Eskiden sadece aktarlarda bulunan bitki çayları, günümüzde hazırlanmış halinde pek çok yerde bulunuyor. Bitkiler, bilinçli olarak tüketilmediğinde özellikle karaciğer, kalp ve böbrek gibi organların işleyişi için riskli olabiliyor. Bitki çaylarının faydalı gibi görünüp aslında zararlı olabileceğine değinen aktar Ferhat Madır, çayların birbiriyle karıştırıldığı zaman şifasını da kaybettiğini dile getirdi. Genellikle yapılan en büyük hatanın ıhlamur, zencefil, zerdeçal, tarçın, kuşburnu, adaçayı gibi bitkileri harmanlamak olduğunu ifade eden Madır, 'Bunları tek tek kullanırsak daha etkili olur, daha çok faydasını görürüz. Örneğin adaçayı tek başına kullanıldığı zaman boğaz iltihabına, enfeksiyona çok iyi geliyor. Ama bunun yanında kuşburnu, adaçayı, tarçın, zencefil, zerdeçal; bunlar karıştırıldığı zaman etkileri azalıyor. Neden? Kaynama süreleri farklı. Şifa bulamıyoruz. Zararlı yönü başka ürünlerde var. Örneğin enginarda, civan perçeminde, hindibada bunlar karaciğer enzimlerini etkilediği için ilaç kullanımında bunların kullanılması vücuda sıkıntı. Faydadan çok zarar getiriyor' dedi. İHA
Editör: TE Bilisim