Bilim insanları kuşak farklılıklarını; X kuşağı, Y kuşağı ve Z kuşağı olarak gruplandırmıştır.

Nesiller arası farklılıklardır X Y Z kuşağı.

X KUŞAĞI: 1965-1979 yılları arasında doğan kişiler bu gruplandırmaya girmektedir. Daha çok olaylara temkinli yaklaşan, otoriter iş ruhuna sahip, hayatı çoğunlukla planlayarak yaşayan, kurallara saygı gösteren ve kurallara uyan, sadık, çalışkanlığa önem veren kuşak olarak tanımlanıyor. Yaşamak için çalışma felsefesini benimser. Klasik ve rutin yaşamayı sever.

Y KUŞAĞI (MİLENYUM KUŞAĞI): 1980-1999 yılları arasında doğanlar Y kuşağıdır.
Bilim insanları bu kuşağı en farklı davranışların gösterildiği, farklı durumlarda kalındığı bir kuşak olarak nitelendirilir. Özgürlüğe fazla düşkün olan Y kuşağı belirlenen kurallar altında yaşamayı kabul etmeyen, iş saatleri vb. kısıtlamalara uyum sağlamayan yapıya sahiptirler. Aceleci yapıya sahip oldukları için hemen işleri hallolsun isterler.
Çoğunlukla yaşamak için çalışmak değil de, rahat bir şekilde eğlenebilmek para harcamak için çalışma felsefesini benimserler.

Z KUŞAĞI (KRİSTAL NESİL): 2000 ve sonraki yıllarda doğan kişilerin bulunduğu bir guruptur. Teknolojinin fazla gelişmesinden dolayı, teknoloji içinde büyüme olanağı olan kişilerdir. Daha çok bilgisayar, tablet, konsol oyunları, cep telefonu vb. teknolojik aletlerle zamanlarını geçirirler. Bu yüzden sosyalleşmekten uzak olan bu nesil daha çok internet üzerinden sosyalleşmektedir.
İnternetten daha iyi ders çalışıldığını ve çok daha farklı şeyler öğrenildiği için buluşların gelişeceğini savunurlar. Aynı anda farklı işler yeteneği edindiklerini düşünürler.
Uzmanlar tarafından çoğu şeyin önlerine hazır sunulmasından dolayı mutlu edilmeleri oldukça zor olan bir nesil olarak görülür.

SESSİZ KUŞAK: Bu da benden.
Siz hangi kuşaksınız bilmiyorum ama ben toplumun çoğunluğunu sessiz kuşak olarak tanımlıyorum. Hemen hemen herkes bir şeylerden şikayetçi, konuş o zaman dediğinde, neme lazım şuraya sürgün giderim. Ya da bana eziyet ederler diye sesini çıkarmıyor.

Korktuğunda aklına ecdadın gelsin. İşkence görmüş ama susmamış. İşkence görmüş ama yılmamış. SESSİZ KUŞAK Yaradan'dan korkmuyorsun, yaratılandan korktuğun kadar.