17 Meslek Komitesi (Akaryakıtçılar) 2005 yılında kuruldu. Harun Karacan, Yavuz Metin, Hamid Yüzügüllü, Özkan Alp, Özgür Alp, Bülent Ünal, İrfan Topaloğlu ve arkadaşları Yedek Parçacılar Grubundan ayrılarak, 13 yıl önce bu komiteyi kurmuşlardı.

DÖRT YILDA BÜYÜK BAŞARI
17. Meslek Komitesi Başkan Harun Karacan önderliğinde çok aktif bir çalışma yürüttü. Bu komite 2005-2009 yılları arasında ETO Başkanlığı yapan Cemalettin Sarar'a yaptıkları muhalefetle öne çıktı. Adeta gölge ETO yönetimi gibi hareket ettiler. Bunun meyvesini de dört yıl içerisinde aldılar. Komite Başkanı Harun Karacan 2009'da ETO Başkanı seçildi. 2011 yılında Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kuruluna girdi. 2014 yılında AK Parti'den Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Az bir oy farkıyla seçimi kaybetti. 1 Kasım seçimlerinde ise Eskişehir Milletvekili seçildi. Karacan adaylığı sırasında yarattığı pozitif enerjiyle AK Parti'nin Eskişehir'de birinci parti olmasını sağladı.

ALP, ÖZKANVE METİN
17. Meslek Komitesi daha önce de iki belediye başkanı çıkarmıştı. Komite Üyesi Özkan Alp AK Parti'den iki dönemdir Beylikova Belediye Başkanı seçiliyor. 17. Meslek Komitesi kurucularından Hamid Yüzügüllü de 30 Mart 2014 seçimlerinde AK Parti'den Sivrihisar Belediye Başkanı seçildi. Hem Alp hem de Yüzügüllü Eskişehir'in kırsaldaki başarılı belediye başkanlarının başında geliyor. Aynı komitenin kurucularından Yavuz Metin de son iki dönemde CHP'den Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi seçildi. Aslında Yavuz Metin, kendisine bizzat Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan adaylık teklifini kabul etseydi, belki de bugün Mihallıççık Belediye Başkanıydı.

ACI HABER ESKİ DOSTLARDAN
ETO 17. Meslek Komitesi 9 yılda bir milletvekili iki belediye başkanı bir ETO Başkanı ve bir Belediye Meclis Üyesi çıkararak, büyük başarıya imza attı. Bu başarıda Komite üyelerinin uyumlu çalışması ve birlikte hareket etmeleri büyük rol oynamıştı. Son ETO seçiminde Harun Karacan ve kader arkadaşlarının yolları ayrıldı. Karacan ile birlikte komiteyi kuran ve bugüne kadar hep onun yanında olan Özkan Alp, Hamid Yüzügüllü, Özgür Alp, Yavuz Metin, Bülent Ünal bu sefer karşısında yer aldılar. Bir tek İrfan Topal, Karacan'ın desteklediği Erdoğan Tekgöz'e oy verdi. ETO seçimlerinde kaderin cilvesi olsa gerek ilk sonuç 17. Komiteden geldi. Bu komitede 91'e 66 oya ile Beyaz Liste seçimi kazandı. Böylece Karacan'a seçimde ilk acı haber kuruculuğunu yaptığı 17. Komiteden yani eski dostlarından gelmiş oldu...



*******

FOTO ŞAKA

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç:
Arkadaşlar bugünkü gezimize davetsiz misafirlerde katılmış.

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel: Biz TBMM'de misafir değil, ev sahibi değil miyiz Gaye Hanım?

CHP PM Üyesi Gaye Usluer: Bizi değil de neden Utku Bey'i davet ediyor? Üstelik bizim başımızda kel değil.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: Ahmet Başkanın kültür gezilerine laf edin. Sonra da ondan altın yaldızlı davetiye bekleyin. Var mı öyle üç kuruşa beş köfte?



*****

FIKRA

SAĞDAN SOLA OKUMA


Coca Cola'nın pazarlama temsilcilerinden biri Ortadoğu'daki görevinden büyük bir hayal kırıklığıyla dönmüş.. Niye başarılı olamadığını da arkadaşlarına anlatmış..
'Beni Ortadoğu'ya ilk gönderdiklerinde iki sorun vardı.. Arapça bilmiyordum. Halkta da okuma yazma öyle yüksek değildi... Bu yüzden onlara vermek istediğim mesajı yan yana 3 resim halinde düzenledim. Birinci resimde bir Arap, çölde kumların üstünde sürünüyor, susuzluktan kavrulmuş, ölüyor. İkinci resimde kumlar arasında bulduğu Coca Cola'yı içiyor. Üçüncüde adam dipdiri, ayakta.. Canlı ve neşeli..'
'Ee.. Harika fikir.. Anlamadılar mı?..'
'Anladılar tabii. Sorun da bu. Araplar sağdan sola okurlarmış meğer!..'