Türkiye'nin ilk kurulan köy enstitüsü olan Çifteler Köy Enstitüsü (ÇKE) 1948-1949 yılı mezunu İlyas Küçükcan yazdığı yeni kitabını yayınladı.

İYİ Kİ VARSIN KÜÇÜKCAN
'Öncesi ve Sonrasıyla Çifteler Köy Enstitüsü' adlı kitapta Köy Enstitülerinin nasıl kurulduğu, aydınlanma devrimine olan katkısı, neden kapatıldığı, Hasan Ali Yücel'den İsmail Hakkı Tonguç'a, Mehmet Rauf İnan'dan Ruhi Su'ya kadar Türkiye eğitiminin unutulmaz değerleri yer alıyor. 1933 Seyitgazi Büyükdere Köyü'nde doğan İlyas Küçükcan 13 yıl süren köy öğretmenliğinin ardından 1962 Gazi Eğitim Ernstitüsü Edebiyat ve 1968'de aynı üniversitnin Eğitim bölümlerini bitirdi. 35 yıl Milli Eğitim Bakanlığının taşra, merkez ve yurtdışı birimlerinde çeşitli görevlerde bulundu. Küçükcan daha önce de 'Seyyid Battal Gazi ve Külliyesi' adlı bir araştırma kitabı da yayımladı. 'Sürer Eker Biçeriz, Güvenip Ötesine/Milletin Her Kazancı Milletin Kesesine/Toplandık Baş Çiftçinin, Atatürk'ün Sesine/Toprakla Savaş İçin, Ziraat Cephesine' sloganıyla 'Köye Doğan Güneş' olan Köy Enstitüleri Anadolu halkını aydınlattı. Bu okuldan mezun olan toprağın çocukları köylerde cahillikle şavaşarak, çağdaş nesiller yetiştirdi. Bu efsane toprağın çocuklarından birisi olan Küçükcan'ı Çifteler Köy Enstitüsü'nü anlatan böylesine önemli bir kitabı yazdığı için kutluyorum. Allah'tan sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum. İyi ki varsın Küçükcan...

7 AĞUSTOS'TA ALACAK
Yukarıdaki bu yazıyı beş ay önce Görünüm'de kaleme almıştım. Ne mutlu ki Küçükcan büyük emekler harcayarak yazdığı 'Öncesi ve Sonrasıyla Çifteler Köy Enstitüsü' adlı kitabıyla Cumhuriyet Gazetesi Yunus Nadi Ödülünü kazandı. Yunus Nadi Ödülleri Sosyal Bilimler Araştırma Seçici Kurulu üyeleri Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Prof. Dr. Emre Kongar, Erdal Atabek, Prof. Dr. Erinç Yeldan, Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi ve Prof. Dr. Rona Aybay, Sosyal Bilimler ve Araştırma Ödülüne, İlyas Küçükcan'ın 'Öncesi ve Sonrasıyla Çifteler Köy Enstitüsü' adlı kitabını uygun gördü.Ödülün gerekçesi; 'Türk düşünce hayatına katkısını kaotik bir ortama sürüklenen eğitim sisteminin geçmişten geleceğe uzanan yapısını, eğitim modeline kazandırdığı vurguyu dikkate alarak ödüllendirmeyi oy çokluğu ile uygun bulmuştur' şeklinde açıklandı. 2018 Yunus Nadi Ödülleri'nde Edebiyat Ana Dalı'nda 'Öykü', 'Roman' ve 'Şiir'; Bilimsel Araştırma Ana Dalı'nda ise 'Sosyal Bilimler ve Araştırma' ödülleri dağıtıldı. Ödül töreni 7 Ağustos'ta Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde gerçekleştirilecek. (İlyas Küçükcan, Türk Pop Müziğinin son yıllarda yükselen ismi olan Özgün'ün dedesidir.)




****

ADD'DE BATUM DÖNEMİ

2011-2015 yılları arasında CHP Eskişehir Milletvekilliği yapan Bedii Süheyl Batum Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) yeni Genel Başkanı oldu.

'DEĞİŞİM' DEDİ
ADD'nin 15'inci Olağan Kurultayı Ankara'da gerçekleştirildi. Oylama sonucunda Prof. Dr. Süheyl Batum, Tansel Çölaşan'ı geride bırakarak ADD'nin yeni genel başkanı oldu. Süheyl Batum 515 oy alırken, Tansel Çölaşan 442 oyda kaldı. Süheyl Batum'un ADD Başkanlığı Eskişehir'de sevinçle karşılandı. Baro Başkanı Rıza Öztekin kendi sosyal paylaşım hesabından yaptığı paylaşımda; 'ADD yeni Genel Başkanı kıymetli Hocamız Prof. Dr. Süheyl Batum'u yürekten kutluyoruz. ADD 'değişim' dedi. Anayasa Hukukçusu, fakülteden hocam ve bir bilim insanı olarak başarılı çalışmarının yanında Süheyl Hocamızın milletvekili olduğu dönemde komisyon çalışmalarında 'Türk' kelimesini Anayasa'dan çıkartmak isteyenlere karşı verdiği mücadele unutulmaz. Değişimin öncüsü kıymetli hocam yolunuz açık olsun. Şahsım ve Eskişehir Barosu adına görev döneminizde ekibinizle birlikte başarılar diliyoruz' dedi.

FARK YARATIR
Süheyl Batum Eskişehir Milletvekilliği sırasında tanıma fırsatı buldum. Fransa Paris I Panthéon - Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Batum, Türkiye'nin önde gelen Anayasa hukukçularındandır. Milletvekilliği döneminde renkli kişiliği ve pratik zekasıyla hep öne çıktı. Birilerinden destek alan bası müptezeller son yıllarda Büyük Önder Atatürk'e yönelik karalama ve aşağılama yarışına girdi. Böyle bir ortamda Batum ADD Genel Başkanı olarak, Cumhuriyet'e ve Atatürk devrimlerine sahip çıkıl ması konusunda farkını ortaya koyacaktır. Süheyl Hoca'ya yeni görevinde başarılar diliyorum...



****

NOSTALJİ

CİNDORUK ESKİŞEHİR'DE
PARTİ BİNASINI AÇIYOR


Yıl: 1997 Demokrat Türkiye Partisi (DTP) Eskişehir İl binası açılıyor. 21 yıl önceki tarihi fotoğrafta DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, partinin güçlü isimleri merhum İsmet Sezgin, merhum Necdet Menzir, Süleyman Demirel yasaklı olduğu için DYP'nin Kurucu Genel Başkanlığını yapan Yıldırım Avcı, DYP eski Milletvekili Barlas Doğu, DTP Kurucu İl Başkanı Orhan Kesikoğlu, DTP Merkez İlçe Başkanı Yetkin Tetik dikkat çekiyor. 'Şemsiye amblemli' DTP kurulduktan 6 ay sonra Temmuz 1997'de Mesut Yılmaz'ın başkanlığında kurulan 55. Hükümet'te ANAP ve DSP ile beraber koalisyon ortaklarından biri oldu. ANASOL-D Hükümetinde Sezgin Milli Savunma, Menzir Ulaştırma Bakanı oldu.



****


FOTO ŞAKA​

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer:
Kazım abi biliyorsun, seni çok seviyorum.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: Utkucuğum beni nasıl sevdiğin Ahmet Başkanı her Salı Genel Başkanla buluşturmandan belli oluyor.



****

FIKRA

O ZAMAN HİÇ
İNANMAZLAR


Sultan Mahmut, yolda gördüğü bir çocuğa bir altın verdiğinde, çocuk onu almamış. Sultan, büyük bir merakla bunun sebebini sorduğunda, çocuk:
- Sultanım! Annem ve babam bu altını gördüklerinde, 'Onu mutlaka çaldın' diyerek bana kızarlar.
Sultan Mahmut:
- O zaman kolayı var, diye yol göstermiş. 'Bunu bana padişah verdi.' dersin.
Çocuk:
- Hele o zaman hiç inanmazlar, diye atılmış.
'Eğer padişah verseydi, bu kadar az vermezdi.' derler.
Sultan Mahmut, çocuğun bu inanılmaz zekasını bir kese altınla ödüllendirir.