Merak, ilgi, ihtiyaç, tutku, sevgi.
Bu kavramlar öğrenme için ön koşuldur. Merak, ilgi, ihtiyaç, tutku ve sevgi olmadan öğrenme gerçekleşmez.
Öğrenme merakla başlar. Merak yoksa öğrenme de olmaz. Çocuklarımız neden okulda yeterince öğrenme hevesinde değil? Çünkü merak etmiyor. Merak etmeyen, sormayan, sorgulamayan birey öğrenmez. Öğrenmek için merak şart. Merak da neden, niçin, nasıl sorularını sormakla başlar. Neyi merak ediyorsak onu öğreniriz.
Öğrenmenin bir başka ön koşulu ilgi ve ihtiyaçtır. Merak, iyi yönlendirilirse bir süre sonra ilgiye ve ihtiyaca dönüşür. Merak, ilgi ve ihtiyaç, öğrenme yolculuğunu başlatır. Zeka, merak ilgi ve ihtiyaç ile birlikte kullanılmaya başlar. Zekanın kullanılması ile de yetenekler gelişir.
Merak, ilgi ve ihtiyaç, bilgi ve beceri kazanmada yeterli olabilir ancak yetkinlik, ustalaşma ve uzmanlaşma için tutku şarttır. Öğrenmeyi zevkli, eğlenceli ve sürekli kılan tutkudur. Öğrenme mutluluğunu tattıran da tutkudur.
Sık sık 'okullar değer odaklı değil, bilgi odaklı, hedef odaklı oldu' deriz veya duyarız. İşte bunun nedeni tutkunun olmayışıdır. Tutku yoksa değer de yoktur. Öğrenmeye ve hayata anlam katan tutkudur.
Merak, ilgi, ihtiyaç ve tutkuyu birleştiren ve sürdüren ise sevgidir. Sevgi, tutkuyu paylaşıma ve iyiliğe dönüştürür. Öğrenmeyi insanlık ve kainatın hizmetine sunan sevgidir. İnsan ruh, beden, zihin dengesini sevgi ile kurar.
Bu hafta İstanbul'dayım. Merak, ilgi, ihtiyaç, tutku ve sevgiyi merkeze alan bir eğitim modeli üzerine çalışıyoruz. AYÇ Eğitim Modeli. AYÇ Eğitim Modeli bilgi, beceri, tutum ve değerleri sevgi ile besleyecek. Öğrenmeyi anlamlı hale getirecek. Türkiye'nin eğitim modeli olacak.
İnsan bazen bir yere gider 'İyi ki gelmişim' der. Bir iş yapar 'iyi ki yapmışım' der. İstanbul'da çok değerli ve sevgi dolu, adı gibi kendisi de Nur saçan Nur Yaşar öğretmenimin kurucu müdür olarak görev yaptığı 'Son Kale Anadolum Anaokulu'nun açılışına katıldım. Nur Öğretmenimin sevincini ve mutluluğunu paylaştık. Değerli dostum Mustafa Petek'le birlikte iyi ki gelmişiz dedik. Sevginin ne kadar önemli olduğuna bir kez daha tanıklık ettik.
Nur Yaşar Öğretmenimle Antalya Halide Edip Adıvar Ana Okulu'nda tanışmıştık. Okul, yaptığımız çalışma sonucunda Türkiye birincisi olmuştu. Anılarımızı canlandırdık. Okul Müdürü Tuba hanımın, öğretmenlerin ve çalışmalarda destek olan Müjgan Onur öğretmenimizin kulaklarını çınlattık.
Tutku ve sevginin önemini bir kez daha canlı olarak yaşadık.
Tutku ve sevginiz hiç eksilmesin.