Bilindiği gibi Cuma Namazı hür, sağlam ve erkek olan her Müslümana farzdır. Her Müslüman bu vecibeyi yerine getirmek ister.

Vatandaşlardan gelen en büyük şikayet Cuma ile ilgili. Mesai saatlerinin Cuma ile çakışması. Ama her çalışan bir fırsatını bulup Cuma namazına geliyor. İşte sıkıntı da burada başlıyor. Ve Hutbeye çıkan hoca efendi bu kadar cemaati bir arada görünce hazırlanan hutbeyi sanki yarışmada derece almak için sınav veren bir yarışmacı edası ile kısa sürede bitirmesi gereken hutbeyi, aşağıda huzursuz olmuş bekleyen cemaate aldırış etmeden, tek tek, tane tane okuyor.

İş yerinden işi gereği zar zor izin almış kardeşimizde hutbede denilenden ziyade, bir an evvel işime, dükkanıma ne oldu diye düşünüyor. Devamlı Cumaya giden bir memur arkadaşı birkaç Cuma camide görmeyince merak edip uğradım. 'Hayrola hasta falan mısın, hiç görünmüyorsun?' Diye sorunca 'Bana yakın olan caminin imamı hutbeyi çok uzatıyor. Döndüğümde müdürüm bana 'Yahu bir Cuma bu kadar uzun sürer mi? Nerede kaldın diye kinayeli konuşuyor. Artık sıkılır oldum. Bu nedenle birkaç Cumadır camiye gidemiyorum' diye cevap verdi.

Bu konuda hem Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hem de İl Müftülüklerinin kati talimatı var. Hutbeler mümkün olduğunda seri okunmalı diye. Şimdi bunu okuyan imam efendi bize kızacak 'haftada bir hutbede halka hitap ediyoruz onu da çok görüyorsunuz' diye. Hocam tamam da bir kişinin hutbe uzunluğunu bahane ederek Cumayı kaçırmasının vebalini kim ödeyecek. Allah korusun 3 Cuma mazeretsiz cumayı terk etmenin bir Müslümana ne kadar büyük bir vebal getirdiğini sizler de iyi bilirsiniz. İmkanı olsa da Cuma günleri tatil olsa ve her Müslüman rahatlıkla otura kalka Cumasını kılsa.

Unutmamak lazım ki burası Laik bir ülke ve kurallar var. Müşriklerin eziyetinden kaçıp Habeşistan'a göç eden Sahabe-i Kiram Hz. Muhammed AS.'ma 'Ya Resullah buradaki kanunların çoğu bize uymuyor. Ne yapalım?' diye sorduklarında Allah'ın Rasulü 'Ey eshabım dininizden taviz vermemek kaydıyla o devletin yasalarına uymak zorundasınız' diye haber göndermiştir. Amir ve işveren pozisyonundaki kişiler de işleri aksatmadan Cuma için hoş davranırlarsa Allah katında büyük sevap alacaklarından hiç şüphe yoktur.