CHP Eskişehir Milletvekili adayları önceki gece belli oldu. Mevcut milletvekillerinden Gaye Usluer ve Cemal Okan Yüksel liste dışı kalırken, Utku Çakırözer birinci sırada yer aldı.

EN ÇOK ATAÇ SEVİNMİŞTİR
Jale Nur Süllü 2'nci, Nuray Akçasoy 3'ncü, Engin Çakmak 4'ncü olarak sıralandılar. Eski İl Başkanı Sinan Özkar 5'nci sırada kendisine yer bulabildi. Listeye giremeyen veya arkalarda yer bulan aday adaylarının kimseye eleştirmeye hakkı yok. 7 kişilik aday listesinin Genel Merkez tarafından belirleneceğini hepsi biliyordu. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olmak üzere Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un liste belirlenirken, etkilerinin olacağını da biliyorlardı. 'Listelerin tamamen Yılmaz Büyükerşen tarafından belirlendiği' iddialarını doğru bulmuyorum. Büyükerşen bu konuda yüzde yüz hakim olsaydı, Çakırözer kesinlikle liste başı olmazdı. Engin Çakmak ilk üçte yer alırdı. Ama etkisinin olduğu bir gerçek. Çakırözer'in 'liste başı olmasına en çok Ahmet Ataç' sevinmiştir. Listenin 2, 3 ve 4'ncü sıralarındaki isimler Büyükerşen'e yakın isim.
Ancak Büyükerşen Akçasoy ve Çakmak'ın listede seçilebilecek yerden aday gösterilmesi için çalıştı. Jale Nur Süllü bildiğim kadarıyla kendisi çıkıp aday adayı oldu. Ancak Süllü'nün milletvekilliğine ne Büyükerşen ne de Ataç bir şey demez. Her ikisine de yakın bir isimdir.

GEZİLMEDİK
YER BIRAKMADI
Utku Çakırözer seçildiğinde Eskişehir'de onu kimse tanımıyordu. Eskişehirli olmasına rağmen pek çok kişi ona karşı burun kıvırıyordu. Çakırözer çalışkanlığı sayesinde bu durumu tersine çevirdi.
Seçildiği günden bugüne Eskişehir'in sorunlarına en duyarlı milletvekillerinin başında geldi. Eskişehir'in en ücra köşesine kadar karış karış gezen Çakırözer çalışkanlığı ve mütevazi kişiğiliğiyle halkın takdirini topladı. Kentin yaşadığı sorunları önergeler vererek TBMM gündemine taşıyarak, bunların hep takipçisi oldu. 'Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz' sözünde olduğu gibi Eskişehir'in merkezinde ve kırsalında hep izler bıraktı. Gezilmedik köy, mahalle bırakmadı.
Halkın vekili olarak, kendisini tüm Eskişehirlilere tanıttı. Bunun sonuncundada 24 Haziran seçimlerinde milletvekili aday listesinin başında yer aldı. Şu anda milletvekili adayları içinde CHP tabanından ve Eskişehirlilerden tepki almayan tek isim Çakırözer'dir.
SÜLLÜ ÖRGÜTÜN ADAYI
Jale Nur Süllü'nün ikinci sırada yer alması bazı partililer için sürpriz oldu. Ama Süllü, bu konuma tırnaklarını kazıyarak geldi. 19 yıldır Yılmaz Büyükerşen ile birlikte belediyecilikte güzel projeler hazırladı. 2004 yılında DSP'den Odunpazarı Belediye Başkan adayı oldu. CHP'nin adayı Erman Gölet idi. Gölet 40 bin oy aldı.
Sol oylar bölündü. Bundan dolayı Jale Nur Süllü 8 bin oy farkıyla AK Parti adayı Sakallı'ya geçildi. 2011 yılında Büyükerşen ile birlikte Baba ocağı olan CHP'ye katıldı. Artık Süllü'ye kimse 'dışarıdan geldi, belediyeci' diyemez. Jale Nur Süllü, anket sonuçlarına rağmen Kazım Kurt'un Odunpazarı Belediye Başkan adayı gösterildiğinde yaşanan bu duruma örgütle birlikte tepki gösteren bir isimdir.
Büyükerşen'e yakın olmasına rağmen bu tepkiyi koymuş bir kişidir. Süllü CHP'nin efsanevi İl Başkanlarından Avukat merhum Cahit Denker'inde kızıdır. Bundan dolayı Süllü bence artık 'belediyecilerin' değil, 'örgütün' adayıdır.

MÜCADELECİ BİR KADIN
Uzun yıllardır Belediye Meclis Üyeliği yapan Nuray Akçasoy, Eskişehir Kent Konseyi Başkanlığı, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanlığı görevlerinde bulunuyor. İlimizde termik santrala karşı koyduğu tepkiler ve mücadelesiyle takdir toplayan bir isim olan Akçasoy'un milletvekili seçilmesi halinde başarılı olacağını düşünüyorum. Meclis Üyeliği ve Kent Konseyi Başkanlığındaki dik duruşu ve mücadeleci kişiliğiyle Eskişehir'i iyi temsil edecektir.

ÇAKMAK'IN İŞİ ZOR
Büyükşehir Belediyesi'nin Hukukçu eski Genel Sekreteri Engin Çakmak'ı herkes ilk üç içerisinde olmasını bekliyordu. Ancak Çakmak dördüncü sırada yer aldı. Çakmak'ın milletvekili olma konusunda işi çok zor. Çakmak'ın vekil olabilmesi için İYİ Parti ve MHP'nin milletvekili çıkarmaması gerekiyor. Edindiğin izlenimlere göre İYİ Parti Eskişehir'den kesinlikle bir milletvekili çıkarır. Eski İl Başkanı Sinan Özkar kendisine beşinci sırada yer bulabildi. Bu durumda tüm kabahat kendisinde. Özkar Odunpazarı İl Başkanlığı yapmayacaktı. Tüm partiye kucaklayacaktı. Bütün siyasi geleceğini bir tek isme yani Kazım Kurt'a bağlayarak, siyasi geleceğini yok etti. İki defa kongre kazanmış İl Başkanı olarak 5'nci sırada kendisine güçlükle yer bulan Özkar bundan sonraki süreçte siyasette bir yere gelmesini imkansız olarak görüyorum. 6'ncı sıra milletvekili adayı Erdal Çakıcıer, 7'nci sıra adayı da Muharrem Şenel olarak açıklandı. Ancak YSK'ya teslim edilmeden önce bu sıralarda değişiklik yapıldı.Çakıcıer'in yerine Kemal Kılıçdaroğlu'nun Özel Danışmanı Recep Cengiz 6'ncı sıraya konulurken, 7'nci sıra adayı Muharrem Şenel yerine Metin Tomsuk yazıldı. Daha sonra Recep Cengiz'in yerine 6'ncı sıraya Sibel Yeşildal'ın getirildiği öğrenildi.


----------------------------------------------------------
CHP'LİLER ADAYLARINI SONHABER'DEN ÖĞRENDİ

Eskişehirliler, ilimizde seçimin iddialı partisi olan CHP Milletvekili adaylarını Sonhaber'den öğrendi. Gazete olarak, CHP'nin milletvekili adaylarını okurlarımızı duyurmak için önceki gece yapılan MKY ve Parti Meclisi toplantılarının bitmesini beklerken, aday adayları ve Genel Merkez yöneticileri ile sık sık telefonlaştık. Gazetemizin Editörü Ayşegül Hümmet ve Görsel Tasarımcımız Cem Köktaş ile CHP'nin 7 kişilik milletvekili aday listesini gazetemizde yayınlamak için yoğun mesai harcadık. Başta ilk beş sıra belli oldu. Ancak listenin son iki sıradaki isimleri bulmamız biraz güç oldu. O iki ismi de bulduktan sonra 'İşte CHP Adayları' başlığıyla önce internet sitemizden duyurduk. Daha sonra hazırladığımız gazeteyi matbaaya gönderdik. CHP'nin milletvekili adayları dün ilimizde sadece Sonhaber Gazetesi'nde yayınlandı. Okuyucusundan aldığı güçle onlara en güzelini sunmayı hedefleyen Sonhaber 21 Mayıs Pazartesi günkü sayısında 'İşte CHP Adayları' haberiyle 8 gazete arasındaki farkını ortaya koydu. Yaptığımız özel haberler, güçlü yazar kadromuzla Eskişehir basınında fark yaratmaya devam edeceğiz...
---------------------------------------------------------------------
BİR CUMHURİYET AYDINI VE MİNİK KIZI

Yıl 1965. 43 yıl önce, yer Vilayet Meydanı Atatürk Anıtı. CHP'nin efsanevi İl Başkanlarından Avukat Cahit Denker, üç yaşındaki kızı ile Vilayet Meydanı'nda düzenlenen bir resmi bayram törenine katılıyor. İlkeli duruşu ve hatipliğiyle CHP'de iz bırakan İl Başkanlarından birisi olan Denker'e partililer 'Baba' diye hitap ederdi. Onunla birlikte siyaset yapmış partililer, Denker için 'Espritüel kişiliği, babacan tavrı ile iyi bir liderdi. Bir Cumhuriyet aydınıydı' diye hatırlamaları dikkati çekiyor. 1990 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Denker'e Allah'tan rahmet diliyorum. Denker'in elinden tuttuğu üç yaşındaki minik kız, bugünün CHP Eskişehir 2. Sıra Milletvekili Adayı Jale Nur Süllü'dür. Son yıllarda Eskişehir siyasetinin yükselen isimlerinden olan Süllü, babasının izinde Çağdaş bir Cumhuriyet Kadını olarak doğup büyüdüğü kente hizmet ediyor.

----------------------------------------------------------
FOTO ŞAKA

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı:
Haruncuğum yine ben birinci sen ikinci sıradan kol kola milletvekili seçiliriz.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan: Nabi Hocam, Genel Başkan Yardımcısı olmama rağmen niye ben ikinci sıradayım?
AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü: Bana mevcut milletvekilleri kalacak deselerdi hiç aday adayı olur muydum? Şimdi dördüncü sıradan nasıl çıkacağım?
AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz Kaynarca: Dündar Başkanım değişen bir şey yok ki; yine siz çalışacaksınız onlar vekil olacak!
------------------------------------
FIKRA
KARŞI TARAFA GEÇİP DE BİZE Mİ KÜFRETSİN?

Süleyman Demirel'in Başbakan olduğu dönemlerden birinde kendi partisinde sürekli küfreden bir milletvekili hakkında diğer milletvekilleri şikayette bulunmuşlar. 'Sayın Demirel bu milletvekili sürekli küfrediyor. Lütfen partiden ihraç edelim gitsin.' O hazırcevaplığı ve kıvrak zekası ile Demirel yapıştırmış cevabı: 'Binaenaleyh, olmaz öyle şey. Biz ihraç edelim karşı tarafa gidip bize mi küfretsin? Bırakın adamı.'