Hükümetin 2015 Kasım seçimleri öncesinde seçim vaadi olarak 'Taşeron işçilere kadro vereceğiz' sözü üzerine yıllardır beklenen kamudaki taşeron işçilerle ilgili kadro düzenlemesi son buldu. Çalışma Bakanımız konuyla ilgili teknik çalışmaların bittiğini açıkladı. Sosyal taraf olan işçi sendikalarının 'Detaylardan haberimiz yok, bize sorulmadı' söylemleri arasında kamudaki 450 bin taşeron işçinin çalıştıkları kurumlarda kadroya alınacağı bizzat Cumhurbaşkanımız tarafından duyuruldu.
Atılan adım şayet söylemler üzerinden değerlendirilirse olumlu bir adım olarak görülüyor. Ancak bu kadar iddialı bir adımın yol haritası olacak olan yasa taslağının henüz ortada olmayışı kafaları karıştırıyor! Belediyelerde 400 bin taşeron işçi belediye kadrosunda değil, belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecek deniliyor. Ancak bu teşekküllerin birçok belediye de olmadığı biliniyor. Bunun nasıl aşılacağı henüz açıklamalarda yok. Ayrıca neden belediyelerin doğrudan işçileri olamıyorlar o da açıklamaya muhtaç nir durum. Bir diğer konu 4-C liler! Kamuda Devlet Memurları Yasası'nın 4-C maddesine göre 'geçici personel' statüsünde istihdam edilen 25 bin personel var. Bu personel de yıllardır bu düzenlemeyi bekliyor. Bu talep toplu sözleşmelerde de karar altına alınmıştı. Ancak 4-C liler yasanın 4-A maddesi kapsamında 'memur' değil, 4–B adresi kapsamında 'sözleşmeli personel' olarak istihdam edilecek! Yani 4-C liler yine sözleşmeli!!
Bilindiği üzere Çaykur'da, demiryollarında, orman işlerinde 5 ay 29 gün çalışan mevsimlik, geçici işçilerde bulunuyor. İlk açıklamalara göre bu işçilere de kadro yok!
Bu sorular bir tarafta dururken yılbaşına kadar yasalaşması beklenen düzenlemenin içeriğinde güvenlik soruşturması olması Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıklamaları ile 'Sınav, şu anda kamuda kadrolu işçilikle ilgili uygulanan bir prosedür. Bundan sonra taşeron uygulaması kalmayacağı için artık biz İŞKUR aracılığıyla Maliye Bakanlığımızın vereceği vizeyle kadrolu işçilerin alımını yapacağız ve burada da zaten halihazırdaki mevzuatımızda bir sınav kriteri var' demesi acabaları arttırıyor!
Sendikaların bile Bakanın açıklamaları ile birlikte bilgi sahibi olduğu taşeron düzenlemesi AKP iktidarı dönemimde 370 binden sayıları 2 milyona ulaşan birçok insanı aileyi yakından ilgilendiriyor. Ancak yapılan düzenleme sadece kamuda çalışanları yani toplamda 450 bin işçiyi kapsıyor. Doğal ve olması gereken çağdaş ülkeler statüsünde bir çalışma hayatını topluma sunmaktır. Ve sorunlu olan herkesi kapsamasıdır. Hükümetin kendi yapısını kendi bozdukları bir sistem içerisinde yaptığı bu tür düzenlemeler yaraya sadece pansuman oluyor ve gerçekçi olmuyor o nedenle en azından bu pansumanı doğru yapsalar ve soru işaretlerini ortadan kaldırsalar attıkları adımların o zaman en azından samimiyetine inanılır!..