RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Emeklilere verildiği gibi çalışanlara da bir maaş tutarı kadar ikramiye verilmesi gerektiğinin altını çizen Arslan, 'Vergi dairesine gidiyorum. Benim arkadaşlarım orada bana çay söyleyemiyor. Memur aldığı bu zamlarla bir gıdım bile ilerleyemez' diye konuştu.

Sizler yardımcı hizmetlerin kaldırılmasını istiyorsunuz. Bunun sebeplerini açıklar mısınız?
Kadrolu memurlar arasında adeta üvey evlat muamelesi gören yardımcı hizmetlilerimizin sorunlarına daha fazla kulak tıkanmamalıdır. Yardımcı hizmetler kaldırılırsa büyük sıkıntılar çözülecek. 657 kapsamında yardımcı hizmetlerde çalışanlar, üvey evlat muamelesi görüyor. Neden? Bütün hizmet sınıflarında çalışanlar dahil çeşitli derecelere ulaştıkları halde ek gösterge hakkından yardımcı hizmetlerdeki çalışanlar faydalanamıyor. Bu ek gösterge dediğimiz olay da bizim maaşımızdaki artış. Bu arkadaşlar kendi seneleri ve hizmetleriyle genel hizmetler sınıfına geçerlerse ek göstergeleri olacak ve 200-250 lira gibi bir artış olacak maaşlarında. Ek göstergeleri olmadığı için emekli maaşları otomatikman yüzde 60-70 oranında düşüyor. Memurdan da kötü duruma düşüyorlar. Yani yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılıp genel hizmetler sınıfına dahil olurlarsa normal memur gibi olacaklar. Ayrıca yer değiştirmek istiyor ama herhangi bir kadro karşılığı görünmüyor ve yer değiştiremiyor. 110 bin yardımcı hizmetli var kamuda ve bunların hepsi genel hizmetlere geçmeyi bekliyor. Aslında devlet bunları memur olarak kabul ediyor ama ek göstergeleri olmuyor.

YARDIMCI HİZMETLER KALKMALI

Peki kaldırılmasına yönelik bir gelişme var mı?
Biz kaldırılması için çalışıyoruz. Adalet Bakanlığı'na, TBMM'nde grubu bulunan tüm partilere yazı yazdık. Takipçisiyiz. Bu gerçekten insan haklarına aykırı bir durum. Biz Türk Büro Sen olarak herkesin eve eşit şekilde ekmek götürmesinden yanayız. Aynı işi yapanlar aynı ekmeği götürsün. Bizler birinci aydan üçüncü aya kadar bir dilekçe kampanyası başlattık. Yaklaşık 11 bin tane dilekçeyi dönemin Başbakanı Binali Yıldırım'a gönderdik. Hatta birkaç siyasi söylemin içine sokmayı başardık.



MÜBAŞİRLERE ÜVEY
EVLAT MUAMELESİ

Mübaşirler de Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçmek istiyor. Bununla ilgili yapılması gerekenler neler?
Adalet hizmeti verenler sadece hakim ve savcılar değildir. Yazı işleri müdüründen mübaşirine, zabıt katibinden teknik elemanına kadar 60 bini aşkın adalet çalışanı mesai mefhumu tanımdan hizmet sunmaktadır. Adalet hizmeti sunanlar arasında farklı bir uygulama, adalet hizmetlerinin verimini düşürdüğü gibi çalışma barışını da sekteye uğratır. Sendikamız mübaşirlerin haklı taleplerinin yerine getirilmesi için dilekçe kampanyası hazırlamış, TBMM Adalet Komisyonu ve Adalet Bakanlığı Bürokratlarına bu dilekçeleri iletmiştir. Ancak Adalet Bakanlığı her zaman olduğu gibi hakim ve savcılar dışında kalan diğer adalet çalışanlarının haklı taleplerine kulak asmamış mübaşirlere üvey evlat muamelesi yapmıştır. Adalet Bakanlığı'nda görev yapan 5200 mübaşirin yapılacak düzenleme ile genel idari hizmetler sınıfına alınarak ekonomik, sosyal ve özlük haklarında da iyileştirme yapılmalıdır.

Gelir Uzmanlığı Özel Sınavı ile ilgili son günlerde sıkıntılar yaşandığı ve sınavın bir süredir yapılmaması hakkında neler söylersiniz?
2012 Şubat ayından bu yana bu sınav açılmıyor. Anayasa 'Memurun önü açık olmalıdır' der. Belli kanunlara, kadrolara göre devlet sınavları açmak zorundadır. Gelir Uzmanlığı Sınavı açılmaza maliyede de memur kadrosundaysan veya veri hazırlama kadrosundaysan ileriye dönük hiçbir şeye giremiyorsun. Müdür yardımcılığı, müdür, defterdar yardımcılığı, vergi dairesi başkanlığı hiçbir konuma gelemiyorsun. Bunun için temel şart gelir uzmanlığı sınavı.

Sınavın açılmaması ile ilgili gerekçe nedir peki?
Açılmaması ile ilgili hiçbir gerekçe yok. Herkes eğitimini tamamladı. Herkes sınavın açılmasını bekliyor. Ciddi anlamda bu sınavın açılmasını bekleyen personel sayısı 5500 kişi. Mesela sınav açılmadığı gibi bu sınava girme şartı olarak KPSS'ye girme zorunluluğu getiriyorlar. Memur olan kişinin tekrar KPSS'ye girmesi çok mantıksız. Bu bir muamma. İnsanlar her sene sınav açılır umuduyla KPSS'ye giriyor ama Gelir Uzmanlığı Sınavı açılmıyor. Maddi kaybımız da var bizim burada. Normal bir veri hazırlayan memur 3,5 milyar alırken; bu sınav ile uzman olan kişi 5 bin lira maaş alıyor. Aralarında çok ciddi fark var. Bu çalışma barışını, ahlakını bozuyor. Tabiî ki sınavın eğitimin farkı olacak ama 1500 lira fark çok fazla. Uzman olan kişiye o kadar çok maaş vereceksen de onu başka bir yere alıp farklı bir iş vereceksin. Ortalama aynı işi yapan çalışanlar arasında ücret adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Maliye Bakanı da bu adaletsizliğin farkında.



GELİR UZMANLIĞI SINAVI
TAKVİME BAĞLANMALI
8 Nisan 2017 tarihinde Dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal, sosyal medya hesabından en kısa sürede kurum için uzmanlık sınavı açılacağı ve bu doğrultuda gerekli kanun tasarısının hazırlanıp Başbakanlığa gönderildiğini duyurdu. Ancak üzerinde bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen henüz sınavla ilgili bir gelişme yaşanmamıştır. Biz bu sözün tutulmasını istiyoruz. Bu sınavın artık takvime bağlanması gerekiyor.

Peki memurlar aldıkları maaştan memnun mu?
Bugün enflasyon rakamları ortada. Geçen ay 8 açıklandı bu ay 13,4. memur maaşları enflasyon rakamlarına göre zam aldığı sürece memur bir gıdım ilerleyemez. Bizim acilen en aşağıdan kalkınmaya ihtiyacımız var. En aşağıdaki memurla en yukarıdaki memurun aldığı maaş arasında ciddi fark var ve bu fark her geçen gün artıyor. Emeklilere verilen bayram ikramiyesinin çalışanlara da bir maaş tutarında verilmesini istiyoruz. Bu olmazsa olmazlarımızdan. eskiden orta direk şabanlar vardı. Elinde sefer tası işe gidiyordu. O memuriyet geri geliyor. Ben vergi dairesine gidiyorum. Benim arkadaşlarım orada bana çay söyleyemiyor. Bir çay 1 lira. Kalkınma hep beraber olur. Açlık sınırı 3 bin küsurlarda.
Editör: TE Bilisim