Geçen hafta perşembe günü sabah 03.00'te Meclis'te artık alışkanlık haline gelmiş olan yeni bir torba yasa geçti! Sürekli uyarılara rağmen sosyal taraflarca yeterince tartışılmadan, fikirleri alınmadan ve bir uzlaşı noktası sağlanmadan geçen bir yasa daha Cumhurbaşkanı'na onaya gönderildi. Yasanın vatandaş adına dikkat çekici ve önem arz eden maddesi 77. Maddesi'ne ek olarak konulan A kısmı. Söz konusu torba yasanın ve bu maddenin Cumhurbaşkanı tarafından kabulü halinde Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa'ya 'uzlaşma' başlığı altında yeni madde eklenerek tüketici cezaları yüzde elli oranında indirilebilecek! Yani bu düzenleme bir yandan tüketicinin dolaylı vergi vergi yükünü artıracakken diğer yandan da tüketicinin korunmasını zayıflatacak ve tüketicinin korunması ile ilgili temel yasa olan 6502 sayılı yasanın uygulanmasında, tüketici hakkı ihlallerine karşı önemli bir yaptırım gücünü oluşturan idari para cezaların uzlaşma ile indirilmesiyle tüketicinin korunmasından büyük tavizler verilmiş olacak.
Ayrıca Kanunun onayı halinde başta kadrolarında en seçkin hukukçu ve avukatları barındıran banka, finans kurumları ve holdingler olmak üzere, bu maddenin gerekçesinde yer alan; 'kanun hükümlerine yeterince nüfuz edememek veya kanun hükümlerini yanlış yorumlamak' gibi soyut gerekçelerle tüketici hak ihlallerinin önü açılmış olacak.
Yine bu madde ile Reklam Kurulu tarafından verilen idari para cezaları hariç Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 77. Maddesi'nde öngörülen tüm tüketici hak ihlallerine bakanlık tarafından verilen idari para cezaları ile valilikler tarafından verilen idari para cezalarına karşı uzlaşma sağlanması öngörülmektedir. Oysa bu maddedeki idari para cezaları 1995 yılından beri enflasyon doğrultusunda yeniden değerlendirme oranlarıyla güncelleştirilen temel kriterler olarak tüketicinin korunmasını sağlayacak en önemli dayanaklardır.
Bunların hepsini birinci basamak kabul edip bir kenara koyup onaydan geçti diyelim bu kez ikinci basamakta yapılacak uzlaşma taleplerinin Uzlaşma Komisyonları tarafından değerlendirileceğinin yer aldığı madde teklifinde uzlaşma komisyonlarının kimlerden oluşacağının, cezayı gerektiren eylemin tekrarı durumunda uzlaşma hükümlerinden yararlanıp yararlanılamayacağı madede yer almamaktadır! Yani kendin çal kendin oyna gibi fiili bir durum yaratılacak gibi gözüküyor. Madde eğer bu şekliyle geçecek olursa en azından bu komisyonlarda hak ihlaline uğrayan tüketicilerin temsiliyetinin sağlanması evrensel tüketici haklarından olan temsil edilme hakkının gereğidir. En azından düzenleme bu hale getirilmelidir.
Bir yandan 1 Ocak 2018'den itibaren damga vergisi, çevre ve temizlik vergisi, harçlar, trafik ve vergi cezalarının yeniden değerlendirme oranı doğrultusunda 14,47 artış yapacaksınız diğer taraftan tüketiciye karşı işlenen suçlarda cezaları yarı yarıya indirileceksin!
Açıkça tüketici haklarının ruhuna aykırı bir düzenleme getirmekte olan Torba Yasa'nın bu haliyle kabulünün ülkemizde tüketici hakları ve tüketicinin korunmasını iyice zayıflatılacağı ortadır.