Bilindiği üzere çalışanlar SGK'ye ödedikleri primin yanı sıra her yıl açıklanan vergi dilimlerine göre devlete Gelir Vergisi adı altında vergi ödemektedirler. Gelir Vergisi dilimleri 2017 yılında 13.000TL'ye kadar % 15 olarak, bu ve sonrası rakamda ise % 20'lik dilim uygulanmakta idi. % 20'lik dilim 30.000TL de bitmekteydi. %20'lik dilim başlangıcı 2018 için 14.800TL'ye çıktı. Bu artış adil mi bakalım asgari ücreti örnekleme yaparsak vergi dilimlerinde yıllardır asgari ücretle eşit oranlı bir artış yapılsa idi % 15'lik dilim bugün 20.000 üzerinde olmalıydı ama şu an 14.800'da kalmıştır. Asgari ücret zam oranı % 29 şu zamlar yaptık denilirken yıllardır (bu yıl görece olarak biraz daha fazla ) vergi diliminde artış % 5 olmuştur.
Adil mi olmuştur, tabii ki kocaman bir hayır. Peki bu durumun zararı var mı? Elbette var bugün asgari ücretliler başta olmak üzere çalışan kesim Ocak ayında aldığı maaşı ne Mart ne de ilerleyen aylarda almaktadırlar. Her geçen ay maaşlar düşmekte alım gücü azalmaktadır. Ve geçimini sadece işverenlerden aldıkları maaşlarla sağlayanlar tek taraflı adil olmayan bir biçimde arttırılan gelir vergisi oranları karşısında yıllardır bitmek tükenmek bitmeyen büyük bir sınav vermektedirler. Konuya ilişkin çalışma yapılacağı daha önce defalarca ifade edilmesine rağmen bugüne kadar herhangi bir değişiklik olmadı. En azından hükümetin bu kısımla ilgili olarak makul bir vergi oranını uygulamaya koymalıdır.
Çalışan hemen hemen herkese düşük zam uygulamasına alıştığımız geçmiş yıllar nazaran asgari ücrete geçen yıl fazla bir oranda zam yapıldığı olmuştur. Ancak bakış açısı hem asgari ücretliler hem de diğer çalışanlar açısından bu yıl fazla zam yapıldı değil geçmiş yıllarda eksik zam yapıldı olmalıdır. Geçmiş yıllarda olması gereken kadar zam gerçekleşse idi bugün düşük ücretliler bu kadar zor şartlarda yaşamaz ve yapılan bu zamma daha önceden kavuşmuş olurlardı.
Evet, muhalefet ve iktidarın vaat yarışı gerçekleşmiştir. Geçen yıllara nazaran son birkaç yıl en azından asgari ücret biraz daha fazla artmıştır ki bu bir siyasi bir tercihtir. Mademki bu tercih yapılmıştır. O zaman yapılan bu tercih hakkı ile yapılmalı ve insanlar aldatılmamalıdır. Ekonomideki ortaya çıkması beklenen olumsuzluklar, sıkıntılar için önlemler alınarak yola devam edilmeli asgari ücret ile geçinenler de diğer ücretliler de mağdur edilmemelidir. Önlemler alınmadıkça maliyet artışları, fiyatlara ve enflasyona etki edecektir. Yapılan zam da bir anlam ifade etmeyecektir. Başta gelir vergisi kanunu olmak üzere herkesi rahatlatacak gerekli yasal düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmeli çalışanlara yapılan zamlar artık gelir vergisi dilimleri ile oynanarak fazlasıyla geri alınmamalıdır!..