Bu köşede sık sık torba yasalarla ilgili konuları paylaşmaya çalışıyorum çünkü artık neredeyse torba yasa olmadan TBMM'den yasa geçmez oldu! Kamuoyunda taraflarca yeteri kadar tartışılmadan Meclis'e gönderilen bu yasalar birçok mağduriyeti de yanında getirebiliyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilen yine yeni bir torba yasa tasarısında '16 yaş ve üzeri araçlar için 10 bin TL'lik ÖTV indirimi' yapılmasını öngören düzenlemenin olması, otomobil sektöründe hareketlilik yarattı!
Meclis'e sunulan yeni torba yasa 80 maddeden oluşurken, bu kanunlara eklenen yeni bir geçici madde ile otomobiller ile ilgili düzenleme de torbaya girmiş oldu. Bu düzenlemede '1. madde ile 16 yaş ve daha büyük yaştaki araçların tescilinin silinmesi, ihraç edilmesi ya da bir daha kullanılmamak üzere hurdaya çıkartılması şartı ile her bir araç için aynı cins araçlardan sadece motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyen yeni bir aracın ilk iktisabında tahakkuk eden Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) 10 bin TL'yi aşmamak üzere araçların cinsleri ve özellikleri Bakanlar Kurulunca tespit edilecek kısmı terkin edilecek.'
Yasa meclise sevk edildikten sonra, bazı kişiler, galeriler veya oto alım satımı yapan korsanlar (Deyim yerinde ise bazı uyanıklar) hurda çıkarılmak üzere bekleyen ya da yürüme aksamı arızalı olan, masraf gerektirdiği için yaptırılmayan araçlar ile 16 yaşın üzerinde araçların çok ucuz fiyatlara yok pahasına tüketicilerden toplanmaya başladı!
Sanki her araç karşılığı 10 bin TL devlet ödeme yapacakmış gibi algılar oluşturularak (ki bu doğru değil çünkü bu tutarı sıfıra kadar indirmeye ve aracın durumuna göre farklı tutarlar olarak belirlemeye Bakanlar Kurulunun yetkili).
Araç sahipleri aldatılmaya ve yeni bir rant kapısı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu nedenle bu yasa bu şekli ile geçer ise kanunun dikkat edilmesi gerekli olan kısımlarını paylaşmakta fayda var;
-Araç 16 yaş ve daha büyük yaştaki araç olacak ve kullanılmamak üzere ihraç ya da hurdaya verilerek kayıt ve tescili silinecek.
-Aracın sahibi aynı cins araçlardan motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyen yeni bir araç alırsa, Özel tüketim vergisinin 10.000.00 TL'yi aşmamak üzere Bakanlar Kurulunun belirleyeceği kısmı terkin edilecek.
-İhraç edilen ya da hurdaya çıkartılan araçların yaşı, tescil işleminin yapıldığı yıl dikkate alınmaksızın, tescil belgesinde yazılı model yılında aracın bir yaşında olduğu kabul ediliyor.
-Alınan yeni araçta indirilecek özel tüketim vergisi tutarını Bakanlar Kurulu araç cinslerine göre ayrı ayrı tutarlar halinde belirleyebilecek.
-İndirilen özel tüketim vergisi aynı zamanda KDV matrahından da düşülmüş olacağından, düşülen Özel Tüketim Vergisi'nin yüzde 18'i kadar tutarda yine tüketicinin yararına olarak düşülmüş olacaktır.
Kısacası karlı bir iş yapayım derken torba yasa kurbanı olmamak yeni bir mağduriyet grubu yaratmamak gerekiyor!..