Üretemiyoruz çünkü, Türk eğitim sistemi yetiştirdiği insanların düşünme becerilerini yok etti.
Düşünme becerileri yok edilen insanlarımızın üretme becerileri de yok oldu.
Düşünme becerilerine sahip olabilmek için olay ve olguları tarafsız tanımlamak, sebep-sonuç ilişkisi kurabilmek, kanıta dayalı akıl yürütmek, tutarlı değerlendirmeler yapabilmek gerekir.
İnsan düşünme becerilerine sahip olmayınca, yeni ve farklı fikirler üretemez. Yaptığı iş ve düzenlemelerle ilgili sonuçları önceden göremez. Sonuçların sebeplerinden bir haber olur, parça bütün ilişkisi kuramaz.
Düşünme becerilerinden yoksun kişiler, tutum, davranış ve eylemlerinde tutarsızlık gösterir; adil olamaz, adaleti sağlayamaz. İnsan düşünme becerilerinden yoksunsa aklını devre dışı bırakmıştır, itaat ve koşulsuz bağlanma kültürüne sahip olmuştur.
Yazının başında düşünme becerileri yok edilince üretme becerileri de yok olur demiştim.
Millî Eğitim Bakanlığı bürokratları kaldırılan TEOG siteminin yerine yeni bir model üretemiyor. Öğrenciler merak içinde, veliler kaygılı, okullar çaresiz.
Millî Eğitim Bakanlığı 4 sistem geliştirmiş ve Cumhurbaşkanına sunmuş. Bu sistemler;
1. Her lisenin kendi sınavını yaparak öğrenci alma sistemi.
2. Ortaokul diploma notuna göre yerleştirme sistemi.
3. Türkiye genelinde belli okullara merkezi sınavla, diğer okullara ise adrese dayalı olarak yerleştirme sistemi.
4. Merkezi sınava göre yerleştirme sistemi.
Yukarıda da görüldüğü gibi 4 sistem de düşünme becerileri devreye sokularak üretilmiş sistemler değil. Hiçbiri yeni ve özgün değil. Hiçbirisi de TEOG'un kaldırılma gerekçelerini ortadan kaldırmıyor. Hepsi de geçmiş dönemlerde zaman zaman uygulanmış ve kaldırılmış sistemler.
Milli Eğitim bakanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanına sunulan 4 sistem de uygun görülmeyerek geri iade etmiş.
Peki TEOG'un kaldırılma gerekçelerine çözüm getiren bir ortaöğretim geçiş sistemi üretilebilecek mi?
Zor gibi görünüyor. Peki ne olacak.
2017-2018 öğretim yılında uygulanmak üzere bir yıllık bir sistem bulacaklar. Bu yıl uygulanacak. Bir yıl düşünecekler. Bir yıl sonra ne olacak? İyi bir sistem üretmeleri yine zor.
Peki Cumhurbaşkanı yeni bulunacak sistemleri kabul edecek mi? Etmeyecek ama sanırım yapabileceği fazla bir şey de yok. Çünkü, Ülkemizin her zamankinden daha çok düşünme becerilerine sahip insanlara ihtiyacı var. Artık Cumhuriyet insanını yetiştirelim.
Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.