Mersin'in Tarsus ilçesinde geçen haftalarda meydana gelen kavga sonrasında ülke genelinde daha fazla merak uyandıran eş değer ilaçlar, birçok vatandaş için halen soru işaretleri barındırıyor. Konuyla Muadil ilaçlarla ilgili bilgi veren 9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Yüksel Yenilmez, muadil yani diğer bir adıyla eş değer ilaçların vatandaşların cebine kar ettiren bir uygulama olduğunu söyledi.
Bütçeyi de düşünüyoruz
Eş değer ilaç alındığında ücret ödenmediğini ya da çok düşük bir miktar ödendiğini söyleyen Yenilmez, 'Biz sağlık meslek mensubuyuz. Bizim önceliğimiz hastanın sağlığının düzene girmesi ve kavuşması. Onun için biz hem hastamızın sağlığını hem de cebini düşündüğümüz için eş değer ilaç veriyoruz. Eş değer ilaçlar hem ülkenin yerlileşme politikasına hem de Sağlık Bakanlığı'nın ilaç kullanma politikasına destek olan bir şey. Bu konu bundan sonra da gündemde olacaktır, artarak da kullanılmaya devam edecektir' şeklinde konuştu.
Hekim karşı çıkmaz
Sağlık Bakanlığı'nın genelgesinde 'Eşdeğer ilaca aykırı davranışta bulunan hekim ya bilgisizlikten ya da art niyetten bunu yapıyordur' diye bir cümle olduğunu, normal bir hekimin kesinlikle eş değer ilacın kullanılmasına karşı çıkmayacağını söyleyen Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Yüksel Yenilmez, 'Eczacının görev tanımı içerisinde yapacağı bir uygulama bu. Hiçbir vatandaşın, eczacının da bir sağlık meslek mensubu olduğunu unutmaması gerekir' şeklindeki açıklamalarıyla vatandaşın kafalarındaki soru işaretlerini gidermeleri gerektiğini ve eczacılara güvenmeleri gerektiğini belirtti. İHA
Editör: TE Bilisim