Sevgili okurlar;
İslam tarihinde bir salebe vakıası vardır. Nice okurlarımız bu salebe hadisesinin ne olduğu konusunda bilgi sorarlar, ben de bu konudaki eserleri inceleyerek sizlerle paylaşmak istedim.
İşte Salebe vakıası;
Asrı-saadette Salebe Bin Hatip diye bir kişi Medine'de Allah Resulünden zengin olmak için dua istiyor. Peygamber efendimiz de kendisini şükrünü eda edeceğin az mal, şükrünü eda edemeyeceğin çok maldan hayırlıdır diyerek şükre davet ediyor.
Fakat salebe hiç durmadan aynı isteği tekrarlayınca Peygamber efendimiz salebeye dua ediyor.
Rivayete göre salebe koyun alıyor derken koyunarı doğurmaya çoğalmaya böcekler gibi üremeye başlıyor. Medine topraklarına sığamaz olunca koyunlarını vadiye taşıyor.
Önce cemaati terk ediyor. Sonra namazı derken Allah'ın zekat emri geldiğinde bu cizyeye (haraç) benziyor bir düşüneyim diyor ve zekatı vermiyor.
Ardından bir akrabası kendisi hakkında ayet indiğini haber vererek zekat emrinin kesin bir emir olduğunu cizye olmadığını yanlışını telafi etmesi gerektiğini söyleyince pişman oluyor ve Peygamber efendimize zekatını götürüyor.
Fakat Peygamber efendimiz A.S. Allah beni senin zekatını almaktan men eyledi (yasaklaı) buyurarak zekatını kabul etmiyor.
Peygamber efendimizin vefatından sonra salebe zekatını Hz. Ebubekir'e götürüyor. Fakat Hz. Ebubekir Allah Resulünün almadığı zekatı ben de alamam diyor.
Salebe Hz. Ömer döneminde de bu defa zekatını ona götürüyor fakat o da Allah Resulünün ve Hz. Ebubekir'in almadığı zekatı ben de alamam diyerek zekatı almıyor.
Salebe Hz. Osman dönemine erişiyor. Ama zekatını kabul ettiremeden ölüyor.
Bazı kimseler salebe münafıktır ve cehennemliktir diyorlar. Bazıları ise o mümin ve sahabidir. Tevbesi ya kabul edilmiş veya reddedilmiştir diyorlar.
Eğer münafık olarak ölmüş ise zaten yeri Nar-ı Cahim (cehennem ateşi)'dir. Biz de Gaybı Allah'tan başka kimse bilmez diyerek bu konuyu bitirelim ama şunu da unutmayalım; zamanımızda salebeye özenenler var ise (zengin olup da) bu hadiseyi ibretle ölmeden evvel tedbirlerini almaları gerekir.
Allah az verir, çok verir lakin şükrünü eda edenlerden eylesin.
İşte İslam tarihinde salebe vakası kısaca böyledir.