Referandum rüzgarı hızını iyiden iyiye artırmışken, zaman zaman yükselen nabzın hepimiz farkındayız. Özellikle genel siyasette liderlerin sert söylemleri tansiyonu iyice tırmandırabiliyor.
Öte yandan şehrimizde tam aksi yönde olumlu ve ılımlı gelişmeler yaşandığını takip edenler iyi biliyor.
Bende iki gün arayla iki milletvekiline sorduğum soruları ve aldığım ılımlı yanıtları size aktarayım.
Yapıcı ve ılımlı mesaj verenlerden birisi Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer oldu.
Kendisiyle devam eden referandum süreci hakkında sohbet etme ve röportaj yapma fırsatım oldu, ES TV Ana Haber'de izlediniz… Çakırözer'e AK Parti kanadının referanduma yaklaşımını ve Eskişehir'den evet çıkacağı yönünde söylemleri hatırlattım. Kendisi AKP'lilere saygı duyduğunu ifade etti, 'AK Partili arkadaşlara saygı duyuyorum. Çalışmalarında evet çıkarmak için gayret ediyorlar. Bence Eskişehir'de ağırlıklı olarak hayır çıkacak. Asıl önemli olansa bu referandumun sona erdiğinde hepimizin yine birbirimizin yüzüne bakacak olmasıdır. Kimse düşman değil. Kimseyi evet ya da hayır dediği için bir şeylerle yaftalamamalıyız. Referandum bittiğinde, yani 16 Nisan'dan sonra hepimiz bu ülkenin vatandaşı olmaya devam edeceğiz. İşte bu yüzden sonuç ne olursa olsun, ülke olarak bir bütün olmalıyız. Propaganda sürecini tercihi nedeniyle kimseyi 'terörist ya da hain' şeklinde itham etmeden devam ettirmek faydalı olacaktır' dedi.
Katılmamak mümkün mü? Özellikle de bir bütün olmamız gerektiği konusunda…
Neyse, CHP'den diğer ılımlı mesaja gelelim… Milletvekili Gaye Usluer, İl Başkanlığında düzenlenen YGS ile ilgili basın açıklamasına katıldı. Burada açıklamaların ardından gelen soruları cevapladı. Bu da ES TV'de geniş şekilde yayınlandı. Ben Gaye Hoca'ya AK Parti'ye yaptığı nezaket ziyaret ile ilgili geri dönüşleri sordum. Kendisi oldukça olumlu geri dönüşler aldığını anlattı.
AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü ve yönetimine de bir kez daha teşekkür etti, ziyaretteki misafirperver tutumları için. Gaye Hanım, 'Bizler farklı siyasi partilerin temsilcileri olabiliriz. Farklı görüşleri savunuyor olabiliriz. Hatta birbirimizi zamanı geldiğinde sert biçimde eleştirebiliriz de… Ancak düşman değiliz. O yüzden tabi ki ziyaretler gerçekleşmeli, diyalog ortamı bozulmamalı. Gelecekte siyasetten elimizi çektiğimizde, yine birbirimizin yüzüne bakacağız' şeklinde konuştu.
Gaye Hanım'ın da söylediklerine katılmamak mümkün değil…
Elbette siyasette bu üsluptaki temasların hoş olduğu konusunda herkes hemfikirdir diye düşünüyorum. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'yı ziyareti gibi… AK Parti Milletvekili Emine Nur Günay'ın, dede olan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'u tebrik eden tweeti gibi…
Öte yandan AK Parti kanadının CHP'lilere bir iade-i ziyareti olacak mı, bunu henüz bilmiyoruz. Ancak Gaye Hanım, kendilerinin de aynı misafirperverliği göstereceğinden kimsenin şüphesi olmasını istemiyor, benden söylemesi…