Sevgili Okurlar;
Bugün sizlere güncel konulardan başta gelen bir konuyu, büyüklere hürmet konusunu ele alalım. İslama göre hürmet nedir? Kimlere hürmet edilmelidir? Hürmet edilirse dinen karşılığı nedir? İşte bu soruların cevapları...
İnsan hürmete layık bir varlık olarak yaratılmıştır. (El-isra-17-70) Kimseyi küçük görmemeli. İnsan olması hasabiyle herkese saygılı davranılmalıdır. Atalarımız 'Her geceyi kadir bil, her geçeni hızır bil' demişlerdir. Peki, kimlere nasıl hürmet edilmelidir. Hz. Muhammed As. İnsanlara mevki, makam ve seviyelerine göre muamele ediniz. Yine peugamberimiz, küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen, onların hakkını tanımayan kimse bizden değildir, buyurur. Yine bir hadiste 'Allah Teala,yaşamdan ötürü bir ihtiyara saygı gösteren gence, yaşlılığında hizmet edecek kimseler lutfeder' yine güzel bir söz peygamberimizden 'Ey enes yaşlılara saygı göster, küçüklere de şefkat et ki cennette bana arkadaş olasın' Burada konumuza esas olacak konu ise topluma açık yerlerde, üzülerek söyleyelim, gençlerimizin büyüklerine karşı davranışlarıdır. Özellikle tramvaylarda, otobüslerde, kendileri otururken grlrn yaşlılara hiç aldırış etmemeleri.
Hürmet nasıl yapılır? İşte İslam'a göre yapılışı...
-Herhangi bir yerde karşılaştıklarında küçükler büyüklere selam vermeli
-Camide ön safı büyüklere bırakmalı
-Meclislerde küçükler yerlerini gönülden, sevabına inanarak severek ve isteyerek alimlere ve büyüklere vermelidir
-Herhangi bir ikramda büyükler gözetilerek onlardan başlamalı
-Büyüklerin konuşması lazım gelen konularda küçükler öne çıkmamalıdır
-Büyükler hakkında düşünce, konuşma ve yazılarda da hürmete uyulmalıdır
-Kullar içinde saygı ve hürmete layık kimseler ise anne ve babadır
-Bununla beraber saygı da İslam'ın tasvip etmediği aşırılıklardan uzak durulmalıdır.
Hiçbir kulun önünde secde eder derecede eğilmek doğru değildir. Özellikle genç öğrenci kardeşlerimiz, siz Allah için büyüklerimize hürmet ederseniz, siz de hürmete layık olursunuz, hayır dualarını alırsınız. Bir zahmet yaşlılar gelince kalkın ve hürmet edin.