Defalarca yazıldı çizildi ama ne kadar yazılsa ne kadar anlatılsa da fark etmiyor. Türkiye iş kazalarında Avrupa'da birinciliği dünyada ise üçüncülüğü kimseye bırakmıyor ve Türkiye işçilerini iş kazalarında nam-ı diğer iş cinayetlerinde kaybetmeye devam ediyor. 2014 yılında 1.806 işçi, 2016'da 1.970 işçi, 2017'de bugüne kadar, dokuz ayda 1.496 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti.
Son olarak İzmir'in Aliağa ilçesindeki Tüpraş Rafinerisi'nde bakım çalışması yapılırken, ürün tankında muhtemelen basınç nedeniyle meydana gelen patlamada 4 işçi yaşamını yitirdi, 2 işçi ağır yaralandı. Kazaya uğrayan işçilerin tamamı kadrolu değil yüklenici firmanın işçileri yani taşeron işçiler!!
Hani yıllardır çözülecek denilen ama bu noktada da hiçbir adım atılmayan Taşeron işçiler! Yazmayalım diyorsunuz ama ülkenin gündeminden düşmeyen iş kazaları yazmanız için gerekçe oluşturmakta peşinizi bırakmıyor.
AKP iktidara geldiği günden bu tarafa en fazla Bakan değiştirdiği alanlardan bir tanesi de Çalışma Bakanlığı! Fakat ne kadar değişiklik yapılırsa yapılsın iş kazalarının önlenmesi noktasında değişen bir şey olmadı. Kanunda değiştirseler yönetmelikte değiştirseler AKP Hükümeti iş kazalarını önleyemedi önleyemiyor! Her gelen Bakan sadece kampanya yapıyor seferberlik başlatıyor ama değişen olmuyor.
Peki neden bir şey değişmiyor ve artık adı kazadan çok cinayete dönüşmüş ölümler neden önlenemiyor? Ne oluyor? Neler oluyor? Artık asıl sorunun kaynağının bol mevzuat oluşturmaktan ve bol yasal değişiklik yapmak olmadığını anlamanın vakti geldi de geçti. İstatistiklerde ülkemizi maalesef zirveden düşürmeyen Çalışma Bakanlığına haklı olarak şunları söyleyebiliriz; Kendi sorumluk alanlarınızda olan iş yerlerini yeterince ve doğru denetleyemez, işçi sağlığı güvenliğine uymayan iş yerleri ile iş kazalarının meydana geldiği iş yerlerine yeterli caydırıcı yaptırımları uygulayamazsan, daha önemlisi taşeron çalıştırmayı önlemek yerine güvencesiz bir biçimde arttırırsan, sendikal örgütlenmeyi engelleyenlere göz yumar hatta destek atarsan, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almamaya devam edersen işçilerin canına mal olmaya da devam edersin!...