CHP Parti Meclis Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ve Mehmet Ali Çelebi, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, CHP'nin oluşturduğu 'Ekonomik ve Siyasal Krizden Çıkış Önerileri' programı kapsamında Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Eskişehir Ticaret Borsası (ETO) ve Eskişehir Ticaret Odası'nı (ETB) ziyaret etti. Toplantıya CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Parti Meclis Üyesi Gaye Usluer, CHP İl Başkanı Rabia Akman, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da katıldı.

YERLİ ÜRETİCİYE SEVK EDİLMELİ
ESO'da konuşan ve ekonomik krizin rantçı sermayeden kaynaklandığını dile getiren Böke, 'Bu krizin bir ayağı Türkiye'de üretimin yerini rantçı anlayışın almış olmasından kaynaklanan gelir sıkışıklığıdır. Eğer Türkiye'nin kaynaklarının özellikle iktidarın siyasi tercihleri ile üretici alanlar yerine rantçı alanlara kaymış olmasıysa ve kaynakların üretici alanlar yerine rantçı alanlara kaymış olmasından kaynaklı bir gelir sıkışıklığı ise yaşadığımız, o zaman ilk ve elzem değişiklik gerektiren alan bu oluyor. Biz kaynaklarımızın üretici güçlere kanalize edilmesini sağlamak zorundayız. Bugünkü rantçı anlayış yerine Türkiye'nin gelir yaratacak ve bu geliri ihtiyaç duyduğu dövizi karşılayacak şekilde ihracat pazarlarında da erişebileceği yüksek gelire kavuşturmamız gerekiyor. Bu birinci unsursa o zaman burada sorulması gereken alt soru, 'Ekonomideki bu dönüşümü bugünkü siyasi iktidar anlayışı yapabilir mi?' Yapabilir mi sorusu kadar 'Yapar mı?' sorusu da önemli bir soru haline gelmiş vaziyette. Bunun yanıtını da açık yüreklilikle vermek gerekiyor. Yapmaz. Çünkü bu iktidarı bugünkü siyasal anlayışı ile ayakta tutuyor olan temel unsur esasında bu rantçı düzen' dedi.

SİYASİ DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR
Ülkenin hem ekonomik hem de siyasi dönüşüme ihtiyacı olduğunu vurgulayan Böke, '24 Haziran öncesi haykırdığımız gerçeği hep birlikte yaşıyoruz. Dolayısı ile krizin ikinci temel ayağı da yönetim biçimindeki rejim değişikliğinin ve hukuksuzluğun ortaya çıkardığı güven kaybıdır. Hem rantı destekleyen anlayış, hem de bulunun üzerine eklenmiş olan güven kaybı Türkiye ekonomisini krize sürüklemiştir. O zaman hem kamu kaynaklarını rantçı alanlardan üretici güçlere aktaracak bir dönüşüme ihtiyacımız var. Hem de Türkiye'de kuralı işleyen, hukuk üzerine inşa edilmiş kurumlarla çalışan bir parlamenter demokrasiyi acilen kurmamız gerekiyor' diye konuştu. ETB'de yaptığı konuşmada yerli tohumun uluslararası tekellere teslim edildiğini ifade eden Böke, Topraktan gelir elde edecek bir düzen yok. Hayatta kalabilmek için borç yükünün altına giriyorsunuz. Bu krizi rantçı sermaye çıkardı. Çiftçi, üretici çıkarmadı. O yüzden bu krizin faturasını bu krize sebep olanlar ödemeli' ifadelerini kullandı.

TOPLUMSAL MÜCADELE
Böke daha sonra Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nde sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meslek odaları, sendika ve muhtarlarla buluştu. Böke, Eskişehir'deki termik santral mücadelesini örnek göstererek, bu santralin şimdiye kadar yapılmamasındaki en büyük etkenin toplumsallaşmış mücadele olduğunu söyledi. Böke, Eskişehir'de farklı zeminlerden gelen insanların ortak bir mücadelede birleştiğini ve bu mücadelenin toplumsallaştırılmasıyla mutlaka sonuç vereceğini vurguladı. Böke, 'Mesele artık iktidara alternatif ekonomik çözümler önerme meselesi olmaktan çıkmıştır. Mesele artık iktidara alternatif bir iktidar iddiası ortaya koymayı gerektirir. Bu sebepledir ki rantçı sermayenin destekçisi bu iktidarı değiştirmeliyiz' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim