Beş Avrupa ülkesinde yapılan araştırmaya göre Türkiye en fazla depresyondaki ülke görünüyor. Yani ruh halimiz iyi değil.
Ruh halimiz iyi değil çünkü toplumda güven yerine güvensizlik, adalet yerine adaletsizlik, sevgi yerine öfke var. Alan satana, üreten tüketene, işveren çalışana, hasta doktora, öğrenci öğretmene, toplum kendisini yönetene güvenmiyor.
Ruh halimiz iyi değil çünkü bizi yönetenler de yönetmeye talip olanlar da çatışma ve öfkeden besleniyor. Her geçen gün biraz daha ötekileşiyoruz, biraz daha ayrışıyoruz.
Dün el ele olduğumuz, kol kola olduğumuz birlikte yürüdüğümüz insanları, bugün başka bir yol arkadaşı bulduğumuz için hain ilan ediveriyoruz.
Yani ruh halimiz iyi değil.
Ruh halimizin iyi olması için zihin ve yüreğin aynı aynı anda işliyor olması gerekir. Zihin çalışıyor ama yürek devre dışı, yüreğimiz hareket halinde ama zihnimizi işletmiyoruz, sonuç ruh halimiz bozulur. Neyse ki zihin ve yüreğimizi aynı anda çalıştırmaya yarayan güzel şeyler de oluyor. Eskişehir'in gurur kaynağı olan Şair Vildan Çalışkan yazdığı şiirlerle yüreğimize su serpmeye devam ediyor. Yeni kitabı 'B/Aşka Yazıyorum' ile hem zihinlerimize hem de yüreğimize hitap ediyor.
Vildan Çalışkan şiirlerinde zihnimizi harekete geçirerek bizi düşündürüyor, sözcüklere yüklenen anlamların güzelliğini ve farkını fark ettiriyor. 'Şairin Kalemi Yüreğidir' diyerek sevgiyi, tutkuyu, aşkı bir B/Aşka anlatıyor yüreğini kalem yaparak. Örneğin kitabındaki bazen şiiri ile zihnimizin ta derinliklilerine inerken; bazen her şeyden kaçarken, bazen de sevdadan deli olduğumuza vurgu yaparak yüreğimize sesleniyor. Şairin kalemi yüreği olduğu zaman bir sözcüğün anlamının ne kadar anlamlı ve B/aşka olduğunu fark ettiriyor. Bir şiirini birlikte okuyalım.

BAZEN
bazen şiir oluyoruz en yüreklisinden
bazen sen
bazen ben
kaçıyoruz her şeyden
bazen seviyoruz en derinden
bazen sen
bazen ben
ölüyoruz aşktan
bazen küsüyoruz birbirimize,
bazen sen
bazen ben
bıkıyoruz hayattan
bazen uçuyoruz sevdalarla
bazen sen
bazen ben
deli oluyoruz
Ruh halimizin çok da iyiye gitmediği bu günlerde Vildan Çalışkan'ın bir B/Aşka yazdığı şiirler size de iyi gelecek. Zihniniz ve yüreğiniz birlikte uyum içinde B/Aşka işleyecek, zihninize, yüreğinize ve ruhunuza iyi gelecek.