Bugün AK Parti'nin 2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde potansiyel Tepebaşı Belediye Başkan adaylarıyla ilgili değerlendirme yapacağım.

ÜNLÜ ÖNE ÇIKIYOR
Peki adaylık için kimlerin isimleri geçiyor? 24 Haziran seçimlerinde 'az oy farkıyla milletvekilliğini kaçıran' Dündar Ünlü'nün adı Tepebaşı'nda öne çıkıyor. İl Başkanlığı döneminde partide birleştirici olan Ünlü 'uzlaşmacı ve dürüst kişiliğiyle' sadece AK Partililer değil, 'diğer görüşteki insanlar tarafından da takdir' ediliyor. Bence Ünlü AK Parti'nin Tepabaşı'nda çıkarabileceği 'en güçlü' isim. AK Parti MKYK Üyesi Harun Karacan veya Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı'dan birisi aday yapılmadığı taktirde Büyükşehir Belediye Başkan adayı da olabilir. AK Parti'nin Kurucu Merkez İlçe Başkanı Hasan Tuç'un adı da Tepebaşı Belediye adaylığı için geçiyor. Partinin 'kuruluşunda büyük emeği' olan Tuç, kent siyaset ve iş dünyasında 'sevilen ve saygı gören' bir isim. Aslında 2004 yılında Tepebaşı Belediye Başkan adaylığı onun hakkıydı. Ancak 'parti içi ayak oyunlarıyla' önce Merkez İlçe Başkanlığını bırakmak zorunda kaldı. Sonra aday yapılmadı. Buna rağmen hiç küsmedi. Partisi kendisine ne zaman görev verse yerine getirdi. Seçim dönemlerinde 'hep sahada' oldu.

SENDİKACILIĞIN YÜKSELEN İSMİ
Mevcut Tepebaşı İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz Kaynarca'nın adı da adaylık için geçiyor. 'Dürüst ve mütevazi kişiliğiyle' öne çıkan Kaynarca, Genel Merkez izin verdiği takdirde Tepebaşı Belediye Başkan aday adayı olur. Son yıllarda 'memur sendikacılığının yükselen bir ismi' olan Sağlık-Sen Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal'ın adı da Tepebaşı Belediye Başkan aday adaylığı için geçiyor. Üyelerinin 'haklarını koruma adına yaptığı çıkışlar ve yönetimlerde yandaşlığı değil de liyakatı savunan' açıklamalarıyla dikkat çekti. Emeğin temsilcisi olan Köksal aday olması halinde seçimlere renk katar...
----------------------------------------------------
ERDOĞAN'DAN MANDAL'A YENİ GÖREV

Eskişehir'in yetiştirdiği büyük bilim insanı olan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Cumhurbaşkanlığı tarafından Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu'na atandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine göre görev yapacak olan Cumhurbaşkanlığı Politika Kurullarına atamalar yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 9 ayrı kurula atanan 76 isim Resmi Gazetede yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yapılan atamalarda Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu şu isimlerden oluştu; 'Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Mehmet Ali Yalçındağ, Dr. Osman Coşkun ve Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı.' Ben daha önceki yazılarımda Prof. Dr. Hasan Mandal'ı Eskişehir'in potansiyel Büyükşehir Belediye Başkan aday adayları arasında yazmıştım. Cumhurbaşkanı tarafından verilen yeni görevle artık onun AK Parti Büyükşehir adayı olması imkansız hale geldi. Ancak hem Kurul Üyeliği hem de TÜBİTAK Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunan Mandal'ı ileriki süreçte Bakan veya milletvekili olarak görürsek, doğrusu hiç şaşırmam. Yeni görevinden dolayı Mandal'ı kutluyorum. Başarılı çalışmalarına Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu'nda da devam edeceğine inanıyorum...
-----------------------------------------
İL BAŞKANLIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

Görünüm'de dün kaleme aldığım 'Yeni İl Başkanı Metin mi?' başlıklı yazımda Kemal Kılıçdaroğlu'ndan tam yetki alan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in Mart 2019'da yapılacak yerel seçimler öncesinde mevcut İl Yönetimini de istifa ettireceğinin kulislerde yüksek sesle seslendirildiğini belirtmiştim. Yazımda; 'Bu konuda gerekli adımları önümüzdeki günlerde atması bekleniliyor' diye belirterek; Büyükerşen'in CHP Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Yavuz Metin'in başkanlığında yeni bir İl Yönetiminin oluşturmasını istediği yönündeki iddiaya yer vermiştim. Bu yazım CHP içerisinde büyük yankı yaptı. Bu konuda çok sayıda telefon aldım. Beni arayanların yüzde 90'ı seçimlere mevcut İl Başkanı ve yönetimiyle gidilemeyeceğini belirterek; bu değişikliğin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Adı İl Başkanlığı için geçen Yavuz Metin'de beni arayanlar arasındaydı. Metin, kendisine İl Başkanlığı ile ilgili bir teklifin gelmediğini belirterek; 'Bu göreve talip değilim. Şu süreçte İl Başkanlığı yapmak gibi bir düşüncem yok' dedi.
--------------------------------------------------------------
MECLİS ÜYELİĞİNE TALİP

Adı geçtiğimiz yerel seçimlerinde Odunpazarı Belediye Başkan adaylığı için geçen Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Ergün Uzun 2019 yerel seçimlerinde Belediye Meclis Üyeliğine aday olmayı düşünüyor. Uzun yarın sendika genel merkezine giderek, bu düşüncesinin Genel Başkanı Erdal Bozkurt ile paylaşacak. Yıllardır belediyecilik yapan ve bu konuda uzman bir isim olan Uzun'un Odunpazarı bölgesinden meclis üyesi adayı olmayı istediği öğrenildi. Uzun'un yakın çevresine, 'Bugüne kadar edindigim bilgi ve tecrübemle Başkan Kazım Kurt'un yeni dönemde yapacağı çalışmalara katkı vermek istiyorum. O'nun liderliğinde Odunpazarı bölgesinde yapılacak yeni projelerde yer almak istiyorum' dediği belirtiliyor...
---------------------------------
NOSTALJİ
ESKİŞEHİR GELİŞECEK BÜYÜKŞEHİR OLACAK​

20 Ekim 1991 yılı seçimleri öncesinde DYP milletvekili adayları seçim afişi için toplu fotoğraf çektirmişti. 6. Sıra Milletvekili Adayı merhum Aydın Arat fotoğraf çekimine gelemediği için bu tarihi fotoğrafta yer almadı.

'TERCİHLİ OY SİSTEMİ'
Dokuz milletvekili adayının fotoğrafının yer aldığı afişin sol üst köşesinde 'Eskişehir Gelişecek, Büyükşehir olacak' yazısı dikkati çekiyor. Alt kısmına büyük bir DYP amblemi ve DYP Eskişehir Milletvekili Adayları yazısı konulmuş. 1991 seçimlerinde 'Tercihli Oy Sistemi' vardı. O yıl Eskişehir 5 milletvekili çıkarıyordu. Bunun iki katı olan 10 adayın ismi seçim pusulasına yazılıyordu. DYP'nin 10 adayının ismi de seçim pusulasına yazıldı. DYP'nin milletvekili adayları şöyle sıralandı; '1.Hüsamettin Cindoruk, 2. İbrahim Yaşar Dedelek, 3. Fevzi Yalçın, 4. M.Sadri Yıldırım, 5. Selçuk Öztürk, 6. Aydın Arat, 7. Sema Suçıkaran, 8. Talat Uğur, 9. İsmail Hakkı Öztekin ve 10. Orhan Kesikoğlu.'

BİRİNCİ PARTİ OLDU
DYP'liler bu seçimde tercihli oy sistemine pek rağbet etmeyerek, partilerine oy verdi. DYP 117 bin 415 oy (%34,14) alarak Eskişehir'de birinci parti oldu. Üç milletvekili çıkardı. (Hüsamettin Cindoruk, İbrahim Yaşar Dedelek, Fevzi Yalçın) Anavatan Partisi 77 bin 894 oy (%22,65) aldı. Anap 2 milletvekili çıkardı. Bunlardan birisi (Hüseyin Aksoy) tercihli oy sistemi sayesinde liste başındaki İsmet Oktay'ı geçerek milletvekili oldu. Diğer milletvekili ise Mustafa Balcılar oldu. SHP 67 bin 378 oy (%19.59)aldı. DSP 45 bin 689 oy (%13,28) aldı. Refah Partisi 35 bin 5 oy (%10,18) aldı. 77 bin oy alan Anavatan Partisi 2 milletvekili çıkarırken, o seçimde 67 bin oy alan SHP'nin bir milletvekili daha çıkaramaması dikkat çekiyor. Seçimden sonra DYP-SHP Koalisyon Hükümeti kuruldu. Bu hükümeti 1991-1995 yılları arasında ülkeyi yönetti. Hüsamettin Cindoruk TBMM Başkanı oldu. Cindoruk seçimden önce kent halkına verdiği sözü tutarak, Eskişehir'i Büyükşehir yaptı. Eskişehir Büyükşehir olabilecek koşulları taşımıyordu. Cindoruk, önce İçişleri Bakanı İsmet Sezgin'e daha sonra Başbakan Süleyman Demirel'e bizzat kendi eliyle imzalatarak Eskişehir'i Büyükşehir yaptı.
-------------------------------------------------------
FIKRA
PAZAR AKŞAMI

Genç, güzel, üstelik oldukça dekolte kırmızı bir elbise giymiş bir kadın, Pazar akşamı gittiği bir pub'da, bara doğru yürür.
Barmene yaklaşır, elleri ile barmenin saçlarını okşayarak:
'Bu barın sahibi sen misin ?' diye sorar.
'Hayır' der içi eriyen barmen, 'Barın sahibi bizim patron…'
Genç kadın elini barmenin dudaklarına götürür ve öpmesine izin verir.
'Patrona bir söyleyeceğim vardı…'
Barmen resmen erimiştir. Kendinden geçmek üzereyken sorar :
'Neydi patrona söylemek istediğiniz ?'
Kadın gülümser:
'Kadınlar tuvaletinde ne tuvalet kağıdı var, ne sabun var, ne de havlu…'